Ode aan Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ode aan Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ode aan Utrecht

Ode aan Utrecht
Het Centraal Museum tijdens het openingsweekend. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het zal het heldere groen wel zijn en het mooie weer.  Maar hoe dan ook: we kunnen best trots zijn…

Het zal het heldere groen wel zijn en het mooie weer.  Maar hoe dan ook: we kunnen best trots zijn op onze stad. Helaas greep de FC naast de beker. Dat is wel een smetje op ons blazoen natuurlijk, na zo’n mooi seizoen. Maar dat belemmert de club niet om veel beweging in de wijken te brengen. FC Utrecht kijkt verder dan de aspirant-spitsen van 10 of 11 jaar. Juist de niet zo watervlugge 60’ers worden in beweging gebracht met gerichte programma’s. Gezond leven is het motto. Een voetbal-actie om voor te juichen. Een andere beker waard?

Museum van de stad

We hebben ook een geheel vernieuwd Centraal Museum. Dat zijn voordeur richting stad openzette. En meer gaat doen aan kunst die in deze stad wordt en is gemaakt. Een echt stadsmuseum dus. Hoe de expositie ‘Haar‘! past bij die gedachte? Waarschijnlijk omdat het museum ook een heel grote kostuumcollectie bezit (wanneer mogen we die zien?). Of omdat er behalve veel kroegen ook heel veel kappers in Utrecht zijn?

Waterscheidingen overbrugd

Verder: trots op het initiatief van professor Micha de Winter, om scholen in Tuindorp en Overvecht meer bij elkaar over de vloer te laten komen. Hij ontdekte dat de spoorlijn werkt als een soort waterscheiding, en dat lijkt hem niet gezond. Laat die kinderen elkaar maar leren kennen. Een mooie en heel praktische stap tegen segregatie in de stad.
Soms lijkt het ook of er een waterscheiding loopt tussen het Science Park en de rest. Dat ieder zijn eigen leven heeft, zonder veel contact. Gescheiden door de Waterlinieweg.
Maar als je ziet wat er op dit moment gebeurt met asielzoekers, weet je dat het wel meevalt met die waterscheiding.

Naast bed, bad en brood

Als eerste stad in Nederland besloot Utrecht namelijk dat mensen die hier landen na hun vlucht uit het strijdgewoel in het Midden-Oosten, vanaf dag één de kans krijgen zich weer mens te voelen. Naast bed, bad en brood volgt meteen geestelijk voedsel. Gericht op werk. Cursussen die onder andere door de universiteit op poten worden gezet.

Bijzonder, want niet alleen de nieuwkomers kunnen eraan deelnemen. Zij zullen zitten naast al lang in de stad wonende mensen die ook een duwtje richting arbeidsmarkt kunnen gebruiken. Overvecht -dat eerst misschien dacht: waarom komt dat asielzoekerscentrum hier, en niet in Utrecht-oost- kan dat azc nu als kans zien. En noblesse oblige: de effecten van dat initiatief worden ook nog eens keurig onderzocht. Niet door eigen mensen, maar door een team uit Oxford. Onafhankelijk dus. Klasse.

Maliebaanmonologen

En wat te denken van de Maliebaan Monologen. De geschiedenis van de stad tijdens de bezetting betekent niet alleen vreugd. Heel goed om dat ook onder ogen te willen zien. Begonnen op de culturele zondagen. En dan nu ook nog eens op de nationale televisie.

Creatief en hard werken

Enfin, er kan vast van alles nog beter. Maar er zijn veel mensen die creatief en hard werken om van deze stad een goede plek om te zijn, te maken. Mensen die nieuwe verbindingen leggen.

Houden zo.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).