Gedoogconstructie voor Klein Berlijn in de maak: “Burgemeester moet er een klap op geven” | De Utrechtse Internet Courant Gedoogconstructie voor Klein Berlijn in de maak: “Burgemeester moet er een klap op geven” | De Utrechtse Internet Courant

Gedoogconstructie voor Klein Berlijn in de maak: “Burgemeester moet er een klap op geven”

Gedoogconstructie voor Klein Berlijn in de maak: “Burgemeester moet er een klap op geven”
Serge Veenendaal voor een vier meter hoge Berlijnse Beer in Klein Berlijn. Foto's: DUIC / Nienke Kamphuis
Er is een gedoogconstructie in de maak voor het terras van café Klein Berlijn op Rotsoord. Het is een opluchting voor eigenaar Serge Veenendaal, die al maanden wacht om de deuren te kunnen openen.

Er is een gedoogconstructie in de maak voor het terras van café Klein Berlijn op Rotsoord. Het is een opluchting voor eigenaar Serge Veenendaal, die al maanden wacht om de deuren te kunnen openen.

Al ruim twee maanden staat Klein Berlijn op de Helling op Rotsoord klaar voor gebruik en toch gebeurt er niks achter de deuren. Het café mist namelijk nog een vergunning voor het terras en dat blijkt in dit geval een langdurend proces. Niet alleen Veenendaal baalt hiervan, maar ook wethouder Paulus Jansen.

Doordat de betreffende vergunning geldt voor een terras in een woonwijk, gaat de gemeente heel secuur om het het afgeven ervan. Afgelopen februari is dit misgegaan bij de terrassen op het Ledig Erf, waardoor de terrassen tijdelijk weg moesten. Hier is nu een tijdelijke gedoogconstructie opgezet in samenspraak met de bewoners, zodat de ondernemers daar nu toch een klein terras kunnen hebben.

De fouten die destijds zijn gemaakt, zijn nu aanleiding om het in een keer goed te doen en dat neemt veel tijd in beslag. Te veel tijd vindt wethouder Paulus Jansen. Hij is daarom met Veenendaal in gesprek te gaan om eenzelfde soort constructie op te zetten als bij het Ledig Erf. “Laat ik voorop stellen dat ook wij graag die terrassen zien komen”, vertelt Jansen. “Doordat het hier net als bij het Ledig Erf een terras betreft met woningen erboven, zitten er juridisch ingewikkelde kanten vast. Ik snap het ongeduld van de ondernemer en eerlijk gezegd word ik er zelf ook moe van. Daarom zijn we nu in gesprek met de ondernemer om zo snel mogelijk een gedoogconstructie op te zetten.”

De situatie op de Helling voelt vreemd aan doordat het splinternieuwe gebouw, waarin het café zich bevindt, tot december nog helemaal geen bewoners kent en er dus ook niet geklaagd kan worden. Toch wil Veenendaal geen enkel risico lopen. “De kroeg zelf zou nu al open kunnen. Maar ik moet ook buiten legaal zijn vanwege rokers die eventueel met bierglazen buiten gaan staan. Bij het Ledig Erf was ook alles in kannen en kruiken, totdat er ineens een grove overschrijding werd vastgesteld. Dat wil ik niet hebben.”

Wethouder Jansen legt uit: “Het is belangrijk in woongebieden dat iedereen goed moet kunnen slapen. Bij de kritische toetsing van de Raad van State wordt het geluidsniveau bij de woningen boven de kroeg straks maatgevend. Dus daar moet ontzettend goed naar gekeken worden, want een verkeerde vergunning afgeven, zoals bij het Ledig Erf, willen we ook niet hebben.”

De laatste maanden zijn slopend geweest voor Veenendaal. “Na al deze tijd van wachten, durf ik nu niet te zeggen dat ik vrijdag open kan. Ik ben er al twee maanden klaar voor. De hele situatie heeft mij de beste maanden van het jaar gekost, en daarnaast vinden mijn vaste gasten nu hun weg naar andere kroegen. Dat is gewoon super vervelend. Ik begrijp dat burgemeester Van Zanen morgen terugkomt van een reis en dat hij er uiteindelijk een klap op moet geven om het allemaal door te laten gaan”, besluit Veenendaal.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Baaike

    Blijft een vreemd gegeven; Ga je vrijwillig boven horeca wonen en dan klagen over geluid. Heb je dan niet een fout gemaakt bij de keuze van de woning?

  2. AJ

    @Baaike: Je kunt je beter afvragen of het slim is een cafe in een woonwijk te beginnen zonder dat je een vergunning hebt…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).