De Koekfabriek gaat bakken in de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant De Koekfabriek gaat bakken in de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

De Koekfabriek gaat bakken in de Utrechtse binnenstad

De Koekfabriek gaat bakken in de Utrechtse binnenstad
Foto: Yannick Moolhuizen
De Koekfabriek gaat een bakkerij openen op de Schoutenstraat 7 in het centrum van Utrecht. Nu worden de koekjes nog gebakken in Kanaleneiland maar die locatie is te klein om aan de behoefte aan koekjes te voldoen. “En ook willen we graag gezien worden”, vertelt Stefanie Burger.

De Koekfabriek gaat een bakkerij openen op de Schoutenstraat 7 in het centrum van Utrecht. Nu worden de koekjes nog gebakken in Kanaleneiland maar die locatie is te klein om aan de behoefte aan koekjes te voldoen. “En ook willen we graag gezien worden”, vertelt Stefanie Burger.

De Koekfabriek is overigens geen reguliere bakkerij, ze noemen zich een sociaal-maatschappelijke stadsbakkerij. De medewerkers zijn allemaal mensen met een (verstandelijke) beperking en worden ondersteund door zorgbegeleiders van Stichting Reinaerde. Op dit moment werken er dagelijks acht mensen om alle koekjes te bakken maar de vraag is groter dan het aantal koekjes.

Dat is niet de enige reden om te verhuizen vertelt communicatiemedewerker Stefanie Burger: “We willen onze koekenbakkers (zoals de medewerkers genoemd worden) midden in de maatschappij plaatsen. Ze hoeven niet weggestopt te worden. De locatie in de Schoutenstraat zal dan ook toegankelijk zijn voor iedereen zodat men kan komen kijken hoe alles gemaakt wordt.”

Het doel is dus niet domweg produceren van koekjes. Door middel van dagbesteding en leer-werktrajecten probeert de Koekfabriek mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer terug in de maatschappij te plaatsen en daar past deze stap dan ook goed bij volgens Burger.

De plek waar de bakkerij komt te zitten is nu nog bekend van de Italiaanse broodjeszaak Bigoli. Deze winkel had twee zaken maar gaat terug naar één pand. “Alle ondernemers in de Schoutenstraat reageerde enthousiast over onze komst. Het is een straat met verschillende kleine ondernemingen en de ondernemers zien graag dat dit gevarieerde aanbod behouden blijft. Wij passen daar goed tussen.” Overigens liggen de plannen om naar andere steden te gaan ook al op de plank.

De bakkerij in Kanaleneiland zal gaan sluiten. De Koekfabriek heeft ook al een koffiezaak, waar de koekjes worden verkocht, in de Slachtstraat. De locatie in Schoutenstraat zal gaan dienen als bakkerij en als winkeltje. Tevens worden er ook al heel veel koekjes verkocht aan bedrijven in en rondom Utrecht. Per september moet de Koekfabriek haar nieuwe deuren openen.

6 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Hartstikke leuk
  Welkom in de schoutenstraat
  De leukste veelzijdigste winkelstraat van utrecht

 2. Otto

  Waarom is Bigoli van twee naar één pand gegaan? Liep toch als een dolle?

 3. Hans

  Als oud bakker zal ik zeker de koekenbakkers bezoeken.
  Wat een goed idee om dit in de binnenstad te doen, hulde ???

 4. Marjo

  Voordat de Koekfabriek er in trekt, vind de Deelkelder er nog een tijdje zijn onderkomen http://www.DeDeelkelder.nl

 5. ellen

  Super goed initiatief!!! Ga er zeker koekjes kopen.

 6. Piet

  Worden er ook spoor punten gemaakt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).