Op bezoek bij Hans van der Doorn van Reisboekhandel Interglobe: “Ik wil weten op wat voor een planeet ik leef!” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Hans van der Doorn van Reisboekhandel Interglobe: “Ik wil weten op wat voor een planeet ik leef!” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Hans van der Doorn van Reisboekhandel Interglobe: “Ik wil weten op wat voor een planeet ik leef!”

Op bezoek bij Hans van der Doorn van Reisboekhandel Interglobe: “Ik wil weten op wat voor een planeet ik leef!”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Annabel van Heesbeen ging deze week op bezoek bij Hans van der Doorn (63) van Reisboekhandel Interglobe aan de Vinkenburgstraat 7.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Annabel van Heesbeen ging deze week op bezoek bij Hans van der Doorn (63) van Reisboekhandel Interglobe aan de Vinkenburgstraat 7.

Wanneer je een reisgids of landkaart zoekt van welk denkbaar land ter wereld dan ook, moet je bij Reisboekhandel Interglobe aan de Vinkenburgstraat zijn. “Ik durf écht te zeggen dat we van elk land ter wereld een landkaart in de winkel hebben”, begint Hans. “Probeer jij buiten deze winkel maar eens een kaart van Kazachstan te vinden. Nee wacht, zeg maar een willekeurig land, dan pak ik de kaart voor je.”

DSC_8163Op kamers in Utrecht

Toen Hans zeventien jaar was vertrok hij naar Utrecht. “Ik woonde in Gouda en kreeg een baantje bij een wetenschappelijke boekwinkel in Amsterdam. Maar daar wilde ik niet wonen, veel te overweldigend die stad. Ik was echt een provinciaaltje hé”, vertelt Hans. Op de kaart zag hij Utrecht liggen. “Ik ging met de trein naar Utrecht en binnen een paar minuten wist ik al ‘hier wil ik wonen’. Toen heb ik een krant gekocht bij een kiosk, bij de advertenties gekeken en diezelfde middag een kamer gehuurd.”

Hans heeft zijn hele leven veel gereisd, toen hij twintig jaar was vertrok hij al naar Rusland en Afghanistan, “dat heb ik toen nog gezien in z’n glorietijd”. Om geld te verdienen schreef hij reisgidsen en werkte hij in boekhandels. “Toen ik 30 jaar was, kwam ik op het punt dat ik dacht: wat wil ik met de rest van mijn leven? Ik had veel gereisd en gewerkt in boekhandels, dus het was een logische stap om een reisboekhandel te beginnen.” Zo kocht Hans in de zomer van 1983 het pand aan de Vinkenburgstraat. “In het begin was de winkel eigenlijk nog te groot, er bestonden niet eens genoeg reisgidsen om de winkel mee te vullen.”

‘Eerste Nederlanders op de Andamanen’

Sinds Hans de winkel heeft is er minder tijd om te reizen. “Ik ben de gevangene van mijn eigen bedrijf geworden, maar gelukkig heb ik vroeger de wereld wel leren kennen.” Waar Hans allemaal is geweest, valt bijna niet meer bij te houden. Zo vertelt hij, toch wel trots, dat hij de eerste Nederlander is geweest op de Andamanen (een eilandengroep in India). “Voor zover ik heb kunnen nagaan hoor”, zegt Hans er voorzichtig bij. Ook spreekt hij veel talen, van Spaans tot Seychels Creools.

Ondanks de vele landen die Hans heeft gezien, kan hij zich geen betere plek dan Utrecht voorstellen om te wonen. “Het is zo’n aangename plek. Het is niet te groot en niet te klein, met alle voorzieningen. Er wonen veel hoogopgeleide mensen, de stad heeft een mooi middeleeuws straatbeeld en de woningen zijn er aantrekkelijk.”

Reisboeken nog steeds in trekDSC_8124

De winkel draait volgens Hans nog steeds goed, ondanks de komst van internet.“We verkopen op een regenachtige dag nog wel 50 tot 60 reisboeken, en op een drukke zaterdag een paar honderd.” Op de vraag of dat ook voor kaarten geldt, antwoordt Hans: “Ja, ik kwam er dus een paar maanden geleden achter dat er een buitengewoon gedetailleerd kaartensysteem in een smartphone zit. Wist je dat?” Hans kwam daar achter via een 16-jarig meisje in de winkel, toen Hans uitlegde wat landkaarten zijn en zei hem antwoordde: “Maar die ga je toch niet kopen? Die zitten gewoon in je telefoon.” Toen dacht Hans: “Nou, van die jongere generatie hoef ik het ook niet meer te hebben.”

De reisgidsen die voor deze zomer het meest verkocht worden zijn de boeken over Sri Lanka. “Opvallend was dat Birma in het voorjaar erg in trek was”, vertelt Hans verder. “En in het najaar is er altijd weer een golf die naar Ethiopië wil, dus dan moet ik zorgen dat ik alle boeken daarover in huis heb.” Landen als Frankrijk en Spanje zijn altijd populair, “daar praten we niet eens meer over, joh, die doen het altijd goed”.

‘Ik weet nog niet of ik met pensioen ga’

Ondanks het feit dat Hans minder reist dan vroeger, hoort hij nog wel veel verhalen over de wereld via zijn klanten. “Een klant van mij reist de hele wereld over met een vrachtwagen”, vertelt Hans. “Om de zoveel tijd komt hij even naar Nederland om z’n zaakjes te regelen. Dan komt hij ook altijd even hier langs om weer wat boekjes te halen. Vorige maand was hij hier, toen stond z’n vrachtwagen even in Laos geparkeerd. Hij zal nu wel ergens in Rusland zijn, gok ik.”

“Als ik met pensioen ga, dan is het ook afgelopen”, zegt Hans. “Dan sluit ik de winkel.” Maar wanneer dat is, is nog onduidelijk. “Ik weet nog niet of ik met pensioen ga”, zegt Hans lachend, want daar vindt hij het werk te leuk voor. “Ik vind het fantastisch dat je in feite altijd bezig bent met wat er in de wereld omgaat. Ik wil weten op wat voor een planeet ik leef!”

DSC_8110DSC_8132DSC_8128DSC_8116

2 Reacties

Reageren
  1. Joe

    Fijn om te lezen dat het weer wat beter gaat met Interglobe. Ik kan me van een paar jaar geleden nog wel berichten herinneren dat de zaak op sterven na dood was en al jaren te koop stond. Zo te zien heeft de eigenaar zich erbij neergelegd dat die verkoop niet gaat lukken. Dit terwijl hij dus nog wél bestaansrecht heeft! Het zou jammer zijn als de zaak uit het Utrechtse straatbeeld verdwijnt…

  2. Oubollige inrichting..

    Aardige collectie… maar wel een vreselijk krappe oubollige dorpse inrichting waarmee je heel wat klant mis loopt lijkt me..
    Geen aanrader voor mensen met ruimte fobie… of juist wel..als je dit aankan… you can make if every where !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).