Op bezoek bij Josmar Lub van Potten & Pannen: ‘Mijn lievelingsmes heb ik al 24 jaar’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Josmar Lub van Potten & Pannen: ‘Mijn lievelingsmes heb ik al 24 jaar’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Josmar Lub van Potten & Pannen: ‘Mijn lievelingsmes heb ik al 24 jaar’

Op bezoek bij Josmar Lub van Potten & Pannen: ‘Mijn lievelingsmes heb ik al 24 jaar’
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Josmar Lub (41) van Potten & Pannen aan de Nachtegaalstraat 94.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Josmar Lub (41) van Potten & Pannen aan de Nachtegaalstraat 94.

Potten & Pannen is een begrip in de stad voor iedere kookliefhebber. “Het is een winkel met alle hardware voor in de keuken en zo min mogelijk voor op de tafel”, aldus eigenaar Josmar Lub. Dat was zestig jaar geleden wel anders toen mevrouw van Laar samen met haar man de zaak onder de naam Kadowinkel Ares B.V. heeft opgericht. Het was toen een winkel vooral gericht op koelkasten op gas én de eerste zaak in Nederland die de magnetron verkocht. “Als er een wasmachine in de etalage stond dan stonden mensen te kijken hoe dat ding draaide”, vertelt Lub. Hij vervolgt: “Gek is dat he? Zolang geleden is dat niet.”

Toentertijd was de winkel een stuk kleiner en was de achterkant woonruimte. Later is de woonruimte onttrokken aan de zaak, veranderde de naam naar Potten & Pannen. Het interieur werd ontworpen door architect Mart van Schijndel.

‘Om 16:00 ging de sherry open’

Toen voormalig eigenaar Frank van Laar de zaak op 19-jarige leeftijd van zijn moeder overnam, werd het een ditjes datjes winkel: “De Albert Heijn ging ook koelkasten verkopen en zo werd de koelkast voor iedereen bereikbaar en overbodig om voor Kadowinkel Ares B.V. te verkopen”, aldus Lub. Van Laar richtte zich daarom op de verkoop van verschillende producten: van kommetjes tot aan aardewerk dat met de besteleend uit Frankrijk werd gehaald. “Het was een buurtwinkel waar om 16:00 de sherry openging”, glimlacht Lub. Een buurtwinkel waar eigenaar van Laar regelmatig zijn grote hobby koken uitoefende.

Van hobby naar werk

Dertien jaar geleden liep Lub de winkel binnen: een kookfanaat met een kantoorbaan als inkoper voor Bruna. “Ik werd door Frank geholpen en we kregen een meningsverschil over koken. Dat heeft hem blijkbaar geboeid want hij vroeg of ik in de winkel wilde werken.” Lub wist niet of de verkoop wel iets voor hem zou zijn, maar na een maand had hij zich bedacht en werd hij bedrijfsleider. “Ik vond het onmiddellijk leuk om in de winkel te staan en van mijn hobby werk te maken.” Toen van Laar aangaf te willen stoppen zag de bedrijfsleider een overname wel zitten.

De filosofie

Lub is drie jaar mede-eigenaar geweest en sinds vijf jaar de volledige eigenaar van Potten & Pannen. Hij heeft niet veel veranderd sinds de overname: “Ik ben het eens met de bedrijfsfilosofie van Van Laar.” Zo is de klant koning: “Iedereen kan hier alles testen. Er ligt een mandje met appeltjes om messen uit te proberen en als mensen een pan hebben gekocht en er geen ei in kunnen bakken dan demonstreren wij hoe dat wel kan.”

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de medewerkers gebruikers zijn van de producten. “Op deze manier kunnen we de klanten beter adviseren en staan er alleen producten in de zaak die wij goed vinden.” Soms komt het voor dat een product uiteindelijk toch niet goed is: “We hebben keramische pannen verkocht en dat was geen succes. Ze werken uitstekend als je er goed mee omgaat, maar als ze niet goed worden schoonmaakt dan werken ze tegen je. Dit werkte niet en daarom hebben we ze uit het assortiment gehaald.”

Barbecueën in de winter

“Ik word er blij van als producten lang mee gaan. Thuis heb ik bijvoorbeeld de roestvrijstalen pannen van Demeyere. Deze Belgische Firma ontwikkelt producten die voor het leven mee gaan.” Lub heeft altijd een oog gehad voor kwalitatief hoge producten; zo kocht hij zijn lievelingsmes 24 jaar geleden van Wüsthof. “Pannen met een antiaanbaklaag gaan uiteindelijk kapot. Hoe lief je er ook voor bent. Als je leert koken met pannen zonder een antiaanbaklaag dan geef je kleur en smaak aan het gerecht.”

Voor mij is koken een heerlijke ontspannen bezigheid. Ik word al gelukkig van het snijden van een uitje. Ik maak nooit kant- en klaar maaltijden en kook niet uit pakjes. Je moet geen voorgesneden producten kopen, want dan weet je niet hoe het was. Als iedereen sla uit een pakje koopt, worden straks geen kroppen sla meer verkocht!”

Lub kookt drie keer per week op zijn barbecue de Big Green Egg. Op deze buitenoven kan je de hele dag vlees op temperatuur laten liggen. “Mensen denken dat je alleen in de zomer kan barbecueën, maar dat is helemaal niet waar. Wat is er nou leuker dan in de winter een rood stuk vlees op de barbecue te gooien of met Kerst een kalkoen?”

“Voor de toekomst zou ik graag een kookeiland in de zaak willen. Misschien nog een winkel ergens anders. Voor nu is het fijn dat we lekker klein en behapbaar zijn. De beperkte ruimte dwingt ons keuzes te maken. We hebben alleen plek voor producten waar we helemaal achter staan.”

 

JosmarDSC_0070DSC_0079DSC_0080DSC_0082

7 Reacties

Reageren
 1. utrechtse vogel

  Potten & Pannen is de beste kookwinkel van Utrecht en misschien wel van heel Nederland.

 2. Marcel

  En ook de duurste!!!

 3. Jan

  Als iets wat meer geld kost is dat niet per sé duur, dat wordt nog al eens verward. Heel goede producten mogen ook wat meer kosten. Anders is er nog altijd Blokker! Top zaak. Mijn favoriet!

 4. Stefan

  tja wat is duur…heb daar in 2001 een Calphalon braad-pan gekocht voor €150 en die is nog steeds goed!-gebruik ‘m wekelijks.
  Verder vind ik het een leuke serie over de parels van het Utrechtse winkelbestand!

 5. Leo

  Mooi hoe uit een meningsverschil een jarenlange samenwerking kan voortvloeien. En Marcel, goedkoop is duurkoop. koop je hier een pan dan koken je kleinkinderen er nog mee over 50 jaar. bovendien komt pannen.nl ( hun webshop) best vaak als goedkoopste aanbieder uit op beslist.nl

 6. Wesley

  pfff Duur, liever duur dan niet te koop, top zaak kom en koop er graag. Advies en service zijn er super en dat mag overigens ook geld kosten.

 7. Rob van Doesburg

  Dat is een winkel waar we zuinig op moeten zijn. Superkwaliteit, personeel dat ter zake deskundig is en ook nog vriendelijk en Josmar is een hele goede eigenaar. Jammer dat Calphalon niet meer in het assortiment zit. Kunnen ze ook niets aan doen. Niets dan lof!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).