Is de koopavond in Utrecht overbodig geworden? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Is de koopavond in Utrecht overbodig geworden? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Is de koopavond in Utrecht overbodig geworden? Dat is de vraag

Is de koopavond in Utrecht overbodig geworden? Dat is de vraag
De Utrechtse koopavond staat op de tocht. In de afgelopen drie jaar daalde het aantal bezoekers fors. De terugloop heeft volgens CityTraffic te maken met de opkomst van online winkelen. Men gaat de deur ‘s avonds liever niet meer uit. Als alternatief zouden Utrechtse winkels iedere dag een uurtje later open willen gaan en tot 19:00 uur open blijven.

De Utrechtse koopavond staat op de tocht. In de afgelopen drie jaar daalde het aantal bezoekers fors. De terugloop heeft volgens CityTraffic te maken met de opkomst van online winkelen. Men gaat de deur ‘s avonds liever niet meer uit. Als alternatief zouden Utrechtse winkels iedere dag een uurtje later open willen gaan en tot 19:00 uur open blijven.

De ondernemersvereniging in de Utrechtse binnenstad houdt momenteel een enquête onder winkeliers. Het resultaat zal de doorslag geven. Is de koopavond in Utrecht overbodig geworden? Dat is de vraag.

Erik van Doorn – Broese: “We zijn net gestopt”
“Sinds anderhalve week zijn we gestopt met koopavond. We merkten dat er steeds minder animo voor was. We lopen dus een beetje voor op de uitkomst van de enquête. Om nu te zeggen dat koopavond in Utrecht overbodig is geworden, vind ik te veel gezegd maar het verliest zeker aan invloed. In een kleine gemeenschap ligt het misschien anders, maar in de stad wordt de avond gewoon minder relevant. De invloed van internet betwijfel ik. Tuurlijk, je kan er van alles bestellen, maar je hebt het niet in handen.”

Mia Amram – Sirado: “Slechte bereikbaarheid is een groter probleem dan internet”
“Wij zijn nog open, maar het staat zeker op losse schroeven. De concurrentie met internet durven we wel aan. Koopavond in de stad is gezellig, dat heb je niet op internet. De slechte bereikbaarheid en de hoge parkeertarieven van het centrum vind ik een groter probleem. Er zijn mensen die op donderdagavond wel willen winkelen maar vanuit Leidsche Rijn of Utrecht Oost moeten komen en dat toch met de auto willen doen, dan is het te duur en te slecht bereikbaar.
Overbodig is koopavond volgens mij niet, het is een gezellige avond in de stad en ik vind het ook wel goed om mensen de mogelijkheid te bieden ‘s avonds te kunnen winkelen. Maar als er uit de enquête blijkt dat iedereen wil sluiten, heeft het voor ons geen zin om alleen open te blijven.”

Bastiaan de Jonge – Libris: “Of met z’n allen, of niet”
“Daar kan ik geen directe uitspraak over doen. Koopavonden zijn de zomer bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker dan in de winter. Dat merken wij ook. Maar op zich vind ik het goed dat de koopavond ter discussie staat. Het is altijd goed om kritisch te kijken en weer te herijken. Ik denk wel dat eenstemmigheid belangrijk is. Of je doet het met z’n allen, of niemand doet het. Ik ben overigens geen voorstander van het alsmaar langer open blijven. Iedere dag een uur extra open blijven kost een hoop meer dan drie uurtjes op donderdagavond. Je hebt toch personeel nodig.”

Niels van Nieuwenhuizen – Firma Pickles: “Een lege winkel schiet niet op”
“Ik heb daar niet zo’n zicht op. Wij zijn gewoon druk aan het werk en donderdag is altijd wel een goede avond. Er zitten vast wel een paar ‘koopavond-mensen’ tussen hoor, maar we zijn er niet van afhankelijk. Ik zou het wel zonde vinden als er geen koopavond meer zou zijn, het geeft toch sfeer in de stad, al die bedrijvigheid. Maar ik kan me als ondernemer goed voorstellen dat je als winkelier de keuze maakt om ermee te stoppen. De retailers moeten al vechten tegen het internet en als je dan ook nog de hele avond in een lege winkel staat en wel kosten maakt, schiet het niet op.”

Ton Bals – Bureau Bewust: “De enquête-uitslag is niet per se representatief”
“We zijn nog open met koopavond, maar we volgen kritisch hoe het gaat. We hebben namelijk wel gemerkt dat het steeds minder wordt. Misschien dat we op een gegeven moment ook wel eerder sluiten. Ik ben niet zo’n fan van langer open blijven, dus ik denk niet dat wij zullen kiezen om dagelijks pas om 19:00 uur open te sluiten, een uurtje later openen zie ik dan weer wel voor me. Of de koopavond overbodig is betwijfel ik, maar het is duidelijk minder lucratief dan eerst. Wij zijn geen lid van de ondernemersvereniging in de Utrechtse binnenstad dus aan de enquête doen we niet mee. De uitslag daarvan is naar mijn idee dan ook niet representatief, maar dat bleek eerder ook al bij de discussie over de zondagsluiting.”

9 Reacties

Reageren
 1. Utrechtse vogel

  Winkels elke dag open van 11u tot 20u, dat is voor iedereen het beste.

 2. Kilgoretrout

  Voor iedereen?

  Dus ook voor de winkeliers?

 3. vrije vogel

  Is het eindelijk op sommige momenten niet meer zo idioot druk in de binnenstad, omdat het bezoek wat meer verspreid wordt over de week, komt deze discussie plotseling op!!! Hoe is dit in godsnaam mogelijk?

  Moet het dan altijd zo druk zijn, dat je maar 1 ding wilt als je in het centrum bent: zo snel mogelijk weer weg?

  Ik vind het een zegen dat het minder druk is.

 4. Jiri

  Die vent van Broese is wel erg wereldvreemd. Zijn zaak is mede door internet om zeep geholpen. Dat moet je serieus nemen meneer Van Doorn. On topic: Het is inderdaad gezellig met koopavond, wat mij betreft openen ze alle winkels de gehele week tot 21.00u. En zaterdag erbij! Juist die dag moeten de winkels langer open blijven. Dat houdt volk in de stad en is goed voor de horeca/restaurants. Geen dal tussen sluiting winkels en etenstijd!

 5. Mimi

  Eens met vrije vogel. Ik heb eerder eens gelezen dat de binnenstad van Utrecht relatief klein is ten opzichte van het aantal mensen dat hierop is aangewezen. Resultaat: verstikkende drukte op het moment dat al deze mensen vrij zijn, namelijk zaterdag & zondag. Met mijn 40-urige werkweek ben ik verheugd te constateren dat er op donderdagavond een moment is waarop ik op mijn gemak kan winkelen zonder gillend gek te worden.
  Ik denk dat het oplossen van de onderliggende problemen die Mia Amram schetst meer hout snijdt dan simpelweg koopavond afschaffen – waarmee een bepaalde doelgroep juist nóg meer op internet zou zijn aangewezen.

 6. Wim Vreeswijk

  Men durft s’avonds niet meer de deur niet meer uit vanwege al die criminaliteit en loslopende probleemjongeren. Dat is de reden! Bovendien werkt de middenstander al 80 uur in de week en hun die ook eens een keer een vrije donderdagavond.

 7. Ookpeter

  Wat een onzinnige reactie van heer Bals , geen lid van de ondernemersvereniging willen zijn , maar dan wel roeptoeteren dat een uitslag niet representatief is. Hoezo, de leden worden toch gevraagd.

  Maar ja, eerder bij de koopzondag enquete roeptoeterde deze heer ook al de grootste onzin..

  Zoals de onzin dat kleine ondernemers tegen de koopzondag zouden zijn. Nog geen 50 gristelijke ondernemers tekenden, waarvan een behoorlijk aantal landelijke ketens of ondernemers die niet eens meer een vestiging in Utrecht hebben.

  Mijn waardering gaat uit naar echte ondernemers zoals Mia..

  Aanvullend:
  Sommige producten (CDs, boeken, kantoorartikelen enzo) kunnen makkelijk via internet verkocht worden andere producten (handgemaakte sieraden) niet. Het toppunt van hypocrisie vind ik is om een webwinkel te hebben om jouw producten ook op zondag te verkopen maar om anderen te verbieden hun producten op zondag in de winkel te verkopen.

 8. m

  jiri jij heb zeker een kantoorbaan tot 5 uur want anders zou je niet zeggen dat alle winkels tot 21.00 open moeten zijn want jij gunt winkelpersoneel helmaal geen vrijetijd want dat zijn domme mensen die dat werk doen maar wij zijn ook mensen met een leven.

 9. kees van der Graaf

  Als er op donderdag in vele winkels meer personeel rondloopt dan bezoekers ben je niet goed bezig. Dan ben je niet wereldvreemd Jiri. Broese is door Polare met vreemde financiele constructie naar zijn grootje geholpen, dst weet jij ook wel. Vreeswijk loopt ook weer wat rond te toeteren, ook op de koopavond is het veiliger dan normaal, maar ja Wim je moet ook weer wat rond toeteren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).