Het Utrechtse Circular Cycling maakt nieuwe racefietsen van gebruikte onderdelen | De Utrechtse Internet Courant Het Utrechtse Circular Cycling maakt nieuwe racefietsen van gebruikte onderdelen | De Utrechtse Internet Courant

Het Utrechtse Circular Cycling maakt nieuwe racefietsen van gebruikte onderdelen

Het Utrechtse Circular Cycling maakt nieuwe racefietsen van gebruikte onderdelen
Oprichters Matthijs Gerrits (links) en Erik Bronsvoort (rechts). Foto: Saskia Boer
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubrieken geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Matthijs Gerrits (36) mede-oprichter en eigenaar van de Utrechtse start-up Circular Cycling die nieuwe racefietsen bouwt van gebruikte onderdelen.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubrieken geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Matthijs Gerrits (36) mede-oprichter en eigenaar van de Utrechtse start-up Circular Cycling die nieuwe racefietsen bouwt van gebruikte onderdelen.

Wanneer kwamen jullie op het idee voor Circular Cycling?

“Erik Bronsvoort en ik zijn de oprichters. We kennen elkaar ruim 20 jaar en hebben altijd samen gefietst. Vaak hadden we het over de problemen in de fietswereld: het is een hele lineaire industrie. Dat betekent dat een racefiets eigenlijk gemaakt is om zo snel mogelijk naar de ‘afvalberg’ te fietsen. De standaarden waarmee onderdelen aan elkaar gesleuteld worden wijzigen continu, wat versleten onderdelen vervangen moeilijk maakt. Maar het belangrijkste is: een racefiets is echt een modeartikel. Veel fietsen en onderdelen worden afgedankt ver voordat ze versleten zijn, gewoon omdat iemand iets nieuws wil. Elke racefietser, -winkel en distributeur heeft wel wat fietsen of onderdelen staan die ze nooit meer gebruiken – soms zelfs nieuwe. Wij bouwen van die spullen nieuwe fietsen.”

Hoe gaan jullie precies te werk?

“Onze fietsen zijn een mix van gebruikte en nieuwe onderdelen. Alles wat wij binnenkrijgen halen we helemaal uit elkaar en controleren we. Voordat we iets monteren, weten we zeker dat het goeie spullen zijn. Bij ons koop je een nieuwe fiets, gemaakt van zo veel mogelijk gebruikte onderdelen. Sommige dingen monteren we altijd nieuw, zoals het stuur, de buitenbanden en de rem- en schakelkabels. We willen de kwaliteit bieden van een nieuwe fiets. Normaal gesproken zitten we op een 80-20-verhouding: 80 procent gebruikte onderdelen en 20 procent nieuwe.”

Hoe verzamelen jullie de onderdelen?

“We hebben particulieren die spulletjes naar ons komen brengen of opsturen, een aantal clubs die spullen voor ons inzamelen, contact met winkels en distributeurs, maar we houden ook Markplaats in de gaten. Soms zijn de onderdelen hartstikke nieuw: liggen ze ergens in een magazijn of hebben ze in een etalage gehangen, maar zijn ze verder nooit gebruikt.”

Zetten jullie de fietsen zelf in elkaar?

“Op dit moment doen we het allemaal zelf. We hebben allebei tijdens onze studie in een fietsenwinkel gewerkt en altijd al aan onze eigen fietsen gesleuteld. Dus we weten waar we mee bezig zijn. We hebben nog niet de middelen om een monteur in dienst te nemen.”

Hebben jullie zelf al een Circular Cycling-fiets?

“Ik heb toevallig net een fiets bij onszelf gekocht: een oud frame van een profploeg met top onderdelen. Erik en ik waren allebei echte bike freaks, zoals dat zo mooi heet. We waren altijd bezig met onze fietsen beter en mooier maken. Sinds ongeveer 2005 zijn fietsen zo goed dat ze niet meer vanzelf stuk gaan. En zeker racefietsen niet. Vanaf toen konden computers aan de hand van simulaties het gedrag van fietsen voorspellen: meten of fietsen en onderdelen goed genoeg waren in plaats van meteen de kopers te laten testen. Sindsdien zijn we bezig om zo lang mogelijk niets nieuws te kopen.”

Hebben jullie een eigen fietsmerk?

“Als we een frame hergebruiken, staat daar al een merk op. Het liefst laten we dat merk er dan op staan. In een circulaire economie probeer je zo min mogelijk verloren te laten gaan. Dus waarom zou je een goede laklaag op een frame vervangen? Af en toe doen we het wel: dan is een frame zo beschadigd dat het er niet meer uitziet. Dan geven we het een nieuwe laklaag met onze eigen naam, maar laten we het originele merk terugkomen op de balfhoofdbuis. Deze buis is onderdeel van het frame aan de voorkant en daar staat vaak een logo op. ”

Jullie bestaan nu bijna een jaar. Hoe gaat het tot nu toe?

“Er zijn bijna 500.000 racefietsers in Nederland, alleen het is best lastig om die fietsers te bereiken. Ik heb nog niemand gevonden die hier ook op deze manier mee bezig is. Mensen vinden ons daarom nog niet makkelijk, maar het zorgt zeker ook voor goede reacties. We worden veel vanuit de industrie benaderd: veel mensen in de sector willen wel iets met duurzaamheid doen, maar weten niet goed hoe. Daar kunnen wij hen bij helpen. Ons doel is niet om de grootste fietsenwinkel van Nederland te worden, maar om de fietsindustrie te veranderen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).