Jonge Utrechtse ondernemers ontwikkelen verpakkingsvrije supermarkt per fiets Jonge Utrechtse ondernemers ontwikkelen verpakkingsvrije supermarkt per fiets

Jonge Utrechtse ondernemers ontwikkelen verpakkingsvrije supermarkt per fiets

Jonge Utrechtse ondernemers ontwikkelen verpakkingsvrije supermarkt per fiets
Vier jonge ondernemers rijden binnenkort door Utrecht met een mobiele supermarkt ‘LOOS’. Bij deze supermarkt kunnen Utrechters boodschappen zonder plastic verpakkingen kopen.

Vier jonge ondernemers rijden binnenkort door Utrecht met een mobiele supermarkt ‘LOOS’. Bij deze supermarkt kunnen Utrechters boodschappen zonder plastic verpakkingen kopen.

Saskia IJpema (23), Nayra van Lubek (20), Jiske de Jong (21) en Laurens Kok (24) delen een grote frustratie: als ze boodschappen doen bij de supermarkt, worden ze opgescheept met een hoeveelheid onnodig plastic. Daar willen ze vanaf.

Om Utrechters te helpen met minder plastic te gebruiken, ontwikkelen ze een verpakkingsvrije supermarkt. Hier halen de klanten hun producten los, of ze nemen het mee in hun eigen potten en trommeltjes. LOOS heeft echter geen vaste locatie, maar rijdt rond in een omgebouwde bakfiets.

Toevoer

“Zelfs als je goede voornemens hebt om je plastic gebruik te verminderen is het in de huidige markt erg lastig om dit te kunnen doen”, vertelt Saskia IJpema (23). “En dat terwijl plasticvervuiling een groot hedendaags probleem is. (…) We kunnen wel massaal gaan opruimen, maar dat heeft pas echt nut als we ook de toevoer verminderen.”

LOOS ontstond in november 2020, toen Saskia, Nayra en Jiske deelnamen aan het startersplatform Missie 030, een initiatief om ambitieuze jongeren kennis te laten maken met het sociaal ondernemerschap. Ze presenteerden hun plan: bij mensen thuis de voorraadkasten komen vullen. Vervolgens is ook Laurens bij de groep aangesloten. 

Vrachtfiets

Het idee werd goed ontvangen en de vier begonnen met het ontwikkelen van hun onderneming. Dat mondde uit in een vrachtfiets van bijna vijf meter lang. De fiets, met de naam Silo, moet snel en flexibel zijn in een volle stad als Utrecht.

Nayra: “In Utrecht ben je veel flexibeler en sneller als je niet in het autoverkeer vast hoeft te zitten. Met deze fiets kunnen we makkelijk in elke wijk komen en dicht bij iedereen komen, zodat mensen gemakkelijk bij ons hun potten en zakjes kunnen komen vullen.”

Om het concept werkelijkheid te laten worden is LOOS nu bezig met een crowdfunding. In totaal is er 10.000 euro nodig om het concept van de grond te laten komen. De crowdfunding vind je op de website van LOOS.

Hieronder zie je het ontwerp voor de vijf meter lange vrachtfiets genaamd Silo.

9 Reacties

Reageren
  1. Toine Goossens

    Wat een geweldig, innovatief, initiatief. Ik doe al 50 jaar boodschappen met hetzelfde katoenen boodschappen tasje. Een oud gebruik dat niet meer op het vizier van de jonge generatie staat.

    Alles wat woke bedenkt, is al eerder uitgevonden.

  2. Realist

    De hoeveelheid plastic in de supers is echt enorm dus dit soort initiatieven alleen maar toe te juichen.

  3. Uuutje

    @ Toine Goosens

    Helaas is het nodig dat de woke generatie alles opnieuw moeten bedenken, omdat een groot deel van uw generatie geen boodschappen wilde doen met een oud gebruikt katoenen tasjes. Een groot deel van uw generatie wilde alleen maar meer-en-meer welvaart voor zichzelf, meer consumeren, meer wegwerp, meer olie> alles vanwege status. Bij uw generatie was het al erg, bij uw kinderen zo niet nog erger.

  4. De count

    10000 euro crowdfunding. Wat een hippe armoe. Als je er zo in gelooft betaal het van je eigen spaargeld of leen het van je ouders ofzo.
    Verder wat toine zegt, ook de srv wagen bestaat al decennialang.
    Desalniettemin succes toegewenst, ook bij sociaal ondernemen moeten er onder aan de streep zwarte cijfers zijn.

  5. Scherpschutter

    Alle lof voor vier jongeren die een eigen onderneming starten in het streven naar vrijheid en bovenal natuurlijk baggervette winsten, maar ik vraag me af wat je nu vanuit zo’n kar kunt verkopen…? Alleen gedroogd en lang houdbaar? Dat lijkt me niet voldoende om een succesvolle onderneming op te bouwen.

  6. Hetty

    De gemeente Utrecht heeft 1,6 miljoen Euro van het Rijk gekregen voor 10 klimaatprojecten. Aangezien LOOS veel plastic afval bespaard, kan dit ook zeker als klimaatproject gezien worden. Waarom zou de gemeente Utrecht niet ook dit project financieel kunnen ondersteunen?
    Volg deze link voor het artikel over de schenking van 1,6 miljoen, https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-krijgt-16-miljoen-euro-van-rijk-voor-tien-klimaatprojecten/?utm_source=mail&utm_campaign=new&utm_medium=mailchimp&mc_cid=777b22386e&mc_eid=d96da9ed2b

  7. Y

    Mooi initiatief. De vorige/eerste verpakkingsvrije winkel in Utrecht moest helaas een aantal jaar geleden de deuren al snel weer sluiten wegens gebrek aan belangstelling. Hopelijk zorgt het feit dat LOOS met de fiets langs gaat komen voor meer enthousiaste klanten!

  8. Karla

    O leuk, de SRV wagen opnieuw uitgevonden, maar dan op menskracht. Mooi plan!

  9. Toine Goossens

    @ Uuuuuutje,

    Zonder de duurzame initiatieven van mijn generatie zou Nederland allang naar de klote zijn gegaan. En laat mijn kinderen erbuiten, dat is laster.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).