Ondernemersfonds: Het Utrechtse bedrijfsleven kleurt groen | De Utrechtse Internet Courant Ondernemersfonds: Het Utrechtse bedrijfsleven kleurt groen | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemersfonds: Het Utrechtse bedrijfsleven kleurt groen

Ondernemersfonds: Het Utrechtse bedrijfsleven kleurt groen
Bert Strijker (links) en Henk Stamhuis zijn beide betrokken bij het waterstoftankstation.
Ondernemersfonds Utrecht is een initiatief van ondernemers in de stad, gefinancierd door de ondernemers zelf via gemeentelijke belastingheffingen. Utrechtse ondernemers kunnen gezamenlijk een beroep doen op het fonds om collectief te investeren in het vestigingsklimaat van de stad. Deze week aandacht voor het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), dat ernaar streeft alle Utrechtse bedrijventerreinen energieneutraal te maken: groen. Het begon met Lage Weide.

Ondernemersfonds Utrecht is een initiatief van ondernemers in de stad, gefinancierd door de ondernemers zelf via gemeentelijke belastingheffingen. Utrechtse ondernemers kunnen gezamenlijk een beroep doen op het fonds om collectief te investeren in het vestigingsklimaat van de stad. Deze week aandacht voor het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), dat ernaar streeft alle Utrechtse bedrijventerreinen energieneutraal te maken: groen. Het begon met Lage Weide.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht

ECLW begon in 2015 met negen bedrijven. Inmiddels is de naam ‘ECUB’ (Energie Collectief Utrechtse Bedrijven) en heeft het al 45 leden. De voorzitter is Henk Stamhuis, directeur van het bedrijf Stamhuis dat met hoofdkantoor en bedrijfshallen op industrieterrein Lage Weide zit. Behalve voorzitter van ECUB is hij ook bestuurslid van de Industrievereniging Lage Weide (ILW). Binnen ILW kreeg hij het thema duurzaamheid in zijn pakket – van daaruit kwam hij met het idee voor de energiecoöperatie.

“Lage Weide moest duurzamer worden”, vertelt hij. Ten eerste omdat de wet dat voorschreef. “Uit overheidsscans bleek dat de bedrijfspanden, gebouwd in de jaren zestig en zeventig, slecht zijn geïsoleerd en dat het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de bedrijven te groot zijn.” Ten tweede omdat ondernemers met de tijd mee willen en het predikaat ‘duurzaam’ een aantrekkelijke marketingtool is – de consument gaat er meer door kopen. Als ras-ondernemer kan Stamhuis uitleggen waarom er tóch geen grote stappen waren gezet. “Ondernemers willen natuurlijk niet dat het hun bedrijf extra geld kost. Daarnaast kost het veel tijd om alles uit te zoeken.”

De drempel om te isoleren, CO2-uitstoot te verminderen en ledverlichting te nemen, was dus groot. “Daarom heb ik bedacht een parapluutje te maken”, zegt Stamhuis. Een parapluutje? “Het ECUB, een overkoepelende coöperatie zonder winstoogmerk waar bedrijven zich bij kunnen aansluiten om bijvoorbeeld collectief groene stroom in te kopen.”

Hier komt Bert Strijker in beeld, de manager van ECUB. “Wanneer een bedrijf zich bij ons aansluit bieden we het een kosteloze energiequickscan. Op basis van de resultaten daarvan ontvangt het bedrijf een energieadvies waarin precies staat welke maatregelen gevraagd worden van de Wet milieubeheer en welke aanvullende energiebesparende maatregelen interessant kunnen zijn. Per maatregel wordt ook precies in kaart gebracht wat de investering is, wat de terugverdientijd is én hoeveel energie en CO2 er wordt bespaard. Sommige investeringen kunnen al binnen twee jaar worden terugverdiend. Dat maakt elke ondernemer enthousiast.” Ook vrolijkt het Utrechtse milieu ervan op; alleen al het plaatsen van ledverlichting door ECUB-deelnemers bespaart 554 duizend kilowattuur per jaar. Stamhuis: “Het mes snijdt aan twee kanten.”

Energiemotor

Wat zou het mooi zijn als straks alle bedrijven op Lage Weide zonnepanelen op het dak hebben. Voor Strijker is dat geen droom meer, maar realiteit. “We zijn met elkaar het grootste zonnedak van Nederland aan het creëren.” Tot zijn vreugde ziet hij dat bedrijven elkaar aansteken. “Er ontstaat saamhorigheid. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat ze gebruikmaken van elkaars restwarmte.” Buitenstaande partijen kijken over ECUB’s schouder mee. “Door de daad bij het woord te voegen, bewijzen we dat duurzaamheid realiseerbaar is en ook echt loont. We beïnvloeden de lokale economie positief.”

De koers is helder. “We gaan nu onze energie stoppen in uitbreiden”, verwoordt Stamhuis het toepasselijk. Bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn doet inmiddels ook mee, maar het ECUB hoopt álle Utrechtse industrieparken in te lijven om uiteindelijk de ‘energiemotor’ van Utrecht te worden.

Strijker en Stamhuis verheugen zich ook op de nabije toekomst. Er komt een digitaal energieloket, er moet een energiekeurmerk komen en begin 2019 een heus waterstoftankstation op Lage Weide. Strijker: “Milieuvriendelijker dan elektrisch rijden, is rijden op waterstof. Door het plaatsen van zo’n tankstation brengen we vraag en aanbod bij elkaar.” Hij licht dat toe: “Beschikbaarheid van waterstof moet ervoor zorgen dat bedrijven willen investeren in waterstofauto’s en -vrachtwagens.”

Op den duur wil het ECUB onafhankelijk zijn, maar vooralsnog is er financiële steun vanuit het Ondernemersfonds Utrecht. De heren zijn stellig: zonder het fonds hadden ze al deze stappen niet kunnen zetten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).