Op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen: “De eerste date met mijn vrouw was samen een stukje fietsen” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen: “De eerste date met mijn vrouw was samen een stukje fietsen” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen: “De eerste date met mijn vrouw was samen een stukje fietsen”

Op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen: “De eerste date met mijn vrouw was samen een stukje fietsen”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Annabel van Heesbeen ging deze week op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen aan de Nachtegaalstraat 51.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Annabel van Heesbeen ging deze week op bezoek bij Joris Kok van Kok Fietsen aan de Nachtegaalstraat 51.

Bij het betreden van de winkel staan alle werknemers van Kok Fietsen met taart in hun handen. “Oh, dat stuurde een vrouw ons als bedankje”, vertelt Joris Kok stralend. “Afgelopen weekend was de tourversie Utrecht, daar wilde ze ontzettend graag aan meedoen. Maar doordat ze borstkanker heeft, was het fysiek niet te doen. Daarom hadden wij haar even een tandem geleend, kon ze toch meefietsen. Fantastisch toch?”

Bekend als ‘Wim Kok’

DSC_7454Utrecht staat deze week in het teken van fietsen, vandaar ook een ‘Op bezoek bij’ in Tourstijl. Kok Fietsen bestaat al bijna 70 jaar in Utrecht, beter bekend als ‘Wim Kok’. De opa van Joris Kok, Wim Kok, begon in 1946 met een fietsenwinkel aan de Lange Elisabethstraat. Later opende de zoon van Wim Kok, óók met de naam Wim Kok, een fietsenwinkel aan de Nachtegaalstraat. Na 35 jaar verhuisde Wim Kok naar de Nachtegaalstraat 51, waar Joris Kok in 2006 de zaak van zijn vader overnam.

“Op m’n zesde begon ik al in de winkel van mijn vader: velgen poetsen en spaken tellen”, vertelt Joris Kok. Later, toen Wim Kok het lichamelijk niet meer aankon heeft Joris zijn winkel overgenomen. “Maar het heet nu wel Kok Fietsen hoor, niet meer Wim Kok”. Toch merk je dat Wim Kok nog niet is vergeten, een klant in de winkel roept bij het weggaan nog: “En Joris, doe Wim de groetjes als je hem ziet!”

Een fietsfamilie

Joris Kok is letterlijk opgegroeid tussen de fietsen. “Mijn eerste fiets was een driewieler. Maar ik had ook als één van de eerste een mountainbike. Mijn vader had in 1985 als eerste van Nederland mountainbikes, niemand had er toen nog van gehoord joh”, vertelt Joris.

Ook heeft Joris zijn vrouw ontmoet in de fietsenwinkel. “Ze kwam hier in de winkel bij me langs voor een interview in een fietsblad. Ik vond haar toen zo leuk, dat ik haar meevroeg om een keer een stukje te gaan fietsen. Daar heb ik me natuurlijk helemaal uitgesloofd.” Hij lacht. “Nou van het een kwam het ander en nu zit mijn vrouw thuis in verwachting van de tweede.” Joris heeft al een dochtertje van 3 jaar. Het mooiste cadeau voor hem op Vaderdag was dat ze kon fietsen zonder zijwieltjes: “En in haar bolletjestrui he! Prachtig”. Hij glundert.

‘Geen standaard fietsenwinkel’

DSC_7415Joris noemt Kok Fietsen geen standaard fietsenwinkel: “We verkopen allerlei soorten fietsen: tandemfietsen, vouwfietsen of wereldreis fietsen. Als je bijvoorbeeld in je eentje door de safari wil fietsen, kan je bij ons terecht. Mijn vader was vooral bekend door onderdelen met fietsen, wij vooral door fietsen met onderdelen, en dat is een verschil”. Zo vertelt Joris trots dat bij hen de custom-made fietsen erg populair zijn: “Mensen vinden het gaaf als ze een eigen fiets hebben. Zo kunnen ze zelf het zadel, het frame en de kleur kiezen. Maar hoe meer kleuren, hoe moeilijker de keuze wordt, dat merk ik wel.”

Het leukst vind Joris het contact met de klanten. “Er komen bij ons hele gezinnen. Zo komt de oma die haar eerste fiets hier heeft gekocht nu een fiets voor haar kleinkind kopen. Dat vind ik mooi. Ik ben wel slecht in namen, maar de gezichten met de fietsen die erbij horen onthoud ik altijd wel”, zegt Joris.

Zo krijgt Kok Fietsen kaartjes uit de hele wereld van klanten die ergens met de fiets op vakantie zijn. “we kregen vorige week een kaartje van een echtpaar uit Spanje. Door een chronische ziekte kan de vrouw amper meer fietsen, maar met een tandem kan ze dat nu wel met haar man.”

De drukte van de fietsenwinkel is erg afhankelijk van het seizoen, vanaf april begint het fietsseizoen volgens Joris echt. “Als het winter is, kan het zo zijn dat we niks te doen hebben. Mensen fietsen dan gewoon weinig. De maand juni was echt een piek, maar nu met dit weer is het weer te warm. ‘Vrouwen bloot, handel dood’ zeggen we hier ook wel”, vertelt Joris lachend.

Tour de France

Joris kan als fietsliefhebber niet wachten tot de Tour de France in Utrecht begint: “Vroeger stond ik als jochie in Frankrijk op de berg te kijken naar de Tour, dus dat ze nu bijna langs de deur komen is echt top.”

De etalage en de winkel is al volop ingericht voor de Tourstart. “Naast alle officiële merchandise van de Tour, hebben we ook andere spullen. Zo gaan we shirtjes verloten die gesigneerd zijn door Lieuwe Westra. Maar wat nu al uitverkocht is, zijn de wit met rood gestippelde rompertjes: de bolletjestrui voor baby’s. Leuk toch!”

Aanstaande vrijdag rijdt Joris samen met zijn vader mee in La Caravane d’Utrecht. “Daar gaan we rijden op onze speciale gele tourfietsen. Die hebben we gemaakt op basis van een van de oudste racefietsen van 100 jaar geleden. De burgemeester en zijn vrouw rijden er ook al op.” Op de vraag wie er gaat winnen antwoordt hij: “Ja, ik hoop natuurlijk een Nederlander. Bouke hé, maar dat gaat heel lastig worden. Maar ik houd hoop!

DSC_7433

DSC_7411

DSC_7429

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).