Onder de Mensen: Kinderen met een beperking kunnen vrij sporten bij Only Friends | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen: Kinderen met een beperking kunnen vrij sporten bij Only Friends | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen: Kinderen met een beperking kunnen vrij sporten bij Only Friends

Onder de Mensen: Kinderen met een beperking kunnen vrij sporten bij Only Friends
Foto: Nienke Kamphuis
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 10: Karin den Balvert van Only Friends Utrecht.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 10: Karin den Balvert van Only Friends Utrecht.

‘Ik sport bij Only Friends’, prijkt op de rug van alle kinderen in de sportschool van De Hoogstraat Revalidatie. Bijzonder, want ze hebben allemaal een beperking. Sinds het voorjaar van 2016 is iedereen welkom bij deze gloednieuwe sportclub.

Elke zaterdag komen in de sporthallen revalidatiecentrum De Hoogstraat kinderen van zes tot achttien jaar met een fysieke of mentale beperking bij elkaar om samen te sporten. Het gevarieerde programma bestaat uit onder andere voetbal, trampolinespringen, dansen en tennis. “De kinderen zijn rete-enthousiast”, zegt de bevlogen Karin den Balvert. Als voorzitter van de sportclub en manager van De Hoogstraat heeft ze de club opgericht en is ze trots op wat er in korte tijd is neergezet. “Het is heel toegankelijk. Kinderen doen gewoon mee en als je even langs de kant gaat zitten, is er niemand die vraagt waarom je niet meedoet. De kinderen worden gestimuleerd, maar hoeven niets.”

‘Als je even langs de kant gaat zitten, vraagt niemand waarom’

De Hoogstraat Revalidatie is een specialistisch revalidatiecentrum in Oost waar naast volwassenen ook kinderen behandeling en advies kunnen krijgen. Den Balvert zag dat de kinderen die daar komen niet altijd bij reguliere sportclubs terechtkunnen. “Kampong en DVSU bijvoorbeeld hebben wel een aangepast sportaanbod op voetbalgebied, maar voor kinderen is er niet zoveel.” Den Balvert wil kinderen met een beperking meer laten integreren. Ze haalt het voorbeeld van onderwijs aan: “We concentreren ons op participatie; kinderen moeten deelnemen aan het regulier onderwijs, dat is heel belangrijk, maar ik ken situaties waarin de integratie niet lukt. Dan is Only Friends, op sportgebied, een goed alternatief.”

Twee professionals zijn inhoudelijk betrokken bij het project om de kinderen te begeleiden. “Zij zijn verantwoordelijk voor de activiteit en informeren de trainers over de kinderen. Daarnaast zijn vrijwilligers bezig met ondersteuning. Behalve plezier maken is het belangrijk dat ze beter worden en zo meer zelfvertrouwen krijgen.” Den Balvert merkte al snel dat ook ouders aandacht nodig hebben. “Zij moeten zich gehoord voelen en willen vaak even hun verhaal doen. Het is soms moeilijk voor ze om kinderen los te laten. Ze hebben soms negatieve ervaringen met het naar de sportclub brengen van hun kind.” Den Balvert merkt dat ouders het nu makkelijker vinden om het sporten volledig over te laten aan de begeleiders.

De focus

“Kennis is ook belangrijk”, vervolgt Den Balvert. “Het is handig iets te weten over spasmen, of hoe je een kind met gedragsproblemen moet benaderen. Reguliere verenigingen en clubs zijn gericht op valide kinderen.” Bij Only Friends is dat omgedraaid. Broertjes en zusjes van de sportende kinderen mogen dus ook niet meedoen. “Het gaat om het kind met de beperking. Een jongetje vroeg laatst aan mij waarom hij niet mocht klimmen. Toen vroeg ik hem of zijn zusje met een beperking wel mee mocht doen als hij ging voetballen. Nee, antwoordde hij. ‘Ze is niet goed genoeg’. Daarom leggen wij de focus op de kinderen met een beperking en maken we al het andere daaraan ondergeschikt.”

Het initiatief ontstond meer dan vijftien jaar geleden in Amsterdam; de vader van een jongetje dat zuurstofgebrek had bij de geboorte voelde zich niet prettig bij de voetbalclub. Hij besloot met een groep van vijf kinderen zelf een sportclubje op te richten. Dat clubje groeide uit tot een volwassen vereniging, iets wat Den Balvert ook in Utrecht graag zou willen zien.

Nu zijn de activiteiten nog onder de paraplu van De Hoogstraat Sport, een tak van het revalidatiecentrum. “We zijn het gaan proberen om te kijken of we kinderen aan ons konden binden.” Momenteel zijn er achttien kinderen een jaar lid en komen er elke zaterdag nieuwe sporters bij. Het streven is om eind 2018 minimaal vijftig leden te hebben en een volledig onafhankelijke sportvereniging te worden. Den Balvert: “Ik ben apetrots op wat we tot nu toe hebben neergezet: een vrijwilligersclub die voor een groot deel uit studenten bestaat en er elke zaterdag is, met enthousiaste kinderen en enthousiaste ouders. Ik mocht laatst op audiëntie komen bij twee wethouders van de stad, ook zij waren erg tevreden. Ik ben dus blij dat ik voorzitter mag zijn van dit clubje.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).