Utrechter brengt oude fietsen weer tot leven met bijzondere herinneringen | De Utrechtse Internet Courant Utrechter brengt oude fietsen weer tot leven met bijzondere herinneringen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter brengt oude fietsen weer tot leven met bijzondere herinneringen

Utrechter brengt oude fietsen weer tot leven met bijzondere herinneringen
Justin van den Born met een van zijn fietsen.
Oude fietsen, vaak met een bijzonder verhaal, weer tot leven brengen: de Utrechtse Justin van den Born doet het. Samen met de fietseigenaar zoekt hij de persoonlijke herinneringen van de fiets op, om deze er vervolgens zo goed mogelijk in te verwerken. Zijn bedrijfje ‘FRAME’ maakt fietsen met een ziel.

Oude fietsen, vaak met een bijzonder verhaal, weer tot leven brengen: de Utrechtse Justin van den Born doet het. Samen met de fietseigenaar zoekt hij de persoonlijke herinneringen van de fiets op, om deze er vervolgens zo goed mogelijk in te verwerken. Zijn bedrijfje ‘FRAME’ maakt fietsen met een ziel.

Van den Born kwam een aantal jaar geleden thuis te zitten met een burn-out. De vraag wat hij verder met zijn leven wilde, spookte door zijn hoofd. “Toen ben ik vooral gaan nadenken wat ik leuk vond om te doen”, vertelt Van den Born. “Tegelijkertijd zocht ik naar een fiets met een speciale kleurencombinatie, maar die was nergens te vinden. Daarom besloot ik er zelf één te maken. Ik merkte gelijk dat ik er veel plezier in had; ik vergat vaak de tijd als ik aan het sleutelen was aan de fiets. Het is iets waar ik echt mijn energie en creativiteit in kwijt kan”, vertelt hij enthousiast.

Hoe hij een fiets moet ‘renoveren’, wist hij eigenlijk niet. “Mijn vader was altijd bezig met auto’s en sleutelen aan objecten, waardoor ik wel handig ben”, vertelt Van den Born. “Maar met fietsen deed hij ongeveer als enige niets.” Door gewoon te doen, hulp te vragen aan fietsenmakers en YouTube te raadplegen heeft hij het zichzelf aangeleerd. “YouTube is een goede leraar en altijd beschikbaar”, vertelt hij lachend.

Eerste fiets met een ziel

Als hobby had hij al een aantal fietsen gemaakt, toen hij begon aan zijn eerste ‘fiets met een ziel’. Dat was ongeveer twee jaar geleden, toen de broer van een goede vriend overleed aan kanker. Die hield erg van fietsen. Hij had nog een fietsframe thuis liggen, die hij van plan was op te knappen. Hij kwam er nooit aan toe; de ziekte was hem voor. “We besloten dit alsnog voor hem te doen”, vertelt Van den Born. “Het was belangrijk dat we de herinnering aan Jörg levend zouden houden. Samen met die vriend, Erik, ben ik gaan kijken naar hoe dit kon. Jörg was een echte Amsterdammer die van het nachtleven hield. Het was een opvallende verschijning. Eigenlijk kwamen Erik en ik tegelijkertijd op het idee om de fiets daarom feloranje te maken.”

Van den Born noemt het een eer om te doen. “Ik vond het heel mooi. Ik zag dat het Erik ook echt hielp met het verwerken van zijn verlies.” Hij vond het zo waardevol, dat hij besloot het niet bij deze ene keer te laten, maar ook voor anderen te gaan doen.

Andermans verhalen

Inmiddels is hij twee jaar verder en een heleboel bijzondere verhalen rijker. Zo heeft hij een fiets gemaakt voor Rick, wiens opa is overleden. Van den Born: “Toen we samen keken naar hoe we zijn opa’s fiets gingen opknappen, vertelde hij me dat zijn opa marinier was geweest. Daarom hebben we ervoor gekozen om de fiets de kleuren blauw en wit te geven. Ook is de tekst GV ’32 erin gezet, wat staat voor grootvader uit 1932.”

Nieuw leven inblazen

Het horen van bijzondere verhalen, vindt Van den Born minstens zo leuk als het sleutelen aan fietsen. “Dat is wat het echt waardevol maakt”, vertelt hij. “Het is zó zonde dat veel mensen spullen met herinneringen thuis hebben liggen waar ze eigenlijk niets mee doen. Dat hoeft niet per se een fiets te zijn, dat kan ook iets anders zijn. Zoals een stoel, een tafel of een kruk. Vaak blijven deze spullen op zolder liggen en wordt er alleen naar gekeken bij een verhuizing.”

Van den Born wil in de toekomst ook deze spullen een nieuw leven inblazen. “Ik wil de herinnering eraan naar bovenhalen, zodat je er weer van kunt genieten.”

Bekende Nederlanders op de fiets

Eén van zijn fietsen is gebruikt in een videoclip van het Utrechtse DJ-duo TV Noise, voor het nummer ‘Remember’. “Ik werd gebeld door de manager of ze een fiets van me mochten lenen. Mijn eerste reactie was: waarom niet?”, zegt Van den Born. In de videoclip maken verschillende bekende Nederlanders een rondje op de fiets. Zo maken onder andere Valerio Zeno, Arjen Lubach en Ruben van der Meer een ritje. “Het was superleuk, maar ook onwerkelijk, dat je je eigen fiets op televisie terugziet en er zo veel bekende Nederlanders op rijden.”

1 Reactie

Reageren
  1. Claudia

    Mooi!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).