Als 13-jarig jongetje zette hij al zijn eerste stappen in de poelierszaak aan de Biltstraat en sinds 40 jaar was hij er eigenaar. Maar nu stopt Johan van Leeuwen (64) ermee. “Klanten komen uit Hilversum en Geldermalsen om hier hun wild te halen.”
“Zeg, wat is het verschil eigenlijk tussen soepkip en gewone kip?” vraagt een klant ietwat voorzichtig bij het kijken naar de vele soorten wild in de vitrine.
“Soepkip wordt gemaakt van oude moederkippen en is daardoor wat vetter en malser. Even twee uur rustig laten gaarkoken met een bouillonblokje en je soep kan eigenlijk al niet meer fout,” antwoordt Van Leeuwen..
Na 40 jaar je eigen specialiteitszaak te hebben gerund zijn er weinig geheimen meer voor Van Leeuwen. “We zijn een uitstervend ras. Hoeveel zaken zie je nog waar alles nog met de hand wordt bewerkt? Mensen komen helemaal uit Geldermalsen of Hilversum om hier hun wild te halen. Met kerst liep het hier ook nog storm. Heb 70 reeën verkocht, nog meer kalkoenen en een ton aan kipkluifjes.” De poelierszaak zelf verdwijnt niet. Bedrijfsleider Benny Links, die er al 15 jaar werkt, neemt de zaak over.
Verveelt 50 jaar lang met hetzelfde bezig zijn niet op den duur? “Nee, zeker niet. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Het contact met de klanten is elke dag weer leuk. Maar nu ik zo terugkijk vraag ik mij wel af: waar is de tijd gebleven? Ik liep hier als 13-jarig jochie binnen, heb tussendoor twee jaar in Breukelen gewerkt, en ben nu al 40 jaar eigenaar van deze zaak hier.”
Van Leeuwen heeft ook nog vestigingen aan de Amsterdamsestraatweg en de Burgemeester Reigerstraat. Die laatste sluit aan het eind van de maand. “Het huurcontract werd niet verlengd.”
Een kleine rondleiding laat zien dat de ruimte in de zaak veel groter is dan alleen de toonbank. “Dertig jaar geleden zijn we uitgebreid en heb ik dit pand hiernaast gekocht. Er zijn nu drie grote koelcellen, die met kerst nog helemaal gevuld waren.” Nu zijn ze allemaal grotendeels leeg. Moet u wel eens vlees weggooien? “Nee! Dat doe ik nooit. En dat mag ook helemaal niet. Vlees verspillen is het ergste wat er is.”
Van Leeuwen staat nog een week in zijn zaak voordat hij met pensioen gaat. Hij wil nog wat gaan betekenen voor de Slagers Vak Opleiding. “Maar het is nog even afwachten of dat doorgaat. Anders vermaak ik mij voorlopig nog prima als faunabeheerder in de regio.”
8 Reacties
ReagerenHelaas. Geen poelier meer in de Reigerstraat. alles tbv uitbreiding van zo’n grote super, net als verderop. Saai straatbeeld
Ik mis de kip nu al! succes!
@Mark
Goed lezen:
“De poelierszaak zelf verdwijnt niet. Bedrijfsleider Benny Links, die er al 15 jaar werkt, neemt de zaak over.”
Op de Amsterdamsestraatweg zit ook een vestiging.
Vriendelijk personeel en goed assortiment, een aanrader !
Benny veel succes
Geweldige zaak. Kwaliteit. Veel geweest.Geniet van je pensioen Johan hoe je dat ook gaat invullen en fijn dat de zaak blijft bestaan!
Wij hebben in Hilversum tenminste 2 hele goede Poelierszaken waarvan 1 al meer dan 100Jr bestaat en ook alles met de hand word klaargemaakt, verder op Wo.& Zat.de H’sumsche Markt
alles ter faveure van de jonge inwoners van Utrecht. De rijke jongelingen. zij die alles wat oerNederlands is kapot willen hebben !