Gemeente Utrecht gaat lokale ondernemers helpen om stijgende energiekosten het hoofd te bieden Gemeente Utrecht gaat lokale ondernemers helpen om stijgende energiekosten het hoofd te bieden

Gemeente Utrecht gaat lokale ondernemers helpen om stijgende energiekosten het hoofd te bieden

Gemeente Utrecht gaat lokale ondernemers helpen om stijgende energiekosten het hoofd te bieden
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Lokale Utrechtse ondernemers die vanwege de gestegen energiekosten in de problemen komen, kunnen aankloppen bij de gemeente. Er is onder meer 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld om deze bedrijven de winter door te helpen.

Lokale Utrechtse ondernemers die vanwege de gestegen energiekosten in de problemen komen, kunnen aankloppen bij de gemeente. Er is onder meer 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld om deze bedrijven de winter door te helpen.

Ook vanuit Den Haag is er een regeling om de mkb’ers in Nederland te ondersteunen, maar deze zogenoemde TEK-regeling gaat pas in april 2023 in en zal volgens de gemeente niet voor alle ondernemers voldoende zijn. Zo zou ‘een groot aantal’ bedrijven niet in aanmerking komen voor deze steun omdat ze minder dan 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Andere mkb’ers ervaren nu al problemen. “En dan moeten de wintermaanden nog komen”, aldus het college.

De gemeente heeft daarom ook zelf een tegemoetkoming in het leven geroepen. Utrechtse ondernemers met minimaal twee en maximaal vijftig mensen in dienst, die aantoonbaar worden getroffen door de stijgende kosten kunnen een eenmalige tegemoetkoming aanvragen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen varieert van minimaal 1.000 euro tot maximaal 7.000 euro.

Advies

Daarnaast kunnen deze mkb’ers hulp krijgen bij het besparen van energie. Zo kunnen zij zich aanmelden voor twee gratis adviesgesprekken en ook kunnen de ondernemers ‘goedkopere’ leningen krijgen voor besparingsmaatregelen. Er is in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De stijgende energiekosten raken volgens de gemeente ‘vrijwel alle’ Utrechtse ondernemers. “Bijvoorbeeld lokale bakkers, slagers, bloemenwinkels, schoenmakers en dergelijke zien een stijging hun energiekosten die ze onmogelijk 1-op-1 kunnen in de prijs door kunnen berekenen aan de klant. […] Met deze steun kunnen we niet alle ondernemers ondersteunen of redden. Wel helpen we hiermee ondernemers die tussen wal en schip vallen, en ondernemers voor wie de periode tot de TEK-vergoeding uitgekeerd wordt te lang duurt.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

8 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Gaat weg met die flauwekul. Minimaal 50% van de energieprijs bestaat uit belasting. Schaf alle energiebelastingen gewoon af, stop met ruzie zoeken met onze belangrijkste energieleverancier en bovenal; kap met het uitdelen van sigaren uit eigen doos waarbij je jezelf presenteert als de grote ‘redder’, waar je de pyromaan bent en zeker niet de brandweer….

 2. Hans

  @ SS

  ‘(…) stop met ruzie zoeken met onze belangrijkste energieleverancier’.
  Dat is een onthullende uitspraak. Een welhaast onomwonden pleidooi voor de financiering van het Russische leger.

 3. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  In de jaren negentig heeft de overheid al de oorlog verklaard aan het MKB want het grootkapitaal (en nepcultuur) is belangrijker.
  Merkwaardige attitude voor een land wat drijft op het MKB.
  Echter, ik realiseerde me laatst dat het een stuk eenvoudiger is om een paar grote bedrijven ‘te controleren en dicteren’ dan een paar miljoen kleintjes….
  25% van die grote jongens overweegt nu elders een beter onderkomen te zoeken, maar die kleintjes zitten als ratten in de val en leven op kruimeltjes.

 4. Moniek

  @Hans
  Ik zat ook met open mond toen ik deze onthullende en absurde opmerking las. Afdeling Stadskanaal van een zekere “politieke” partij?

 5. Fred

  Huh, lopen wij ruzie te zoeken met onze belangrijkste energieleverancier..?! Als ik met goed herinner is dat land een buurland binnengevallen….
  @ss laat hier nu het onvervalste fvd-geluid horen.

 6. Jos

  Grappig dat SS hier de WE-/ Klaus Schwaab-agenda steunt. Grappig voor iemand die in de politieke hoek zit die dat complot steunt.

  Door zijn uitlatingen en denkbeelden verdwijnt het midden- en kleinbedrijf namelijk ten kostte van de globale/ mondiale grote bedrijven, die met staatssteun bevoordeeld worden.

  (overigens ben ik zelf geen complotdenker).

 7. buurtbewoner

  grappig dat iedereen zo verrast is door deze uitlating van ss, dat was toch allang duidelijk dat ie in diezelfde verwarde hoek zit als baudet lol

 8. Pee

  En alles doorrekenen aan de consument dan is die ”tegemoetkoming”
  Dus pure winst.
  @jos
  Klaus Schwaab?
  Je hebt het verkeerd hoor want die wilt dat we allemaal insecten gaan eten .
  En het Fvd heeft hier ook niet mee van doen .
  Totaal inhoudsloos dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).