Horecaondernemers Utrecht vrezen komst van restaurantketen Vapiano in Neudeflat | De Utrechtse Internet Courant Horecaondernemers Utrecht vrezen komst van restaurantketen Vapiano in Neudeflat | De Utrechtse Internet Courant

Horecaondernemers Utrecht vrezen komst van restaurantketen Vapiano in Neudeflat

Horecaondernemers Utrecht vrezen komst van restaurantketen Vapiano in Neudeflat
De horecaondernemers op de Neude zijn niet blij met de mogelijke komst van restaurantketen Vapiano. Vapiano heeft onlangs een aanvraag ingediend om ruimte te gaan huren in de Neudeflat. Volgens ondernemers aan de Neude mag en kan dit helemaal niet.

De horecaondernemers op de Neude zijn niet blij met de mogelijke komst van restaurantketen Vapiano. Vapiano heeft onlangs een aanvraag ingediend om ruimte te gaan huren in de Neudeflat. Volgens ondernemers aan de Neude mag en kan dit helemaal niet.

De ondernemers hebben gezamenlijk bezwaar ingediend tegen de vergunningsaanvraag van Vapiano. Vapiano zou 11.000 m2 willen gaan huren in de Neudeflat. Volgens hen is er sprake van oneerlijke concurrentie. De Neudeflat heeft namelijk helemaal geen horecabestemming, zeggen ze. Ondernemers zijn bang dat de gemeente toch gaat afwijken van de regels. Utrecht zou volgens hen heel graag af willen van de ruimte nadat gemeenteambtenaren massaal vanuit de Neudeflat naar het nieuwe stadskantoor zijn vertrokken.

De horecaondernemers vrezen verder voor een overschot aan restaurants in Utrecht. In het nieuwe Hoog Catharijne en oude postkantoor komt vermoedelijk ook meer horecaruimte dan er nu is.

Donderdag vergadert het bestuur van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland over de vergunningsaanvraag van Vapiano. Tot die tijd wil vice-voorzitter en eigenaar van restaurant Buurten Erik Derksen nog niets loslaten. “Ik heb op dit moment geen idee of de aanvraag van Vapiano een reële kans van slagen heeft. We gaan donderdagochtend om tafel en pas dan kan ik misschien wat meer loslaten. Het enige dat ik weet is dat er tot nog toe bij de gemeente gemengde geluiden te horen zijn over de aanvraag van Vapiano”, aldus Derksen.

22 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  Alle huidige horecabestemmingen in Utrecht hadden vroeger ook geen horecabestemming. Verder is er pas sprake van oneerlijke concurrentie als een vergunning hen wordt ontzegd. Ik hoop dat er naast de studentencafés ook eens in Utrecht ruimte en horeca komt voor 27+ ers om eens een gezellige avond te hebben. Mijns inziens is er (naar mijn wens) nog niet voldoende aanbod in Utrecht. Verder brengt nieuwe ondernemers het overall aanbod en kwaliteit in Utrecht alleen maar omhoog. Ik hoop op een leuke bestemming voor de lelijkste flat op de verkeerde plek.

 2. Hendrik

  Van de grote Nederlandse gemeentes heeft Utrecht samen met Rotterdam het minste aantal restaurants per inwoner (onderzoek van Misset Horeca). Ikzelf ga nauwelijks meer uit eten in de stad omdat dat zonder reservering bijna onmogelijk is, alles zit vol! Ik denk dat Utrecht een paar extra restaurants goed zou kunnen gebruiken; en de Vapiano is een mooie formule…

 3. Jas

  Ik zou het een goede zaak vinden als Vapiano naar Utrecht komt. De kwaliteit van de Utrechtse Horeca is bijzonder slecht, m.u.v. een aantal kleine horecazaken (Het gegeven Paard, Elvi etc.) zijn er weinig boeiende/leuke locaties. Helaas is de meerderheid van de restaurants en cafés in de stad in handen van conservatieve horeca-maffia die redelijk geld vragen voor simpele gerechten (soms zelfs dezelfde kaart! (noem geen namen *kuch* West/van Buuren/Oost)). Een frisse wind door Horeca-Utrecht zou goed doen!

 4. janhedriks

  Wat een supergoed idee! en wat leuk dat het monotome Utrechtse horecawereldje hier zo heftig op reageert.

 5. Coen

  Met eerdere reaguurders eens; kan er ook eens iets komen voor 30+ zonder kolereherrie, overprijsde hapjes/wijnen en zonder steriele interierus waar alle sfeer uit is geramd?
  (weet niet in welke categorie Vapiano valt, overigens)

 6. Mark

  Utrecht kan echt nog wel wat leuke restaurants gebruiken, ga liever uiteten in Amsterdam , veel meer keuze !

 7. Mikel

  Wat een gelul mark.

 8. Peet smit

  Dus de Utrechtse horeca wil zelf de concurrentie bepalen,,,,moet toch niet veel gekker worden

 9. Otto

  Misschien dat de prijzen in de utrechtse horeca ook naar beneden gaan met wat meer concurrentie…

 10. Geraldine

  Fijne bemoedigende woorden lees ik bovenstaand! Monotoon…ok, maar inmiddels is de diversiteit echt groter geworden. Moeten reserveren, typisch Utrecht? Met regelmaat kom ik in bijv ook Amsterdam en is reserveren ook een normaal fenomeen. Er wordt nogal neerbuigend gesproken over de huidige horeca-ondernemers….jammer dat het besef er niet is dat minimaal 250.000euro voor een vergunning betalen tot drie jaar geleden heel normaal was. En nu loopt de gemeente met gratis vergunningen te strooien waardoor degene die daadwerkelijk grote investeringen heeft moeten doen, het voor de kat zijn viool heeft gedaan. Let wel lieve mensen….dan mag het een reactie vanuit angst zijn….maar is niks vreemd in een stad waarbij de gemiddelde persoon eenmaal per twee weken een horeca gelegenheid bezoekt (incl mc donalds of de frieten top de hoek). Angst komt voornamelijk uit ervaring voort.

 11. Marcel

  De voorzitter van Koninklijk Horeca de heer Derksen heeft zelf ook recent 2 zaken van bestemming veranderd en dus horeca toegevoegd. Overigens wil Vapiano ca 900 m2 in gebruik nemen en geen 11.000 m2. Ik verwacht dat de 1500 klanten per dag, die Vapiano dagelijks trekt, een aanvulling zijn voor de horeca omdat de loopstromen compleet zullen wijzigen. Vapiano zal de omzet van alle horeca op Neude doen stijgen. Ook goed voor alle detailhandel.

 12. Frans

  Ik ga regelmatig uit eten in Utrecht,,,wat me zo opvalt,,,de karigheid ,,geen garni of groente,,,,,zo benepen,,,,en dan mauwen als er een restaurant bijkomt.
  Doe eens wat meer je best,,wees wat guller tegenover de gast
  Niet dat,,,brhhhhhh

 13. Willem

  De need flat is een van de meest wanstaltige gebouwen die Utrecht bezit. Vapiano kan prima zich vestigen, als ze het gebouw maar afbreken en iets beter passends daar plaatsen.

 14. Jiri

  Concurrentie moet je altijd toejuichen! Trekt meer bezoekers aan die net zo goed ook in jouw tentje kunnen gaan eten. Onderscheid je maar als de betere! Kwaliteit voorop!

 15. Jeroen

  Afgezien van Lefebvre is het studentikoze armoede op de Neude die teveel vragen voor hun eten en drinken. Daar vragen ze gerust meer dan €16,00 voor een kipsate. Dan moet je niet aankomen met oneerlijke concurrentie. Dan moet je eens iets aan je prijs/kwaliteit gaan doen. De Neude is een A-locatie met C-horeca.

 16. Dennis

  Jeroen heeft helemaal gelijk. We wonen in de 4e stad van Nederland (maar wel de mooiste) maar het grootste deel van de horeca is gericht op studenten. Dat moet toch anders kunnen. Hopelijk is Vapiano een mooi begin

 17. remy

  horeca utrecht,,,ga je schamen,,,bang voor nieuwkomers,,verbeter je service en klantgerichtheid.

 18. horekaffer

  Internationale restaurant keten.
  Lijkt mij prima om de concurrentie eens flink op te schudden.
  Het restaurant heeft een mooie open uitstraling en zal de Neudeflat op de begane grond kunnen verfraaien.
  Gemeente, laat maar komen.

 19. Jeroen

  Waar ik bij wil zeggen dat buiten de Neude vele, vele prima horeca initiatieven zijn hoor. Utrecht heeft echt heerlijke prima restaurants, mogen er alleen nog wel wat meer worden.

 20. Xander

  Meer concurrentie lijkt me uitstekende zaak in het centrum. Goed eten kun je in Utrecht alleen buiten het centrum, in het centrum is het allemaal dezelfde eentonige standaardtroep met personeel wat je volledig onbeschoft behandeld omdat de tent toch wel vol komt puur vanwege de locatie.
  Van mij mag die standaardtroep best failliet geconcurreerd worden om plaats te maken voor iets wat wel onderscheidend is.

 21. Victor Fedora

  Concurrentie is ons altijd verkocht als “goed voor de consument” – denk aan de energiemarkt (om er maar een te noemen). Dat dat niet altijd waar is, is inmiddels gebleken. Evenzo dat kwaliteit leveren wél loont. Vapiano is een Duitse gigant, geschoeid op MacDonalds-leest. Op Italiaanse sites en fora is te lezen hoe Italianen denken over Vapiano. Kort gezegd: redelijk OK, maar niet te dol. Kortom, geen echt Italiaans eten, maar iets wat erop lijkt en dat is voor de meeste niet-Italianen voldoende.

  Mario (weet u nog?) heeft jarenlang geprobeerd in “zijn” strijd tegen MacD. écht en betaalbaar Italiaans eten in zijn restaurant aan de Mariaplaats op tafel te zetten. Gefrustreerd omdat iedereen toch gewoon naar de pizza greep, heeft hij de handdoek in de ring gegooid.

  Horecamensen van de Neude: doe effe rustig an (va piano), dan ga je langer mee.
  De Neudeflat biedt in totaal ± 7000 m2 bruikbare vloeroppervlakte en op misschien 800 of 900 daarvan, twee verdiepingen, komt er een restaurant dat met Deutsche Gründlichkeit gerund gaat worden. Goed voor de concurrentie, goed voor de klant. Zo was het toch?

  Alles wat beter is dan PizzaHut is meegenomen, lijkt me.

 22. Freek

  Kwaliteit leveren ondernemers, niet piepen. Alle goede restaurants zitten bomvol. Gisteren (dinsdagavond) kon ik na twee volle restaurants pas in het 3e restaurant terecht (Naast de Markt) en moest ik nog een kwartier wachten aan de bar. Vapiano is wel een beetje een fast food concept, je gaat er niet heen als je even lekker uit eten wil.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).