Ondernemers ASW mogen vanaf februari 2021 weer zelf bepalen hoe laat zij de deuren sluiten Ondernemers ASW mogen vanaf februari 2021 weer zelf bepalen hoe laat zij de deuren sluiten

Ondernemers ASW mogen vanaf februari 2021 weer zelf bepalen hoe laat zij de deuren sluiten

Ondernemers ASW mogen vanaf februari 2021 weer zelf bepalen hoe laat zij de deuren sluiten
Archieffoto Amsterdamsestraatweg
De vanuit de gemeente Utrecht opgelegde sluitingstijden voor ondernemers op de Amsterdamsestraatweg gaan verdwijnen. Vanaf 1 februari 2021 worden deze collectieve sluitingstijden opgeheven.

De vanuit de gemeente Utrecht opgelegde sluitingstijden voor ondernemers op de Amsterdamsestraatweg gaan verdwijnen. Vanaf 1 februari 2021 worden deze collectieve sluitingstijden opgeheven.

Toenmalig burgemeester Jan van Zanen constateerde in 2016 dat in het middenstuk van de Amsterdamsestraatweg (tussen de Acaciastraat en de tunnel onder het spoor) te veel overlast was.

Dat zou vooral komen doordat de bedrijven in de nachtelijke uren veel bezoekers trekken en daarmee een aantrekkende werking hebben op overlastgevers. De ondernemingen moesten daarom doordeweeks om 01.00 uur sluiten en in het weekend om 02.00 uur.

Rapport

Uit een rapport uit 2019 van de gemeente is gebleken dat het aanzienlijk rustiger is geworden op het middenstuk van de Amsterdamsestraatweg en dat het aantal klachten en handhavingszaken is afgenomen.

Dit beeld werd nogmaals bevestigd in een rapport uit maart van dit jaar. Daarin staat dat alle partijen, waaronder bewoners, ondernemers, politie en gemeente bevestigen dat het rustiger is geworden op het middenstuk.

Motie

DENK, D66, Student & Starter en GroenLinks dienden daarom een motie in waarin werd gevraagd om de collectieve sluitingstijden af te schaffen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag vóór.

Dit betekent dat ondernemers aan de Amsterdamsestraatweg vanaf 1 februari 2021 weer zelf mogen bepalen hoe laat zij hun zaak sluiten.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Ik schat dat we na een half jaar weer op de situatie zitten van voor de sluitingstijden, dan kan het hele verhaal weer opnieuw beginnen.

 2. Lombokker

  Nou gefeliciteerd dan maar. Bijkomend voordeel zal zijn dat er hier in Lombok in de nachtelijke uurtjes minder jongeren in hun stinkdiesels door de straten jakkeren, omdat die nu weer op de ASW terecht kunnen.

 3. Dirk lombok

  Okay. Dus je constateert dat een maatregel werkt en vervolgens schaf je ‘m weer af. Ik snap dat niet.

 4. Cor Nelis

  Wat moet je in vredesnaam voor boodschappen doen na 1 of 2 uur in de nacht. Dat is al belachelijk laat, maar ik zal het wel niet snappen!

 5. D.

  Terug bij af. Goed gedaan DENK.

 6. jan

  Laat de criminaliteit maar lekker woekeren. En maar niks doen tegen de overlast. Het is echt ongelofelijk die straat

 7. Pee

  @Zuilen030
  Ik denk dat het binnen twee weken alweer bij het oude zal zijn,misschien nog wel erger dan voor die maatregelen.

 8. Lombok

  En wat gaan de overlastgevende ondernemingen doen om overlast van hun klandizie te beperken? Waarom worden winkels op straffe van boetes verantwoordelijk gehouden voor de naleving van corona regels maar worden ‘ondernemers’ aan de asw stelselmatig in staat gesteld om zich aan de verantwoordelijkheid te onttrekken van hun overlastgevende klandizie?

 9. Manou De R.

  Hier past maar één woord bij: visie.

 10. Pee

  @Manou De R.
  Visieloos om ze weer zelf de tijden te laten bepalen.

 11. Lombok

  Even iets interessants…op rtvutrecht stond over dit voorstel ook een artikel (gek genoeg nu verwijderd) waarin werd gezegd dat deze ondernemers het gevoel hadden ‘zo hard te worden aangepakt vanwege hun migrantenachtergrond’. Zouden D66 en GroenLinks door de knieën zijn gegaan door deze morele chantage? Op basis van welke argumenten hebben partijen in de raad hun steun uitgesproken voor dit voorstel?

 12. Zuilen030

  @Pee: ik ben een optimist, maar ik vrees dat je gelijk krijgt, mooie verkiezingsretoriek deze geste van de politiek.

 13. herman

  Goed nieuws, de stad slaapt nooit!

 14. Berend

  Ik heb jaren aan de ASW gewoond. En geloof me, dit gaat een ramp voor de bewoners worden. Uiteraard zijn de meeste bewoners al lang vertrokken en is het met name verhuur, maar toch. En inderdaad een aantal ondernemers met migrantenachtergrond waren toen al niet aanspreekbaar over het rekkelijke begrip ondernemen en wat nog gezellig is in de buurt, dus dat zal de herhaling zijn waar op gedoeld wordt. En vind er maar wat van hoor, een zakje chips en een paar redbulletjes verkopen tussen 11 en 2 uur s’nachts. Voor welke ondernemers is dit nu zo belangrijk en waarom, zoek dat eerst maar eens uit.

 15. Katja

  Waarom is het rustiger, juist DOOR die maatregelen.
  Hoe dom kan de politiek zijn ? Kan ik ‘s nachts weer de politie gaan bellen (die dan niet komt) en ‘s morgens de boel weer schoonspuiten. Bedankt jongens !

 16. W

  Burgemeester Jan van Zanen is zeker weg!
  Grijpt Groen Links nu hun kans net vóór de komst van Sharon Dijksma? Het lijkt er wel op. Binnenkort verkiezingen zeker……….?
  Jammer voor de bewoners van de Amsterdamsestraatweg! Zij zitten binnenkort weer met de overlast, dat ede politiek niet denkt aan de mensen die daar wonen.

 17. Henk

  Wanneer gaan de parken weer gewoon open na 22:00 uur?

 18. Manou De R.

  Niét Henk. Sterker nog: voor het voorjaar is het Griftpark netjes dicht tussen 22.00 en 06.00.

 19. Jeroen

  Niet te bevatten dit. Ik heb in een zijstraat aan dat stuk gewoond en ben o.a. weg gegaan wegens alle overlast in nachtelijke uren. Vond het fijn om te lezen dat het inmiddels beter ging daar. Maar dit is een domper voor alle mensen die daar wonen. Overlast is Overlast, ongeacht de afkomst van de ondernemer.

 20. JdV

  Mooi, het was altijd wel gezellig als je over ASW reed en er ‘s avonds nog volop activiteit was. Winkels open, vrolijke mensen op straat. Reuring en vertier. Blij dat dit snel weer terug komt, leuk om weer een keer naar toe te rijden. En Katja heeft ook weer wat te doen dus dat is ook mooi meegenomen. Ik zeg lachgas er op.

 21. Bernhard

  Goedzo, de nachtwinkels werden node gemist door alle hardwerkende Utrechters die zich doordeweeks in de kleine uurtjes op en rondom de ASW verzamelen.

 22. Katja

  @Lombok, dat was inderdaad zo. Ze speelden (evenals DENK) de discriminatiekaart. Als de overlast kwam van “NL” ondernemers had ik ook geklaagd. Overlast is overlast, punt.

 23. Johan

  Denk dat de nobelstraat zoon maatregel ook wel kan gebruiken, oh nee wacht daar komen geen golfjes dus laat maar gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).