Utrechts bedrijf levert al meer dan 900 groene bouwhekken | De Utrechtse Internet Courant Utrechts bedrijf levert al meer dan 900 groene bouwhekken | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts bedrijf levert al meer dan 900 groene bouwhekken

Utrechts bedrijf levert al meer dan 900 groene bouwhekken
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer de Groene Bouwhekken.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer de Groene Bouwhekken.

Er wordt een hoop gebouwd, niet alleen in Utrecht maar in heel Nederland. Deze bouwplaatsen zorgen regelmatig voor overlast. Want hoewel sommigen heel graag naar bouwwerkzaamheden kijken wordt de omgeving er vaak tijdelijk rommeliger van. De bedenkers van de Groen Bouwhekken besloten drie jaar geleden dat dit ook anders kon. Door de bouwhekken te ‘vergroenen’ ziet het er niet alleen beter uit voor omwonenden en voorbijgangers, maar door de hekken te laten maken en onderhouden door mensen die re-integreren op de arbeidsmarkt zijn de hekken ook sociaal duurzaam.

“In 2015 kregen we vanuit de Green Business Club Utrecht Centraal de vraag hoe we de bouwplaats, die daar voor jaren zou verschijnen, konden verduurzamen”, vertelt Matthijs Ariens. “We kwamen samen met De Plantenfabriek met het idee om natuur aan te brengen op de bouwafscheiding. Aan zestig bouwhekken hingen we houten panelen en plantenbakken op. Dit deed niet alleen iets met het zicht op de bouwplaats, maar had ook effect op de hele omgeving.”

Bouwvakkers

Want het gaat bij de Groene Bouwhekken niet alleen om het vergroenen van een paar hekken. “Omwonenden en voorbijgangers begrijpen vaak heus wel dat er ontwikkelingen in een stad zijn en dat er daarom gebouwd moet worden. Daar komt vaak wat overlast bij kijken en die tijdelijke situaties zijn ook niet altijd mooi voor voorbijgangers. Door het plaatsen van onze bouwhekken neemt de overlast ook niet direct af. Maar men gaat wel heel anders kijken naar de bouwplaats waardoor het overlastgevoel kan verminderen. Omwonenden benaderen de werkzaamheden dan op een hele andere manier. Ook horen wij terug dat er meer contact is tussen de buurt en de bouwvakkers. Dat zorgt ook voor meer begrip.”

De Groene Bouwhekken zorgen zo voor meer draagvlak vanuit de buurt. Toch is dit maar een deel van het verhaal. Ariens: “Het maken, plaatsen en onderhouden van de bouwhekken wordt uitsluitend gedaan door sociale partners. Zo worden de houten hekken in Utrecht gemaakt door De Bouwloods.” Deze stichting leidt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt op tot ambachtelijke houtbewerkers.

“Het inplanten van de bakken en plaatsen van de hekken wordt gedaan door Groendiensten Reinaerde, waar mensen een opleiding tot assistent hovenier krijgen. Het onderhouden van de planten – die aan de bouwhekken hangen – wordt weer gedaan door mensen van het Leger Des Heils. Op die manier bieden we veel verschillende doelgroepen perspectief. In het hele bedrijfsproces proberen we op deze manier te kijken welke groep ons kan helpen.”

900 hekken

De Groene Bouwhekken zijn begonnen in Utrecht maar ondertussen al door het hele land te zien. Het bedrijf staat in de lijst van de 100 meest innovatieve mkb-bedrijven van 2019 van de Kamer van Koophandel. De onderneming groeit onder andere omdat veel gemeentes tegenwoordig in hun aanbestedingsbeleid sociale voorwaarden hebben opgenomen. Dit wordt ook wel Social Return genoemd.

In totaal zijn er nu zo’n 900 hekken gemaakt. Deze worden verhuurd aan aannemers of gemeentes, veelal in de randstad, maar ook vaker daarbuiten. “Wij leveren de hele dienst. Elke twee weken krijgen de planten water en daardoor hebben we ook een controlefunctie op de bouwplaats. We monitoren of er geen schade is en ruimen wat rommel op. Iedereen heeft er baat bij.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).