Le Jardin: ‘groentenomisch’ restaurant, bloemenzaak, koffiebar en boutique hotel op de Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant Le Jardin: ‘groentenomisch’ restaurant, bloemenzaak, koffiebar en boutique hotel op de Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant

Le Jardin: ‘groentenomisch’ restaurant, bloemenzaak, koffiebar en boutique hotel op de Mariaplaats

Le Jardin: ‘groentenomisch’ restaurant, bloemenzaak, koffiebar en boutique hotel op de Mariaplaats
Op de plek waar tot voor kort Delano zat op de Mariaplaats wordt gewerkt aan een nieuw concept in de restaurantwereld: Le Jardin. Ondernemer Lars Mooren (28) gaat met zijn restaurant vanaf december tegen de traditie in om bij gerechten uit te gaan van vlees of vis als hoofdingrediënt. “Wij gaan mensen kennis laten maken de ‘groentenomie’.”

Op de plek waar tot voor kort Delano zat op de Mariaplaats wordt gewerkt aan een nieuw concept in de restaurantwereld: Le Jardin. Ondernemer Lars Mooren (28) gaat met zijn restaurant vanaf december tegen de traditie in om bij gerechten uit te gaan van vlees of vis als hoofdingrediënt. “Wij gaan mensen kennis laten maken de ‘groentenomie’.”

Het wordt niet alleen een restaurant wat Mooren aan het ontwikkelen is. Er komen twee ingangen aan de voorkant van het pand waarvan er één leidt tot een kleine bloemenwinkel. Hier kunnen mensen een  plantje kopen en koffie bestellen. De andere leidt tot het restaurant en binnenkort ook tot de entree van het boutique hotel met drie kamers dat erboven wordt gebouwd.

Peren plukken

Het restaurant moet een geheel nieuwe ervaring gaan bieden aan wat men tot nu toe gewend is in Utrecht. “We willen een nieuwe term introduceren: groentenomie,” vertelt Mooren. “Een verbastering van gastronomie waarmee we willen laten zien dat het eten van groente ook leuk en lekker kan zijn.” Het leuke aspect moet komen door de inrichting van het restaurant. Zo is er een serre gebouwd waarin mensen zelf peren kunnen plukken van één van de twee perenbomen en komt er een kas in het restaurant te staan waaruit de koks hun zelf geteelde kruiden (en misschien later ook groenten) komen plukken.”

Om een indruk te geven van “lekker in de ogen van Mooren. “We willen echt een omslag maken. Op traditionele menukaarten zie je nog altijd vaak de bekende tournedos met wat garnituur en een saus. Wij doen het nu andersom. Dus de groente wordt het hoofdingrediënt. Eén van de gerechten wordt bijvoorbeeld bieten met frambozenazijn, kumquat, yoghurt en een kippenlevercrème. De kaart gaat echt anders ingestoken worden: niet te luxe en niet te duur. Het moet toegankelijk worden.”

Ook in de inrichting komen speciale elementen terug. Zo wil Mooren er een huiselijke sfeer in gaan creëren. Dit gaat hij onder meer doen door een chef’s table te maken. “Hier zijn er nog niet zoveel van in Utrecht. Ik hoop echt dat mensen over een jaar zeggen dat wij bij de leukste restaurants van Utrecht horen.”

Teresa Cutter

Het idee is geïnspireerd op ideeën van beroemde chefkoks als Teresa Cutter en Niven Kunz, zij werken volgens het 80/20 principe waarin 80 procent groente is. “We gaan ons niet met die twee vergelijken. Maar onze gedachtegang is wel voortgekomen uit die van hun. We moeten gezonder gaan eten en mensen laten inzien dat dit dus ook leuk en lekker kan zijn. Het is een beetje als antwoord op alle hamburgerbars en de grote stukken vlees die je tegenwoordig ziet. Het past ook in deze tijd waarin mensen steeds bewuster gaan eten en drinken. Een beetje waar Jamie Oliver ook voor pleit. Groente kan ook tof zijn,” besluit Mooren.

9 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Eerst het Muzieklokaal en du dit. Er komen wat leuk nieuw horeca initiatieven in Utrecht. Hier kom ik zeker snel een keer eten.

 2. Bart

  Wat een goed idee – ik ben heel benieuwd!

 3. Pieter

  Niet echt vernieuwend. Kom al jaren bij de Keuken van Gastmaal waar ze een vier gangen groentemenu serveren Ook Vaartsche Rijn doet al een tijd veel met groenten. Misschien is deze ondernemer niet helemaal thuis in de markt want in Utrecht is veel gebeurd de laatste jaren.

 4. Bram

  Leuk. Ben benieuwd….

 5. Jochem

  Leuk en unieke combinatie. Alleen al omwille van het idee ga ik er een keer eten. Succes ondernemer!

 6. Peet

  Groenten bij je maaltijd lijkt normaal

  Dineerde ooit bij rest de veiling,,,kreeg bij het hoofdgerecht geen groenten
  Vroeg de ober naar het waarom,,,tot mijn verbijstering vertelde de ober ,,,mensen eten de groenten toch niet op
  Veel restaurants zijn heel karig met groenten etc
  Bij specks ledig erf,,,,ook zo benepen

  Daar ga ik dus nooit meer naar toe

 7. Jeroen

  Speck is dan ook een echt vleesrestaurant. Het heet niet voor niks Speck. Heb je er de seizoensgroente bij besteld Peet?

 8. Peet

  Bij een hoofdgerecht horen groenten,,,ook bij specks,,dat benepen gedoe,,specks voor 2 personen frites,,,,zo minimaal zo zunig

 9. Niels

  Mocht gisteren bij de soft launch zijn en kan deze mooie zaak absoluut aanraden! Afgezien van de stijlvolle inrichting zijn de gerechten mooi afgewogen en erg smaakvol! Had niet verwacht dat je met groenten zo’n mooi smaken palet tevoorschijn kunt toveren. Chapeau!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).