In Utrecht opent volgende week een grote veganistische supermarkt In Utrecht opent volgende week een grote veganistische supermarkt

In Utrecht opent volgende week een grote veganistische supermarkt

In Utrecht opent volgende week een grote veganistische supermarkt
De 41-jarige Natascha de Rooij opent volgend weekend een veganistische supermarkt in de Utrechtse wijk Lunetten. Met 100 vierkante meter is deze Vmarkt naar eigen zeggen één van de grootste supermarkten van Nederland waar geen dierlijke producten worden verkocht.

De 41-jarige Natascha de Rooij opent volgend weekend een veganistische supermarkt in de Utrechtse wijk Lunetten. Met 100 vierkante meter is deze Vmarkt naar eigen zeggen één van de grootste supermarkten van Nederland waar geen dierlijke producten worden verkocht.

De Rooij startte in juni 2019 een crowdfunding om geld op te halen voor haar supermarkt. Toen eenmaal het streefbedrag binnen was ging ze aan de slag in een deel van een pand aan de Amsterdamsestraatweg. “Daar moest veel gebeuren. Terwijl wij ons deel aan het opknappen waren, gebeurde er niks in de rest van het gebouw. Na een jaar van bloed, zweet en tranen zei de eigenaar opeens dat hij het hele pand op wilde knappen. Dat betekende dat wij er weer uit moesten.”

Verjaardag

De winkel aan de Amsterdamsestraatweg is dan ook nooit geopend geweest. Het slechte nieuws bereikte De Rooij op 15 december 2020, de dag van haar 41e verjaardag. “Niet iedere verjaardag is even leuk, maar deze was wel heel erg klote. Ik wilde toch snel een winkel openen en ben op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.”

Al snel kwam ze uit bij een pand aan het Zevenwouden. “Ik ben heel erg blij dat ik nu wel in Lunetten kan starten.”

Lunchroom

De Rooij wilde ook een lunchroom in haar supermarkt, maar daar wacht ze nog even mee. “Horeca moet voorlopig gesloten blijven. Het heeft dus geen zin om nu al een lunchroom te openen.” Daarnaast is er in het pand in Lunetten geen ruimte voor een lunchroom.

De Rooij blijft in de tussentijd dus verder zoeken naar een grotere locatie. Het is haar ambitie om in de stad te blijven. “Ik wil uiteindelijk aan de rand van het centrum een supermarkt openen, waar dus ook ruimte is voor een lunchroom. Ik woon zelf in Utrecht en mijn hart ligt hier.”

Volgende week zaterdag opent de Vmarkt in Lunetten. Vanwege corona is er geen groot feest. “Klanten krijgen wel een kleine attentie. Dj’s en cocktails moeten nog even wachten. Al zal ik zelf wel een vreugdedansje doen.”

Award

De Rooij timmert al een paar jaar aan de weg met de webshop Vmarkt. Ook organiseerde ze proeverijen en kookworkshops. In 2018 werd ze genomineerd voor de Vegan Awards in de categorie ‘beste (web)winkel’ en geselecteerd voor de ASN Wereldbank prijs. Ook is ze uitgeroepen tot V!va 400 vrouw in de categorie ‘Wereldverbeteraar’.

Gekoppelde berichten

45 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Op partijcongressen van de PvdD is de lunch ook altijd veganistisch en daar het altijd culinair zeer goed is zorg ik er meestal voor dat ik een paar dagen voor het congres weinig heb gegeten zodat ik bij de congreslunch flink los kan gaan.

 2. Joep Meloen

  Ja Kadoendra, dat heb ik gemerkt. Er was al gauw geen broodje meer over. Survival of the fittest hè 🦖

 3. Cor Nelis

  Niet om het een of ander, maar is Vmarkt geen erg rare naam? Ik hoor het al zeggen: Ik ga even naar de Veemarkt😂‼️

 4. Klaas Voetis

  Ja Joep, die veganisten op zo’n congreslunch zijn net een zwerm sprinkhanen….

 5. Scherpschutter

  Er zijn vrijwel geen vegans in Utrecht, dus deze supermarkt heeft alle odds in beginsel al tegen zich. Daar komt nog eens bij dat de prijzen in de webshop al compleet niet van deze planeet zijn (6.50 voor 1 nephamburger, LOL?), laat staan in een fysieke winkel met hogere overhead…

  Vervelend voor de crowdsourcers, maar die zijn hun geld vermoedelijk in no time kwijt. Investeren kun je soms beter aan professionals overlaten.

 6. Yoshua

  @Kadoendra mijn buik doet pijn van het lachen.
  Je volvreten bij een partij die staat voor minimalisme.
  Met de calculator in de hand je bord vullen tijdens het buffet tot je lidmaatschap hebt opgegeten.
  Daarna je Bigshopper vullen als doggy bag.

 7. Kadoendra

  @Klaas Voetis

  Ik ben geen veganist, maar als ik iets eet wat zeer smaakvol is ga ik er absoluut geen probleem van maken als het veganistisch is.

 8. John

  Nice! Ik wens ze veel succes toe na die zware tegenslag.

 9. Kadoendra

  @Yoshua

  Veganisten kunnen zich zonder schaamte vol gooien met eten.

  Maar dan moet je wel weten dat van de 100% voedsel die je in b.v een varken of een koe gooit er uit eindelijk bij de slacht van het dier nog maar iets van 2% over is.

  Voor deze enorme verspilling hoeft geen enkele veganist zich te schamen!

 10. HArry

  Ik wist niet dat in Lunetten zoveel veganisten zaten. Verklaard ook tegelijk de weerstand uit deze wijk tegen de verbreding van de A27. Of is dat de oorzaak van het veganist worden. Ik stoot zojuist op een uiterst interessante onderzoeksvraag. Bestaat er een correlatie tussen wegverbredingen en het kiezen voor veganisme en heeft het aantal wegbanen een significante invloed hierop?

 11. Yoshua

  @Kadoendra,
  Sorry, maar ook fastfood veganisme is zeer schadelijk voor het milieu.
  Als vegetarisch agnost pleit ik juist er voor dat veganisten zich niet 24/7 vol eten maar een maximum nemen van 900 calorieën.
  Uw veganistische fastfood way of life kost miljarden liters water en dan wil ik het niet eens hebben over de fijnstof die u de wereld in blaast.
  Waarom veganistisch eten en doen of u dit steund en geen oog hebben voor het milieu en de aarde?
  Hoop oprecht dat u dieren wel lief hebt.

 12. Kadoendra

  @Yoshua

  Zelf ben ik geen veganist maar een vegetariër daardoor is mijn CO2 voetstap groter dan een veganist.

  Iedereen die de essentie van de CO2 uitstoot weet weet ook dat de veeteelt één van de grootste vervuilers en verspillers is.

  Een veganist die in een Hummer rijd is nog altijd milieuvriendelijker dan een vleeseter.

  Voor elke maaltijd die mensen eten staat een voetafdruk.

  Dus bij veganistisch is deze minimaal terwijl bij vlees de voetafdruk gigantisch is.

  Bij de uitstoot van CO2 speelt de vleesteelt een vele malen grotere rol dan b.v verkeer.

  Er staat mij iets bij dat jij geen auto hebt, maar als je veganist of vegetariër wordt hoeft je je geen grote zorgen meer te maken over de CO2 uitstoot van je autootje aangezien de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen die 1 koe jaarlijks uitstoot gelijk staat als met je auto + – 2 keer de aarde rond rijden!

  Overigens laat ik de enorme ammoniak uitstoot, fijnstof uitstoot en de veelvuldige uitbraak van ziektes in de veeteelt nu even buiten beschouwing.

 13. Kadoendra

  @Cor Nelis

  “Niet om het een of ander, maar is Vmarkt geen erg rare naam? Ik hoor het al zeggen: Ik ga even naar de Veemarkt”

  Op veemarkten vinden vaak veel misstanden plaats, terwijl de Vmarkt 100% diervriendelijk is.
  Je kan de naam Vmarkt dus ook als een geuzennaam zien.

 14. Steve

  Die gaan het niet redden daar op Lunetten.
  Mark my words.

 15. JdV

  Winkel opgezet met behulp van crowdfunding. Daar hebben we er op DUIC al heel wat van langs zien komen. Maximaal 6 maanden. Dan is het sprookje uit en zijn de idealistische geldschieters weer wat armer. Met een goed plan zou een bank hier gewoon geld voor geven. Teken aan de wand.

 16. Zonnewende

  Goed idee Natascha!
  Ik wens je heel veel plezier en succes!

 17. Zonnewende

  En, oh ja,

  Ik vind de naam juist heel grappig!

 18. De count

  Kadoendra, niemand maakt een probleem van veganistisch eten. Zo eet ik bijna iedere dag smakelijke groenten en fruit, en met mij velen anderen op deze wereld. Ik eet dit zonder schaamte. Waar ik me wel voor zou schamen is een paar dagen lang minder eten met het vooruitzicht om op kosten van een partij die je aanhangt flink los te kunnen gaan.

 19. Wies

  Lunetten heeft al een goedbezochte en prima biowinkel (met bakkersbrood, vega(n) producten en delicatessen) waar ik graag kom. Vraag mij af of dit aanbod daar nog veel aan gaat toevoegen.

 20. Dymph

  @Kadoendra
  Wat je waarschijnlijk als een goeie grap bedoelde, wordt in een oogwenk een serieuze discussie. Bewijst maar weer eens dat bij de goodfoodpeople de humor vaak ook niet meer op het menu staat #lol

 21. Kadoendra

  @De count

  “Waar ik me wel voor zou schamen is een paar dagen lang minder eten met het vooruitzicht om op kosten van een partij die je aanhangt flink los te kunnen gaan.”

  Dat u graag wil lezen dat ik op kosten van een partij flink los ga is iets wat u graag wil lezen maar niet vermeld staat in mijn verhaal!
  Elk partijlid betaald een extra bijdragen voor de lunch, maar misschien vind u het normaal om nooit voor uw eten te betalen.

 22. Joris

  Heel veel succes gewenst!

 23. Kadoendra

  @Dymph

  “Wat je waarschijnlijk als een goeie grap bedoelde, wordt in een oogwenk een serieuze discussie. Bewijst maar weer eens dat bij de goodfoodpeople de humor vaak ook niet meer op het menu staat #lol”

  Dat de enorm vervuilende vleesindustrie van de subsidie aan elkaar hangt is geen humor.

 24. Dymph

  @Kadoendra
  Dát bedoel ik nou met gebrek aan humor!! Mijn opmerking ging over je eerste reactie:
  “Op partijcongressen van de PvdD is de lunch ook altijd veganistisch en daar het altijd culinair zeer goed is zorg ik er meestal voor dat ik een paar dagen voor het congres weinig heb gegeten zodat ik bij de congreslunch flink los kan gaan.”
  Maar goed…..😏
  EEN DAG NIET GELACHEN IS EEN DAG NIET GELEEFD!

 25. Herman

  Leuk hoor!
  Wel grappig, een van de grootste van Nederland, 100m2, das 10 bij 20 meter……

 26. De count

  Kadoendra, excuus, verkeerd geinterpreteerd in dit geval

 27. JdV

  @Herman: Leuk hoor. Dankzij het mammoet-onderwijs weet u niet dat 100m2 10 x 10 is in plaats van 10×20.

 28. Gregor

  Iedereen is welkom met initiatieven, zeker zolang ze dat maar doen zonder subsidie en andere mistige geldstromen. Als dan ook die activistische groene kliek bij mij vandaan blijft hebben ze zeker mijn zegen. Leef je leven, maar laat anderen die anders doen en eten met rust! Geen kruistochten tegen vlees vanuit Lunetten graag. Eentje vanaf de Ganzenmarkt is al voldoende.

 29. Kadoendra

  @Herman

  “Leuk hoor!
  Wel grappig, een van de grootste van Nederland, 100m2, das 10 bij 20 meter……”

  Je kan wel lachen om de afmeting van deze winkel maar het maakt wel deel uit van een enorme verandering die gaande is in de wereld.

  Veganistisch en vegetarisch is een enorme groeimarkt.

  Veel vleesproducenten zijn in de vleesvervangers gesprongen en b.v een multinational als McDonalds denkt dat zij over 10 jaar meer vegetarische hamburgers verkoopt dan vlees hamburgers.
  Als je ook naar een multinational als Ikea kijkt dan spelen vegetarische producten in hun restaurant inmiddels ook een belangrijke rol.
  Overigens is Ikea niet meer slechts een meubelwinkel daar het restaurant gedeelte heden ten dage ook voor veel omzet zorgt.

 30. Herman

  @JdV, dank, was typo, maar dat geloof je begrijpelijkerwijs natuurlijk nooit.

  Ondertussen is de grootste van Nederland 10*10 (!) meter….Net zoiets als het snoepvak bij AH

 31. wollie

  je bent wat je eet. daarom eet ik alleen vegetariërs: koeien, varkens, kippen…

 32. Manou De R.

  Opmerkelijk al die reacties hier weer. Het geeft je wél een goed beeld van de bubble maatschappij van de laatste jaren. Zie het maar als homo sexualiteit. Als hetero hoef ik het daar in gesprekken nooit over te hebben maar andersom is de behoefte om de ander te laten weten dat iemand homosexueel is altijd onbedwingbaar aanwezig en “moet” het gedeeld worden. Ongevraagd.

 33. Cor

  @Manou de R.: Curieus zeg, dat homoseksuelen dat bij jou blijkbaar áltijd kenbaar moeten maken, ongevraagd. Een beetje zoals jij ongevraagd ineens op homoseksuelen afgeeft onder een artikel over een veganistische supermarkt?

 34. Klopklop

  @ Manou

  Wat een trollengejank weer uit een bepaalde hoek.

  Een verloving aankondigen of een bruiloft of weet ik wat is toch ook in veruit de meeste gevallen kenbaar maken dat je hetero bent of niet soms? Dat mensen uit de kast moeten komen en iets kenbaar moeten maken aan de buitenwereld, omdat er in een grote meerderheid van de gevallen nog steeds niet normaal gereageerd kan worden op homoseksualiteit zegt al genoeg. Je reactie spreekt boekdelen om dit er überhaupt bij te halen, wanneer het artikel over het openen van een winkel gaat.

  Wat een triest zuur gereaguur hier weer.

  Als er een supermarkt ergens opent besteed DUIC daar nu eenmaal aandacht aan. Ook als een markt een wat meer specifiek aanbod heeft. Dat heet gewoon: de vrije markt en commercie.

  Daar is niks raars aan, de reacties zijn pas raar.

  Reageer je ook zo als er een gereedschapswinkel opent? Ga je dan ook vermelden dat dit eigenlijk een bouwmarkt had moeten zijn?

 35. Manou De R.

  @klopt niet: zoals ik al zei – bubbelicious.

 36. VincentZ

  Het clishee gaat dat rechtse mensen vrolijk, onbekommerd en vol humor zijn. Dat gaat in dit geval even niet op. Wat een treurigheid, vol op het orgel over een iniatief dat niemand schade berokkend, Waar maak je je druk over. En wat een onwaarschijnlijke drogargumentatie omtrent CO2, ik moet blijkbaar lezen dat het eten van vlees juist goed voor het milieu is. Zo lust ik er wel een paar. Ik constateer dat degenen die doorgaans liberaal in het leven staan, dat nu even laten varen om kritiek te leveren op een burgeriniatief. Dat is dan wel weer lachwekkend.

 37. WvR

  @VincentZ:
  “clishee”!?
  Echt?
  Wellicht is het met het onderwijs inderdaad zo beroerd gesteld als sommigen beweren.

 38. Scherpschutter

  @Vincent

  Nou vooruit dan. Luchtigheid!

  *Tromgeroffel*

  – “Maar er zat toch al een groenteboer in Lunetten?”

  – “Voor planten wil ga ik wel naar de Intratuin”.

  – “Eten vegans eigenlijk vleesetende planten?”

  – “Niet best dat vegans water drinken. Daar leven vissen in.”

  – “Noemen Engelstalige vegans ruzie ‘a beef’?”

  – “He’s not hungry. He just has a bad Tempeh.”

  – “Het moeilijkste aan vegan zijn is het opstaan op 04.00 om de amandelen te melken”.

  -” Het is niet dat rechts geen humor heeft, we zijn gewoon wat rechter voor z’n knolraap”.

  -“Vegan worden. Ik slager niet in.”

  – “In het restaurant. Klant: ‘Wij zijn veganist, eten glutenvrij en zijn lactose-intolerant. Wat kunnen wij bestellen?’ Ober: ‘Een taxi’.

 39. kobalt

  De mens is van oudsher vleeseter daarom bestaat de mens nog .
  Wil je geen vlees eten dan is dat je eigen keus en is het mooi dat daar op ingespeeld word.
  Laat iedereen voor zichzelf beslissen wat je consumeert en laat ieder in zijn/haar eigen waan .

 40. Jeanette

  Nou.
  Ik ken ze wel hoor. Vegans in Utrecht.
  En aangezien pre-corona de vegan en vega eettentjes het best aardig deden, zie ik dit ook wel lukken hoor!

 41. Iris

  Zooo hey, wat een storm aan weerstand en negativiteit (vanuit de vleeslobbie?) tegen producten met minder dierenleed. Een stap in de goeie richting voor mensen die plantaardige producten willen consumeren lijkt mij!

 42. Natascha

  Grappig die discussie over homoseksualiteit en dat ik iedereen die ergens onder de lgbtqai vlag valt dat volgens reageerder overal moet uitdragen. Wat een naar nonsens!

  Het toeval wil dat ik (Natascha, eigenaar van Vmarkt) ontzettend lesbisch ben. En ik heb in dit hele interview niet de behoefte gehad om het daar over te hebben. Maar ik begrijp nu dat ik dat als echt pot/lesbo/what ever, wel had moeten doen. Dus bij deze!

  Als laatste wil ik er nog aan toevoegen dat iedereen welkom is, ongeacht waar je op valt.

  Fijne avond allemaal,
  Natascha – Vmarkt

 43. Natascha

  @Manou de R. Wow, ben ik (Natascha, eigenaar Vmarkt) toch al sinds mijn 19de uit de kast.
  Maar ik lees nou net in jouw bericht dat ik als typische lesbo/pot/what ever, ook in het interview had moeten vermelden dat ik lesbisch ben. Want dat is blijkbaar wat ik en mijn soortgenoten doen. Overal de regenboog laten schitteren. Zodra de winkel een vlaggenmast heeft zal ik hem uithangen. Al is het inderdaad omdat men er anders vanuit gaat dat je hetero bent en dat moet je natuurlijk niet willen.
  Ik heb niet vaak zulke nonsens gelezen…..

  Oh ja en iedereen is welkom bij Vmarkt, van wie je ook houdt. En zelfs vleeseters die stiekem toch benieuwd zijn.

  Fijne avond allemaal!
  Natascha (ja die uit het interview, die Utrechtenaar)

 44. Nina

  Mensen zijn omnivoren. Ik vind het prima als iemand vegetariër, flextariër, veganist of anderszins is. Seksuele voorkeur vind ik ook totaal niet relevant. Wees gewoon een aardig mens en laat de ander zijn.

  Met de komst van de Vmarkt (toch best een bijzondere naam voor een vegetarische winkel) is er meer te kiezen. Veel succes met de winkel.

 45. Carolien

  Jammer dat ik vanwege corona dus voorlopig geen plezierreisjes met het OV mag en wil maken! Maar de winkel blijft nog héél lang bestaan, tóch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).