Gemeente Utrecht gaat advies om bedrijfspanden te verduurzamen deels subsidiëren Gemeente Utrecht gaat advies om bedrijfspanden te verduurzamen deels subsidiëren

Gemeente Utrecht gaat advies om bedrijfspanden te verduurzamen deels subsidiëren

Gemeente Utrecht gaat advies om bedrijfspanden te verduurzamen deels subsidiëren
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Utrecht krijgt vanaf 1 februari volgend jaar een nieuwe subsidie voor het verduurzamen van zakelijk en maatschappelijk vastgoed. Eigenaren of huurders kunnen al advies aanvragen bij de gemeente en ook dit wordt deels vergoed.

Utrecht krijgt vanaf 1 februari volgend jaar een nieuwe subsidie voor het verduurzamen van zakelijk en maatschappelijk vastgoed. Eigenaren of huurders kunnen al advies aanvragen bij de gemeente en ook dit wordt deels vergoed.

“Het Klimaatakkoord vraagt inspanning van iedereen, ook van de bedrijven en maatschappelijke ondernemingen”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad. “Hierdoor stijgt onder deze doelgroep de urgentie om met de verduurzaming van hun vastgoed en bedrijfsprocessen aan de gang te gaan. Daarmee stijgt ook de behoefte naar duidelijke informatie en maatwerkadvies.”

Loket

Een deel van de vragen die binnenkomen kan de gemeente waarschijnlijk zelf beantwoorden. Voor specialistisch advies is echter meer kennis nodig. Hiervoor is in september al een energieloket geopend. Voor ondernemers die hiervan gebruikmaken wordt de helft van de advieskosten vergoed.

Hier zitten echter wel regels aan verbonden. Zo worden de advieskosten van maximaal 5.000 euro voor een individuele subsidieaanvraag voor de helft vergoed. Voor een collectieve aanvraag is dit maximum 20.000 euro.

Plicht

Daarnaast is er een uitvoeringsplicht die zegt dat binnen een jaar na het verkregen advies de verduurzamingsmaatregelen moeten worden uitgevoerd. Hier is echter wel een kanttekening bij gemaakt. Als blijkt dat de maatregelen niet haalbaar zijn of er andere zwaarwegende redenen spelen geldt deze plicht niet.

In totaal heeft de gemeente 100.000 euro gereserveerd om de gesubsidieerde adviezen te dekken. Aan het einde van 2021 wordt de subsidieregeling geëvalueerd.

5 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Om de vastgoedbeleggers tegemoet te komen?

 2. Repelstelen

  Blijkbaar klotst het geld nog tegen de plinten. Serieus een advies van 5k? De meeste bedrijven die in verduurzaming zitten geven je het advies om niet.

  Daarnaast is 5k echt te fors. Een ochtend maatnemen en vragen. Een middag schrijven. Dat is een dag werk. Neem er eens grof 150 per uur voor en ik zit op 1k advieskosten. De 20k valt geheel niet te beredeneren.

  Dan rekening houdend met het feit dat veel gebouwen die dienen te verduurzamen ook nog eens in bezit zijn van de eigen afdeling vastgoed maakt het nog vreemder, dezen hebben namelijk al een taakstelling.

  Benieuwd wie er raadsvragen gaat stellen over deze 100k. Als er klein bier blijft sijpelen, heb je toch aan het einde van de dag een vat vol.

 3. Lombokker

  @Repelstelen
  ‘Groen’ en ‘duurzaam’ zijn gewoon een verdienmodel voor bedrijven die commercieel opereren hoor.

 4. Koel Hoofd

  5K subsidie voor een advies wat de werkelijke deskundige in de vorm van loodgieters en verwarmingsinstallatiebedrijven e.d. helemaal gratis geven?
  Klinkt als oplichting van de belastingbetaler door klimaatdrammers.
  Is oplichting niet verboden in Nederland, of vergis ik me nu?

 5. Scherpschutter

  Beste ondernemer,

  We hebben een goed voorstel voor u. Als u nou ieder jaar 50% van uw inkomen bij ons inlevert, dan krijgt u van ons dit jaar een ongelofelijke 50% korting als u tegen betaling een reeds door u betaalde overheidsadviseur inschakelt om door de overheid gewenst beleid in te voeren. Mocht u -om voor ons per definitie niet te begrijpen redenen- geen gebruik willen maken van dit uiterst genereuze aanbod dat beslist geen sigaar uit eigen doos is (de belasting op sigaren gaat volgend jaar overigens met 20% omhoog, weet u dat vast) dan is dat geen punt. Wel zijn we dan genoodzaakt om volgend jaar 70% van uw inkomen te vorderen en krijgt u de gehele oplossing die u -om voor ons niet te begrijpen redenen kennelijk niet wilt- helemaal ‘gratis’ van ons.

  Mogelijk ervaart u dit als dwang. Dat is natuurlijk niet zo. U hoeft alleen maar uw bezit in te leveren en uit te voeren wat wij om voor ons moverende redenen graag uitgevoerd zouden willen zien. We vragen u dus niets anders dan of u vrijwillig zo vriendelijk zou willen zijn uw sociale steentje bij te dragen.

  Dank u zeer.

  Met vriendelijke en positieve groet,
  Uw overheid

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).