Klein Berlijn na maanden wachten weer bijna open: “Ik vind het ganz geil” | De Utrechtse Internet Courant Klein Berlijn na maanden wachten weer bijna open: “Ik vind het ganz geil” | De Utrechtse Internet Courant

Klein Berlijn na maanden wachten weer bijna open: “Ik vind het ganz geil”

Klein Berlijn na maanden wachten weer bijna open: “Ik vind het ganz geil”
Serge Veenendaal voor een vier meter hoge Berlijnse Beer in Klein Berlijn. Foto's: DUIC / Nienke Kamphuis
Eigenaar van Klein Berlijn, Serge Veenendaal, wacht met smart om zijn culturele café te openen. De Berlijnse beer staat klaar, het speciaalbier staat koud en de muziek aan, maar de gemeente laat nog op zich wachten met de terrasvergunning.

Eigenaar van Klein Berlijn, Serge Veenendaal, wacht met smart om zijn culturele café te openen. De Berlijnse beer staat klaar, het speciaalbier staat koud en de muziek aan, maar de gemeente laat nog op zich wachten met de terrasvergunning.

“Düfte wa”, een kreet op de muur in het nieuwe café Klein Berlijn. Het betekent ‘gezellig hè’ of ‘leuk hè’. Door de posters en schilderingen op de muur, de geur van koffie, rauwe betonnen muren, vetplanten en de enorme grote beer is het al aardig gezellig, maar er ontbreekt nog iets: gasten.

Vergunning
Klein Berlijn, dat een nieuwe locatie heeft op Helling 22, wilde eind augustus opnieuw haar deuren openen maar is nog steeds dicht. De handen van Veenendaal jeuken om de deuren te openen en gasten te laten genieten van een sterke kop koffie of een halve liter Weissbier. “Ik kijk ontzettend naar de vergunning uit. Ik baal natuurlijk want ik ben helemaal up and running. Wel heb ik heb er alle vertrouwen in dat mijn terras hier straks open kan. De gemeente wil immers zelf de stad naar deze kant trekken”, aldus Veenendaal.

20160921-klein-berlijn-klein-04
De kreet ‘Düfte wa’ boven de bar

Concept
Het concept van Klein Berlijn blijft bijna hetzelfde. Het rauwe Berlijnse karakter was in de voormalige wooncontainers al uit zichzelf aanwezig. In het nieuwbouwpand is dat een ander verhaal. “Door hier te werken met rauwe materialen zoals beton, hout, ijzer en graffiti street art probeer ik Berlijn hier naartoe te trekken”, vertelt de eigenaar terwijl hij aan de bar in Klein Berlijn zit. Het symbool van Berlijn is niet te missen in de zaak. Een blauwe beer van vier meter lang staat op de muur, geschilderd door de Berlijnse Jeroen TheOlifants.

Utrecht mag op sommige vlakken een voorbeeld nemen aan Berlijn, vindt Veenendaal. “Het culturele met dj’s, bandjes en kunstenaars zie je in Berlijn veel meer terug. Die sfeer probeer ik in Klein Berlijn te adepten. In Berlijn is het laagdrempelig, er is veel mogelijk zolang je maar normaal doet. Maar ik merk dat dat hier bij de gemeente wat lastig gaat”, lacht Veenendaal. ”Ik ben al bijna vijf maanden dicht en daardoor mis ik ontzettend veel inkomsten. Op een gegeven moment is de geldpot ook een keer op.”

Dagdromen doet de Berlijnse liefhebber ondanks alles nog wel. “Wij zijn straks tot twaalf uur ’s avonds open. Ik zie het helemaal voor me dat wanneer er optredens zijn in Tivoli De Helling, de mensen eerst hier gatheren (bij elkaar komen) om een borrel te komen drinken bij een band. De gemeente wil immers ook een beetje reuring hier.” Net als in het vorige Klein Berlijn wordt ook hier weer ruimte gemaakt voor muziek en kunst. “

20160921-klein-berlijn-klein-03
De nieuwe wc’s in Klein Berlijn

Frühstück
Het concept lijkt tot nu toe hetzelfde. Zelfs de unieke kabouterdeuren van de voormalige wc’s zijn ook mee verhuisd naar het nieuwe pand. De Utrechtse kabouter (KBTR) graffiti-artiest is ook nu weer losgegaan op de wc. Maar wat gaat er dan eigenlijk veranderen? Los van de nieuwe locatie. “Ik wil hier frühstück gaan serveren, ontbijten op z’n Berlijns. Eerder waren we altijd om 12:00 uur open maar dat zal 9:00 uur worden. Hier wil ik het ook toegankelijk houden door er een buffet van te maken. Je kan dan voor een klein bedrag je koffie, jus en broodje pakken.”

Een kunstenaar zet nog de laatste hand aan de geschilderde tekst ‘Klein Berlijn’ op de muur en dan is het nieuwe pand echt af. Veenendaal kijkt trots om zich heen. “Het is een kleiner Klein Berlijn dan voorheen, maar wel een fijner Berlijn. Ik vind het ganz geil.”

En wat nu? “Gisteren heb ik nog een bericht gehad van de gemeente. Ze zeiden dat het bestuur gaat over de uitspraak en dat zij geen uitspraak doen over wanneer dat is. Ik wens de gemeenteraad het beste en ik trek een grote weissbier open als we open mogen.”

20160921-klein-berlijn-klein-02

17 Reacties

Reageren
 1. Koert Braches

  Gefeliciteerd!

  Maar eh… misschien een goed idee om de puntjes boven de ‘ü’ weg te halen, want het is toch echt ‘Dufte’, zeker niet ‘Düfte’…

  En dan in een moeite door dan misschien ook behalve Belgische speciaalbieren en Beiers Weizenbier ook echt Berlijns bier schenken in Klein Berlijn?

 2. Dirk

  Leuke ondernemer en onderneming.

  Kom op gemeente, het mag wel met iets meer pit! Schiet op met die vergunning!

 3. Miriam

  Berliner Kindl!

 4. Berend

  Eens met Koert Braches.

  Lijkt me leuk om een keer te gaan kijken als het weer geopend is.

 5. Martijn van de Waalberg

  Ja, qua Berlijnse themabars is Brecht in Amsterdam toch wel van een andere categorie. Wat nepgraffiti en Belgisch bier is toch een beetje half werk, alsof je weleens van Berlijn gehoord hebt, drie foto’s hebt gegoogled, en aan de slag bent gegaan.

  En als je het dan over ‘adepten’ (wat is dat? Adepten is een zelfstandig naamwoord, geen werkwoord. Adapten is wel een quasi-Nederlands-Engels woord, maar dat past niet echt in deze zin) en ‘gatheren’ hebt, weet je wel dat authenticiteit absoluut geen prioriteit heeft bij deze bar. Maar misschien is het er wel gewoon Utrechts gezellig en dat is ook wat waard.

 6. Scherpschutter

  Totaal niet mijn ding. Sowieso vind ik Berlijn een verschrikkelijk deprimerende stad door die nihilistische/fatalistische vibe die er hangt en ik zie mezelf nou niet lekker zitten eten of wat drinken in een cafe waar met graffiti een nogal onsmakelijke urinerende dame op de muur staat afgebeeld. Deze sla ik absoluut even over!

  Desalniettemin wens ik de ondernemer alle succes!

 7. Ton

  Gemeente schiet eens op!

 8. Sebastian

  Het is pas 3 jaar bekend wat de definitieve plannen zijn. Die vergunning had er al lang moeten zijn! Wat laat de gemeente deze man in de kou staan zeg!

 9. Sebastian

  Het is pas 3 jaar bekend wat de definitieve plannen zijn. Die vergunning had er al lang moeten zijn! Wat laat de gemeente deze man in de kou staan zeg!

 10. hanneke

  succes met de vergunning. duurt belachelijk lang zeg!
  maar als je weer open bent kom ik zeker wat drinken! wél een wijntje dan 😉

 11. Ray

  Net terug uit Berlijn. Zoveel mooie lokale bieren geproefd. Van grote, tot kleine beginnende, brouwerijen (vaak zelfs gewoon te koop bij Späti’s op iedere hoek). Een must dus om daar iets van op de kaart te hebben. Verras ons!

 12. Matthijs

  Als je Sterni op de kaart zet kom ik! 😉

 13. Peter de Beterweter

  Meervoud van Duft is Düfte, Koert.

 14. Berend

  Echt Berlijn is ook halve liters Berliner Pilsner voor een eurootje (oké, in Nederland mag dat ietsje meer zijn) uit de koeling. Kan dat straks ook bij Klein Berlijn?

 15. Koert Braches

  @Peter de Betweter: Het woord ‘Dufte’ heeft niets met ‘Duft’ te maken. Het staat voor ‘mieters’, ‘cool’ of ‘geweldig’, maar ècht zonder Umlaut/puntjes!

 16. Ted Danson

  Helaas is het in deze uitspraak geen zelfstandig naamwoord, Peter. Google maar eens (had deze kroegbaas ook even kunnen doen).

 17. Dewi

  Wat een gepietlut over of het wel Berlijns genoeg is, ga je toch lekker naar Berlijn.

  Hopelijk kan Serge snel de opening aankondigen, is hem gegund 🙂 Ziet er mooi uit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).