Nina neemt poolshoogte bij Eethuis Aarti: ‘’Een Javaanse mevrouw leerde mij écht koken’’ | De Utrechtse Internet Courant Nina neemt poolshoogte bij Eethuis Aarti: ‘’Een Javaanse mevrouw leerde mij écht koken’’ | De Utrechtse Internet Courant

Nina neemt poolshoogte bij Eethuis Aarti: ‘’Een Javaanse mevrouw leerde mij écht koken’’

Nina neemt poolshoogte bij Eethuis Aarti: ‘’Een Javaanse mevrouw leerde mij écht koken’’

Achter een bijzondere winkel gaat vaak een apart verhaal schuil; wie zit er achter die ene markante Utrechtse zaak? In deze derde aflevering gaat Nina Bogosavac op bezoek bij Surinaams Eethuis Aarti. (Kanaalstraat 75)

Hun gerechten worden gegeten door zakenmensen, buurtbewoners en studenten en ook het koningspaar deed ze aan met een bezoek: al  30 jaar maakt de familie Maggan haar befaamde roti’s, pom en andere traditioneel Surinaamse gerechten volgens ouderwetse receptuur. Centraal staan specerijen – ‘bezuinig nooit op kruiden!’ – en een klantvriendelijke omgeving. Ingegeven door de onstuitbare nieuwsgierigheid van Malta Maggan (59) en de ondernemingsdrift van haar inmiddels overleden man Albert Maggan bestiert de familie het eethuis aan de Kanaalstraat in de multi-culti wijk Lombok.

Jeugddroom of carrièreswitch?

‘’Ik ben gek op koken. Als klein meisje hielp ik al mee, en keek ik mee met mijn oma en moeder. Ik leerde pas echt koken toen ik steeds vaker in de kantine van mijn vaders bedrijf in Suriname kwam kijken. Een Javaanse mevrouw leerde me de kneepjes van het vak. Nog steeds werk ik volgens recepten uit mijn grootmoeders tijd. Daar is nooit iets aan veranderd. Ik vind het ook heel belangrijk dat iedereen, vooral mijn eigen gezin, kan koken. Ik geef dat graag door aan mijn eigen kleinkinderen. Buiten mijn eigen gerechten heb ik in Utrecht nog nooit Surinaams gegeten. Ik eet heel graag Frans of Italiaans. En vis! Heerlijk vind ik dat. Net zo’n grote liefde voor lekker eten is het omgaan met mensen.  Als ik het eten serveer zet ik het niet zomaar neer; ik maak een praatje en dat wordt gewaardeerd. Het eetcafé zit nog steeds in de lift. Dit is het, en we gaan nog even door!’’

Zie je de zaak terug in jou?

‘’Ik was zo blij toen ik mijn eigen baas werd. Hoewel ik vorige baantjes ook leuk vond is dit toch wel het fijnst. Al moet ik zeggen dat ik de eerste twee jaar veel slapeloze nachten heb gehad samen met mijn man. Maar we hebben nooit gedacht onze droom op te geven.’’ ‘’Ik mis mijn man sinds zijn overlijden heel erg. Maar Surinamers zijn positief ingesteld, en zeer gastvrij. Ik haal veel energie uit mijn werk en hoor vaak mensen zeggen dat ze het gevoel krijgen bij hun moeder aan tafel te zitten. Dat is precies wat ik wil.’’

Signature Dish?

‘’Het meest verkopen wij roti; bijvoorbeeld met lamsvlees. Surinaams eten is het lekkerste eten van de Cariben! Het is ontzettend gevarieerd, kenmerkend is dat het pittig is.  Een receptje dat wij willen prijsgeven is die van het broodje hete kip:  kook kipfilet en snij het in stukjes, daarna maak je een kruidig mengsel.  Bak in wat olie een rood pepertje, knoflook, zwarte peper, sojasaus, laos, ,laurierblad, wat tomatenpuree, kenjur, en zout..  Doe vervolgens de kip erbij en voeg wat selderij toe. Je kan het met alles eten: brood, rijst, aardappels. Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.’’

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).