Op bezoek bij drogisterij Slamat: “Voor zelfbediening moeten mensen maar naar een keten gaan” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij drogisterij Slamat: “Voor zelfbediening moeten mensen maar naar een keten gaan” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij drogisterij Slamat: “Voor zelfbediening moeten mensen maar naar een keten gaan”

Op bezoek bij drogisterij Slamat: “Voor zelfbediening moeten mensen maar naar een keten gaan”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Ben Fledderus ging deze week op bezoek bij Patrick Muller (69), eigenaar van drogisterij Slamat.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Ben Fledderus ging deze week op bezoek bij Patrick Muller (69), eigenaar van drogisterij Slamat.

Wanneer je van de Domtoren richting Mariaplaats loopt of andersom kom je Slamat vanzelf tegen. Deze drogisterij zit zo afgeladen met geneesmiddelen dat je er met moeite vijf klanten in kan wringen. Terwijl eigenaar Patrick Muller door mij wordt geïnterviewd, sta ik opgevouwen in een hoekje tussen neussprays en andere homeopathische middelen.

Patrick Muller runt zijn drogisterij samen met zijn vrouw en vaste assistente Anja. Al sinds 1949 zit het bedrijf in de familie. “Toentertijd kochten mijn ouders de drogisterij van een man uit Indonesië. Vandaar ook de naam ‘Slamat’. Slamat staat in het Maleis voor ‘het goede, geluk’. Dat is sindsdien nooit meer veranderd”, vertelt Muller in een lange witte jas vanachter de toonbank.

In 1971 nam Muller de zaak over van zijn ouders en sindsdien heeft hij de Utrechtse straat, die Dom en Mariaplaats verbindt, in positieve zin zien veranderen. “Toen ik hier begon zaten hier nog zes groothandels. In de loop der tijd zijn hier steeds meer zelfstandige ondernemingen bijgekomen. Tegenwoordig zijn het er dertig en hebben we goed contact met elkaar. De persoonlijke benadering van de winkeliers hier, zorgt ervoor dat de Zadelstraat een gezellige winkelstraat is en blijft.”

Dat ‘persoonlijke’ dat Muller noemt, benadrukt hij een aantal keer tijdens het gesprek. Slamat is volgens de drogist een zaak waar je nog echt geholpen wordt. “Voor zelfbediening moeten mensen maar naar een keten toe”, zegt Muller.

Slamat is een klassieke drogisterij. Slamat specialiseert zich in voedselsupplementen, kruidentherapie, diervriendelijke cosmetica en huidverzorging. Daarnaast biedt Slamat producten aan om bier en wijn te maken. “Al vanaf de jaren ’70 verkopen we producten om bier en wijn te fabriceren. Bier en wijn maken is ook een soort uit de hand gelopen hobby van mijzelf. De wijn loopt wat minder tegenwoordig, maar we merken dat er steeds meer mensen langskomen die het leuk vinden hun eigen bier te maken.”

Als we vragen naar het gezonde aspect van bier- en wijnproducten, heeft Muller meteen z’n antwoord klaar: “Wanneer men met mate drinkt is het gewoon gezond hoor. Soms een glas bier of een glas wijn kan ik mensen alleen maar aanraden.”

Schermafbeelding 2014-11-20 om 13.07.50

2 Reacties

Reageren
  1. Jes

    Prachtig zaakje. Ze hebben alles. En meer.

  2. Vera

    Bij zowel Slamat als Woortman op de Neude werken mensen die nog verstand hebben van de artikelen die ze verkopen. Geen vraag is te gek voor ze en je krijgt uitstekend advies. Kom daar maar eens om bij een drogisterij keten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).