Kledingbibliotheek Westerkade moet de deuren na een jaar alweer sluiten | De Utrechtse Internet Courant Kledingbibliotheek Westerkade moet de deuren na een jaar alweer sluiten | De Utrechtse Internet Courant

Kledingbibliotheek Westerkade moet de deuren na een jaar alweer sluiten

Kledingbibliotheek Westerkade moet de deuren na een jaar alweer sluiten
De kledingbibliotheek aan de Westerkade moet de deuren sluiten. Oprichters Evita, Karin en Maud hebben tot hun spijt moeten concluderen dat het opstarten van de winkel hen beter afging dan het runnen daarvan. Een zoektocht naar een investeerder is op niks uitgelopen.

De kledingbibliotheek aan de Westerkade moet de deuren sluiten. Oprichters Evita, Karin en Maud hebben tot hun spijt moeten concluderen dat het opstarten van de winkel hen beter afging dan het runnen daarvan. Een zoektocht naar een investeerder is op niks uitgelopen.

“Als oprichters hebben we met super veel passie en enthousiasme De Kledingbibliotheek in Utrecht opgezet en het afgelopen jaar gedraaid,” laat het drietal weten. “We hebben echter ook geleerd dat een bedrijf runnen een andere skillset nodig heeft dan het opzetten hiervan. Het commerciële aspect van het bedrijf runnen past minder goed dan wat we bij het starten deden: inspireren, verbinden en delen.”

Het betekent niet dat het trio volledig stopt met zich inzetten voor het delen van kleding in plaats van het kopen daarvan. “Samen willen we de wereld nog steeds een klein beetje beter maken, maar op een manier die beter bij ons past. Ons doel is nog steeds een kledingbieb in elke stad, maar dit jagen we nu na door te ondersteunen bij het opstarten van initiatieven in andere steden, een groot Kledingbibliotheken-netwerk te starten en hierin ideeën en kennis uit te wisselen.”

De Kledingbibliotheek is nog tot en met 15 november open.

29 Reacties

Reageren
 1. Van Pimpelen

  … ja, met name in Parijs -waar ik ooit was, viel het me op dat er hier & daar kleding voor-het-vinden lag. Meest op cruciale plaatsen vond men bruikbare kleding gedragen door lieden m/v die er geen behoefte meer aan hadden (“mijn kostuum kleurt niet met het bankstel; bankstel druit of kostuum druit?”).
  Mede ingegeven door de denktrant (lees: manifest) van de Weggeefwinkel inspireerde mij dit tot de ‘give-away-spot’. Een herkenbare plaats -soms op ‘n onbeduidende hoek- waar men spullen neerlegt die overcompleet zijn in de eigen collectie; de norm voor overcompleet legt men het liefst zelf (geen doctrine).
  Afrondingsbeleid: op jaarbasis zal de argeloze individuele consument misschien €2,= besparen op de dagelijkse boodschappen. De grootgrutter verdient er echter meer aan (slechts weinig consumenten zijn zich dit bewust).
  Bij de weg, is het Ledig Erf niet gewoon het lege erf?

 2. Frank

  “We hebben echter ook geleerd dat een bedrijf runnen een andere skillset nodig heeft dan het opzetten hiervan. Het commerciële aspect van het bedrijf runnen past minder goed dan wat we bij het starten deden: inspireren, verbinden en delen.”

  Kweenie hoor, maar dit is er wat mij betreft eentje voor het twitter account “bobotaal”.
  Voor mij staat hier toch in eufemistische bewoordingen: “Het was een leuk idee maar het leverde geen rooie cent op.”

 3. Objectivist

  “Zweef-hippies half terug op aarde na ontmoeting met economische realiteit”, zou ook een aardige titel boven dit artikel zijn…

 4. Meerkoet

  Flauw om dit af te doen als zweef-hippies. De dames hebben een leuk initiatief genomen en is helaas niet gelukt.
  Door dit te doen hebben ze ervaring opgedaan en volgende keer is het misschien wel raak.

  Welke bijdrage lever je eigenlijk als je ze loopt af te zeiken!?

 5. Objectivist

  @Meerkoet 22 OKTOBER 2015 OM 10:16

  Quote: “De dames hebben een leuk initiatief genomen en is helaas niet gelukt.”

  Wat de dames gedaan hebben, is linkse hippie-idealen centraal stellen (waar geen hond op zit te wachten) om vanuit daar een commercieel initiatief op te zetten. Logisch dat het intiatief faalt.

  Quote: “Door dit te doen hebben ze ervaring opgedaan en volgende keer is het misschien wel raak.”

  Als de jongedames er de les uit trekken dat er in deze wereld geen plaats is voor linkse-hippie idealen en dat het nastreven hiervan zinloos is; wie weet! Daar gaat het alleen meestal mis met dit soort types. Bij de les trekken….

  Quote: “Welke bijdrage lever je eigenlijk als je ze loopt af te zeiken!?”

  Een bijdrage aan mezelf. Wat anders?

 6. Frank

  @Meerkoet: Die bijdrage zorgt er wellicht voor dat anderen een wat realistischer beeld krijgen van wat ervoor nodig is om een bedrijf te starten en zo te runnen dat het meer is dan een betaalde hobby.

  Met name de toevoeging in het bericht: “Een zoektocht naar een investeerder is op niks uitgelopen” spreekt boekdelen. Die is namelijk niet te rijmen met de mededeling “dat een bedrijf runnen een andere skillset nodig heeft dan het opzetten hiervan”.

  Het is van tweeën één. Of je hebt die ‘skillset’ (yuck…) wel, maar kunt geen investeerder vinden, of je constateert dat je die skillset niet hebt. Ook goed, maar dan heeft het helemaal geen zin om überhaupt een investeerder te zoeken.

  Ik ben het zelden met Objectivist eens en wat mij betreft had hij de denigrerende term zweef-hippies achterwege mogen laten, maar in de kern heeft hij gelijk.

 7. Frank

  Overigens wil ik er na het lezen van zijn tweede rant van Objectivist wel aan toevoegen, dat de suggestie dat er geen plaats is voor “linkse-hippie idealen” aantoonbaar onjuist is. Er is hooguit (kennelijk) geen plaats voor dit ideaal.

 8. Objectivist

  Frank 22 OKTOBER 2015 OM 10:45

  Woodstock is geweest, Frank. Tijd om verder te gaan met leven in de realiteit.

 9. Frank

  @Objectivist: De realiteit is dat linkse idealen inmiddels gewoon een markt zijn knul. Het is hooguit niet jouw markt. Maar dat is wat anders.
  Professioneel hippie Eckart Wintzen -god hebbe zijn ziel- had je daar alles over kunnen vertellen.
  Als jij gelijk zou hebben was er geen emplooi voor zijn green venture capital.

 10. Objectivist

  Frank 22 OKTOBER 2015 OM 11:25

  Feit is dat de meeste “vermarkte” linkse idealen geen enkel bestaansrecht hebben zonder subsidie, beste jongen. Of het nu gaat om biologisch vlees of duurzaam geteel groentes waarbij boeren zwaar gesubsidieerd worden, auto’s, zonnepanelen, windparken of groene stroom, overal zie je hetzelfde principe terug; was er geen overheid die er (van burgers gestolen) geld in pompte om de kostprijs van de hippie-idealen te drukken dan was er geen vraag en dus geen markt. De vraag is kunstmatig geschept, de markt defacto dus non-existent.

  De wereld is kapitalistisch. De mens is kapitalistisch. Daar zijn de hippie meisjes vast een beetje achter gekomen. Nu u nog!

 11. Meerkoet

  Waarom zou een kledingbibliotheek per definitie niet passen in deze wereld? Er is behoefte aan leuke (gebruikte) kleding en ruilen is ook al zo oud als de mensheid.

 12. Frank

  @Objectivist:
  Welk deel van “Als jij gelijk zou hebben was er geen emplooi voor zijn green venture capital.” heb ik precies in het Swahili geschreven?

  De realiteit is dat een belangrijk deel van die linkse idealen gewoon geld opleveren. En voor wat geld oplevert is een markt.

  En omgekeerd, want daarnaast is het ook zo dat als er voldoende mensen zijn die waarde hechten aan die idealen, er een markt ontstaat.
  Dat jij niet ziet hoe die markt groeit. Tja, dat is jouw blindheid. Of kokerblik zo je wilt.

  Ik ben bijvoorbeeld benieuwd welke gegevens jij hebt over subsidiëring van winkels in biologische producten. Of hoe jij het succes verklaart van fair trade producten en of je daar ook even de subsidiestromen van wilt aantonen.

  Overigens worden markten geschapen en niet geschept. (…)

 13. Krl

  Haha Objectivist: ik weet niet waar jij opeens vandaan komt, maar jij hebt de laatste weken duidelijk te veel tijd, frustraties en pretenties. Ik hoop dat je je tijd en energie in iets positievers gaat steken, ipv alleen maar alles en iedereen af te zeiken. Denk dat je daar veel gelukkiger van wordt. Succes!

 14. Dr. Fil

  Ik zou als ik Frank en Objectivist was ook is iets gaan proberen in plaats van hier elke dag een stukje ego-copy te plaatsen. Zij hebben iets geprobeerd .Jullie nog niet(s)

 15. Objectivist

  @Frank 22 OKTOBER 2015 OM 12:44

  U schiet weer 20 tennisballen alle kanten op, ondanks dat u reeds tien keer heb medegedeeld niet achter balletjes aan te rennen.

  Het is doodsimpel: Geen hond koopt een Tesla voor € 100.000,-. Ondernemers kopen hem omdat hij netto € 30.000,- kost dankzij subsidie. Er bestaat enkel kunstmatige vraag naar Tesla’s. Geen hond die een kilo biologische aardappels koopt voor de werkelijke prijs van € 5,-. Mensen kopen ze omdat de boeren gesubsidieerd worden, zodat het kilootje € 2,50 kost. Er bestaat enkel kunstmatige vraag naar biologische aardappels…

  Biologisch vlees, windmolens, kledingbibliotheken, zonnepanelen, groene stroom; allemaal onrendabele geldverbrandende lakens van hetzelfde linkse pak; Geen hond die de werkelijke kostprijs zou betalen. Ergo; er is geen werkelijke vraag naar linkse idealen. Er wordt vraag geschept (bite me)…

 16. Frank

  @Objectivist:

  De suggestie dat geen hond een Tesla koopt voor een ton zonder subsidie is een premisse die alleen uit jouw koker komt. Waarschijnlijk omdat jij net als Clarkson een rechtsreactionaire archaïsche petrolhead bent.

  Hij is ook onjuist, omdat hij veronderstelt dat die markt puur prijsgestuurd is. En was dat zo, dan kocht vanwege de subsidies geen hond meer een Audi A8 en iedereen een Tesla. En ook dat is niet zo. Je koopt met een Tesla ook een (bevestiging van je ) groene imago. “Ik ben groen, dus ik rij Tesla”. Denk aan Koos van den Berg, advocaat in de Urgenda zaak.

  Hooguit kun je dus stellen dat er misschien wat minder Tesla’s verkocht zouden worden. Maar dat is iets anders dan te stellen dat de markt alleen bestaat dankzij subsidies. Want dat is je reinste kul.

  De Tesla levert je voor een ton bovendien een acceleratie die een fractie af ligt van die van een Donkervoort en ruim onder die van een Maserati ligt. Het levert de kapitaalkrachtiger consument derhalve een mooie combinatie op van de fun van de snelle acceleratie met het comfort van de gezinsauto. Een soort Ecofriendly Maserati dus.

  Zou ik een ton uit moeten geven voor een auto en de keuze moeten maken tussen een Maserati, een Audii A8 en een Tesla da kocht ik toch echt de Tesla. Zonder subsidie.

  En velen met mij.

 17. Objectivist

  Frank 22 OKTOBER 2015 OM 14:46

  Quote: “De suggestie dat geen hond een Tesla koopt voor een ton zonder subsidie is een premisse die alleen uit jouw koker komt.”

  De cijfers bewijzen het. Nagenoeg niemand kocht een Tesla, totdat de subsidie op electrische voertuigen werd ingevoerd.

  Quote: “Hij is ook onjuist, omdat hij veronderstelt dat die markt puur prijsgestuurd is.”

  Dat is die markt ook nagenoeg puur.Zie correlatie tussen subsidie en verkoopcijfers.

  Quote: “En was dat zo, dan kocht vanwege de subsidies geen hond meer een Audi A8 en iedereen een Tesla.”

  Er is uiteraard (zucht) ook nog de praktische kant van het verhaal. Die batterij komt niet ver. Daarom willen zelfs mét een gigasubsidie zo weinig mensen dat onding op wielen hebben.

  Quote: “Zou ik een ton uit moeten geven voor een auto en de keuze moeten maken tussen een Maserati, een Audii A8 en een Tesla da kocht ik toch echt de Tesla.”

  Moet u zelf weten, maar nog los bezien van een bereik van nog geen 350 kilometer (voordat je uren mag wachten tot je batterij weer opgeladen is) flikkeren die stukken gesubsidieerde plastic van ellende uitelkaar. Zie reviews. Doe mij de Audi maar!

  Quote: “En velen met mij.”

  Schei nou toch uit. Wereldwijd worden er nog geen 20.000 van die horrordingen verkocht. Mét subsidie in vele landen! Zonder subsidie zijn er wellicht 1000 malloten op deze aardkloot te vinden die zo’n gruwel op wielen afnemen.

  Stop met dromen, jongen. Eet je pizza. De wereld zit helemaal niet te wachten op al die gesubsidieerde eco-luchtfietserij. Er is geen natuurlijk economisch bestaansrecht voor biovlees, windmolens, electrische koektrommels op wielen, zonnepanelen of meer van dat soort linkse geldverbrandings-hobbies…

 18. Puck

  Goh Objectivist heeft weer een nieuwe hobby gevonden.

  Weer lekker zeiken op iets wat niet in zijn straatje past.

  Overigens gaat de kledingbibliotheek helemaal niet dicht wegens een gebrek aan deelnemers. Steeds vaker stonden welwillende leners gewoonweg voor een dichte deur. Ook met slechte financiën heeft het volgens mij weinig van doen.

  Ik lees hier vooral, gelet op de woorden van de dames zelf, dat ze het opstarten van een zaak, het in de markt zetten van een zaak, het bedenken van logo’s, inrichtingen, stukje marketing en PR (waar men overigens goed in was), leuker vonden dan het runnen van een zaak. Gelet op hun eigen woorden waren ze er ook niet goed in (en dan wordt het al snel minder leuk). Kennelijk kregen ze ook de bezetting qua personeel niet rond.

  Dat wil dus niet zeggen dat er geen “markt”is voor de kledingbibliotheek. Er was namelijk voldoende vraag naar en in andere steden (Amsterdam/ rest wereld), werkt het principe uitstekend.

 19. Dirk-O

  Ik begrijp wel waarom die Objectivist zo naarstig aan ‘t commenten is op deze website. Als hij zijn mening IRL zou verkondigen, zou iedereen hem als de pest mijden.

  Vandaar dat hij nu nog maar 1 uitlaatklep heeft.

  Wat een ongelovelijke ***.

 20. Mimi

  Bij het idee van “leuke (gebruikte) kleding” valt ook nog wel een kanttekening te plaatsen. De enige keer dat ik als welwillende lener binnen ben geweest viel het aanbod, zowel qua hoeveelheid/keus in maten als qua ‘leukheid’ mij erg tegen.

 21. Frank

  @Puck:
  Ik wil je graag geloven, maar als het echt goed zou renderen hadden ze e.e.a toch ook gewoon aan een ander over kunnen doen die de aankoop met crowdfunding had kunnen financieren?

  @Objectivist:
  Elke parkeergarage of parkeerterrein van kantoren heeft tegenwoordig standaard meerdere laadpalen. Effectief is die actieradius dus veel groter.

  Maar jij weet het allemaal natuurlijk veel beter dan de gebruiker die er zelf een heeft:
  https://steinbuch.wordpress.com/2014/09/16/het-eerste-jaar-met-de-tesla-model-s/

 22. Objectivist

  @Frank 22 OKTOBER 2015 OM 21:51

  Quote: “Elke parkeergarage of parkeerterrein van kantoren heeft tegenwoordig standaard meerdere laadpalen. Effectief is die actieradius dus veel groter.”

  Nee, de actieradius is nog steeds maximaal 350 kilometer en dan moet je echt zuinig aan doen. Groningen heen en terug haal je niet eens. Vervolgens mag je dat onding bij lege batterijen per 100 kilometer die je wil rijden een uur opladen. Sta je dan…

  Quote: “Maar jij weet het allemaal natuurlijk veel beter dan de gebruiker die er zelf een heeft”

  Wat ik weet is dat nagenoeg niemand(!) zo’n electrisch gedrocht wil hebben, zelfs niet met een idiote subsidie. Die ene tevreden gebruiker laat dit onverlet. Het zegt alles dat er maar 1800(!) rondrijden (als ze even niet in de garage staan), ondanks dat je die batterij voor 30K netto kunt oppikken, dankzij 70K(!!!!) belastinggeld….

  Linkse idealen hebben geen natuurlijk economisch bestaansrecht. Geen kip die er op zit te wachten.

 23. Frank

  Linkse idealen hebben hooguit geen bestaansrecht bij rechtsreactionaire petrolheads.

  Ik heb trouwens een diesel bestel. Zit ook subsidie op omdat ik geen BPM en geen BTW betaal. Dus dat subsidieargument van jou geldt ook voor niet-linkse idealen.

 24. Subjectivist

  Gewoon de kift van Objectivist omdat ie als middelbare knorrige rechtsreactionaire brompot in een overjarig model Suzuki rijdt en zich geen Tesla kan veroorloven zoals menig groen ondernemer. Overigens heb ik, actief GL-er, er persoonlijk ook één besteld – van m’n eigen geld nog wel…

 25. Objectivist

  @Subjectivist 23 OKTOBER 2015 OM 09:13

  Quote: “Overigens heb ik, actief GL-er, er persoonlijk ook één besteld – van m’n eigen geld nog wel…”

  Ah! Mijnheer heeft de subsidie geweigerd, begrijp ik? Anders heeft u er niet één van uw geld gekocht, maar één die voor 7/10 door een ander is betaald. De belastingbetaler… Dat zou dan wel wel weer heel goed passen bij de subjectieve non-moraal van een Groenlinkser…

  Quote: “Gewoon de kift van Objectivist omdat ie als middelbare knorrige rechtsreactionaire brompot in een overjarig model Suzuki”

  U had er niet verder naast kunnen zitten. Ik rij ongeveer driekwart van het jaar in een Co2 brakende grommende Duitser uit 2013. Dat ding stoot in de 60.000 die ik rij per jaar zo achterlijk veel Co2 uit, dat minstens vijf anderen een Tesla hebben moeten kopen om de gemiddelde uitstoot zelfs ook maar gelijk te houden. Goed voor de plantjes, die Co2! In de zomer verplaats ik me graag in mijn oldtimer. Die is nog erger…Stoot nog net geen vloeibare benzine uit!

 26. Frank

  “Ik rij ongeveer driekwart van het jaar in een Co2 brakende grommende Duitser uit 2013”
  “Dat ding stoot in de 60.000 die ik rij per jaar”

  Geweldig. Je weet niet half wat je hiermee zegt.

 27. Objectivist

  Frank 23 OKTOBER 2015 OM 10:50

  Wat ik zeg weet ik precies. Wat jouw brein er van maakt is een ander verhaal.

 28. Frank

  @Objectivist: Je vergst je. Mijn brein maakt er niet iets van. Mijn calculator doet dat.

 29. Objectivist

  Frank 23 OKTOBER 2015 OM 11:12

  https://www.youtube.com/watch?v=DaE7ammEIKI

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).