Utrechtse familie Mobach verspreidt wereldwijd keramiek | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse familie Mobach verspreidt wereldwijd keramiek | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse familie Mobach verspreidt wereldwijd keramiek

Utrechtse familie Mobach verspreidt wereldwijd keramiek
Henriette en Kasper Mobach. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Er is in meer dan honderd jaar tijd bijna niets veranderd bij Mobach Keramiek aan de Kanaalweg. Inmiddels staat de vijfde generatie van de familie Mobach aan het roer van de pottenfabriek en wordt nog steeds elke vaas handgemaakt afgeleverd. “Wij zijn eigenlijk het enige bedrijf dat nog op deze schaal handgemaakte keramiek maakt.”

Er is in meer dan honderd jaar tijd bijna niets veranderd bij Mobach Keramiek aan de Kanaalweg. Inmiddels staat de vijfde generatie van de familie Mobach aan het roer van de pottenfabriek en wordt nog steeds elke vaas handgemaakt afgeleverd. “Wij zijn eigenlijk het enige bedrijf dat nog op deze schaal handgemaakte keramiek maakt.”

De verwachting van een oude fabriek wordt bij Mobach volledig waargemaakt. Bij binnenkomst staan de manshoge vazen nog onder stijlvol licht en op een showroomachtige vloer, een deur verder ruikt het naar klei en ovens en staan overal geharde potten. Alsof de tijd heeft stilgestaan wordt op de zolder van het pand met de hand gewerkt aan de potten en vazen. De medewerkers in overall zitten onder de klei en met kleine gereedschappen wordt secuur gewerkt aan de afwerking van de producten. In 1895 kwam de eerste van de familie Mobach uit Friesland naar Utrecht. De betovergrootvader van de generatie van vandaag. Aan de Vaartsche Rijn werd het eerste bedrijfje gestart en achttien jaar later verhuisde de fabriek naar het pand aan de Kanaalweg. Het bedrijf begon vooral met gebruiksvoorwerpen, maar rond 1900 werd veel Jugendstil-aardewerk geproduceerd en werden het steeds vaker decoratieve voorwerpen.

“Alles uit de koker van Mobach is handgemaakt. Dat is de grote charme van het bedrijf”

“Vanaf het begin stonden onze voorouders op het Jaarbeursterrein en verkochten ze al veel aan winkels en op grotere schaal”, vertelt Henriëtte Mobach (54). “Er waren in die tijd veel fabrieken die keramiek produceerden. Het bijzondere is dat het daarna hier nooit is veranderd. De wereld werd kleiner en door goedkope import is het steeds moeilijker om handwerk te kunnen verkopen.” Toch is het familiebedrijf nog steeds springlevend. Samen met haar neef, Kasper (55), leidde Henriëtte het bedrijf door de crisis in 2008. “Eigenlijk zijn we dit jaar pas weer op een goed niveau terug. Dat komt doordat we heel erg onze eigen stijl hebben gehouden. Kwaliteit en vormgeving is dan heel belangrijk. Maar er zijn natuurlijk meer crises geweest in de geschiedenis van het bedrijf zoals de Grote Depressie in de jaren dertig en de oliecrises.” Bij Mobach wordt daarom altijd keurig rekening gehouden met tijden dat het minder kan gaan.

Klanten van over de hele wereld

Wat is dan het geheim van een meer dan honderd jaar oude fabriek die midden in Utrecht nog op dezelfde manier kan werken? Kasper: “We maken uitsluitend onze eigen modellen en glazuren. Je borduurt voort op een collectie die je hebt.” Henriëtte vult aan: “Daarnaast zijn er ook trends qua kleuren, waaraan je je aanpast. Je maakt niet iets totaal anders van de ene op de andere dag. Men moet ook lang met onze producten kunnen doen, omdat het prijzige spullen zijn.” Grote plantenbakken, schalen, bloempotten en vazen; die worden bij Mobach gemaakt. “En af en toe een decoratief element zoals een kei. Veel is zo gemaakt dat het mooi is zonder iets erin. Naast functioneel is het vooral kunst”, legt Kasper uit.

_dsc8889

De huidige Mobachs vullen elkaar, net als in het gesprek, ook bedrijfsmatig goed aan. “Wij zijn erin gegroeid”, zegt Henriëtte, terwijl ze naar haar neef kijkt. Kasper: “Zij heeft een economische opleiding gedaan en ik de kunstacademie. Dat deden onze vaders ook.” Marketing en financiën zijn het grondgebied van Henriëtte en de productie en vormgeving zijn het terrein van Kasper. “Je kan elkaar natuurlijk wel aanvullen. Dat werkt uitstekend.” Alles uit de koker van Mobach is handgemaakt. Dat is de grote charme van het bedrijf, maar door deze werkwijze zijn de stukken wel prijzig. De grootste vazen en potten gaan voor 10.000 euro over de toonbank. Met name kantoren, bankgebouwen en hotels zijn afnemers, maar ook particulieren zijn wereldwijd klanten van Mobach. “Vaak kennen wij de eindgebruiker niet. Het gaat vaak via onze klanten zoals stylisten en binnenhuisarchitecten. Ik weet dat het bij een aantal bekende mensen zoals wat voetballers in binnen- en buitenland staat, maar die namen mogen zij niet noemen.”

“Stylisten en binnenhuisarchitecten kopen onze producten voor hun klanten. Ik weet dat we bij een aantal bekende mensen zoals wat voetballers in binnen- en buitenland staan”

Ondanks het feit dat er soms opdrachten voor honderd dezelfde vazen zijn, zijn ze allemaal toch net iets anders en kunnen ze worden verkocht als unica. Ook het glazuur aan de buitenkant wordt door Kasper zelf ontwikkeld volgens een familierecept. “Het is een geheim recept dat verder niemand heeft.” Door gemalen glas, zilver, ijzer en koper te smelten worden de verschillende kleuren gecreëerd. “In de loop der jaren is dat een steeds belangrijker proces geworden. We onderscheiden ons met een levendig glazuur.” 65 procent van de productie is export en daarvan is weer meer dan de helft voor de Europese markt. Ook het Midden-Oosten blijkt een populaire markt voor Mobach Keramiek. “Die komen vaak door binnenhuisarchitecten bij ons terecht. In Parijs zien we dan ook wel geregeld delegaties uit het Midden-Oosten”, aldus Henriëtte.

Open huis

Drie keer per jaar staat Mobach op grote beurzen. Tweemaal in Parijs en een keer in Frankfurt om nieuwe klanten aan zich te binden, maar vaak gaat het ook via-via. “Stylisten kennen ons wel. Als je als stylist onze naam niet kent is het een beetje gênant.” Bij het jaarlijkse open huis begin november komen veel Utrechters ook even kijken bij de fabriek. Dan wordt een bloemist uitgenodigd en is ook het kleine museum toegankelijk voor bezoekers. Henriëtte: “Dit keer komt de bloemist uit Oostenrijk. Dan wordt ook het productieproces gedemonstreerd in de fabriek. Dat doen we bewust omdat we daar veel vraag naar krijgen, maar ook om de prijs te verantwoorden.” Met het 100-jarig bestaan in 1995 besloten Kasper en Henriëtte om een klein museum te maken in het oude pand. Het begon met verschillende exposities en verschillende stijlen, maar de interesse bleek eerder gericht op de keramiek van voor de Tweede Wereldoorlog. “Daar wisselen we nog wel in. We hebben kasten vol met spullen die we ook kunnen laten zien.”

De werknemers hebben vaak zelf ook een artistieke achtergrond. Volgens Kasper is dat niet strikt noodzakelijk, maar is het logisch dat de mensen die liefde hebben voor het product blijven hangen. “Ik maak het grootste deel van de collectie, maar de medewerkers hebben zeker ook de vrijheid om een groot gedeelte te ontwerpen. Vooral de mensen die hier al jaren werken weten wat onze klanten willen.”

_dsc8918

8 Reacties

Reageren
  1. I.F.

    Mooi, daar mogen we in Utrecht, héél trots op zijn.
    Bezocht wel in Deruta(Italië ) ateliers. Je waant je in de M.E.
    In Utrecht, zó dicht bij, hoe bijzonder en waardevol.
    Succes, tot in lengte van dagen, toe gewenst.

  2. Jan scherjon

    De bekende Utrechtse pottenbakker Gert de Rijk heeft van 1961-1963 bij Mobach gewerkt en is in 1963 bij t’Bolwerk van Jan van Ham gaan werken en heeft in 1965 t’Bolwek overgenomen van Jan van Ham .
    Wij hebben samen in de zelfde periode in de jaren 60′ op Academie Artibus gezeten.
    Gert de Rijk is helaas veels te vroeg overleden 2009.

  3. Hanny Schoenmakers

    Ik wil zeggen dat ik een klein vaasje van Mobach op een vensterbank in mijn huis heb staan vanaf Mei dit jaar. Het stond in Utrecht in mijn moeders huis. Zij overleed in Mei en Ik heb het mee genomen naar Ierland waar ik sinds 1997 woon.
    Even verder op memory lane: Als we een pannenkoek gingen eten in de kelder aan de Oude Gracht spiekten we altijd door de raampjes van de werkruimte van Mobach, waar we mooie creatieve stukken bewonderden die door uw ouders gemaakt zijn. Veel succes en geluk!

  4. Bart

    Prachtig vakmanschap. .

  5. Coen Mobach

    Mobach Keramiek organiseert één weekend per jaar, in november, Open Huisdagen. Tijdens deze dagen staat in onze toonzaal een bijzondere bloemen- expositie, ingericht door een gerenommeerd bloemist uit binnen- of buitenland. In de pottenbakkerij wordt op vrijdagmiddag en zaterdag gedemonstreerd. U kunt dan het volledige productieproces bekijken. In het Mobach Keramiek Museum wordt een selectie uit 120 jaar Mobach keramiek tentoongesteld.

    Voor verzamelaars bestaat de mogelijkheid tijdens het Open Huis op de vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur ‘oud’ Mobach keramiek mee te nemen voor vragen als ‘hoe, wanneer en door wie is mijn vaas of pot gemaakt?’
    Waardebepalingen worden niet gegeven, dit is het vakgebied van de taxateur. Het is helaas niet mogelijk buiten de Open Huisdagen deze informatie te geven.

    Openingstijden tijdens de Open Huisdagen 2016:

    Vrijdagmiddag 4 november 2016 van 13.00 uur tot 17.00 uur
    Zaterdag 5 november 2016 van 10.00 uur tot 17.00 uur
    Zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur (opening van toonzaal en museum).

  6. Mieke

    Dag
    N familielid is aan Corona overleden.
    Onze wens is een urn van Mobach, waar kan ik deze kopen?
    Woon in Oss

  7. Pieter

    Het bedrijf aan de oude gracht was de Kunstaardewerkfabriek Nagtegaal.

  8. G de Wit

    GOEDE middag .Mijn vraag is of heel vroeger ook al de potten een stempel kregen .Zodat je wist dat het een echte Mobach was. Vr.gr Gerda.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).