Op bezoek bij Kim Bouwens van afhaalcentrum Kippig: “Iedereen is toch dol op kip?!” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Kim Bouwens van afhaalcentrum Kippig: “Iedereen is toch dol op kip?!” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Kim Bouwens van afhaalcentrum Kippig: “Iedereen is toch dol op kip?!”

Op bezoek bij Kim Bouwens van afhaalcentrum Kippig: “Iedereen is toch dol op kip?!”
De stad zit vol bijzondere winkeliers met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij restaurant Kippig op de Loeff Berchmakerstraat.

De stad zit vol bijzondere winkeliers met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij restaurant Kippig op de Loeff Berchmakerstraat.

Op de Loeff Berchmakerstraat in Utrecht is afgelopen woensdag een klein winkeltje geopend. Het is een afhaalcentrum, met in de toekomst ook bezorging, voor de oer-Hollandse kost: patat, kip en appelmoes. Samen met haar partner heeft Kim Bouwens na jaren in de horeca werkzaam te zijn geweest de gok gewaagd: “Wij geven een moderne draai aan een nostalgische maaltijd.”

Naast alle sushi, Chinees, Grieks, pizza en shoarma miste Bouwens een gezonde bezorg- en afhaalmogelijkheid in de stad. “Het idee ontstond bij brasserie Zocher, waar ik werkte. We wilden iets gaan doen met kip van het spit als de rode draad door het menu.” De vrolijke Utrechtse vertelt alles zelf te maken en zich vooral te focussen op een gezonde maaltijdkeuze. “Alles is zelfgemaakt en van Nederlandse bodem. Het is 100% natuurlijk, dus geen hormonen of antibiotica in onze kippen. Ook hebben we altijd wel biologische bijgerechten en maken we de patat en appelmoes helemaal zelf.”

Horecadier

Samen met Noordin staan de Kippig eigenaren nu ineens in hun eigen winkeltje. De horeca werd Kim met de paplepel ingegoten: “Ik stond al vanaf mijn 13e jaar bij mijn vader in Tiel de borden af te wassen.” Noordin staat voor het eerst achter de balie in een eetgelegenheid. “Ik bouw websites voor startende ondernemers, dus dit is wel even wat anders.”

De twee probeerden via crowdfunding het financiële plaatje rond te krijgen. “Maar we hebben ons niet via een bekende site verplicht om het gestelde doel te halen. Dan is het alles of niets. Als je driekwart binnenhaalt van het gestelde bedrag zijn wij tevreden, maar bij officiële crowdfundingsacties moet je dan weer alles inleveren. We hebben het dus vooral via vrienden en familie gespeeld.” Dat zijn dan ook de eerste klanten geweest voor het duo.

Intussen loopt Noordin naar de buren in de straat om kennis te maken. Uiteraard met een kippetje om te proeven.

Naamsbekendheid

“We moeten nog meer aandacht besteden aan de naamsbekendheid van onze winkel, maar we willen ook niet te hard van stapel lopen. Het duurt een uur tot anderhalf om een kip klaar te maken en op is op. Je kunt maar een keer een eerste indruk maken dus het moet allemaal wel perfect zijn.”

De ligging van Kippig in het centrum van de stad op de Loeff Berchmakerstraat is ideaal. “Als op zaterdag de lapjesmarkt is geweest moeten we dus met hapjes of iets dergelijks buiten gaan staan”, bedenkt Kim zich ineens. “Daar kom ik zo nog even op terug.”

Even later een sms: “Zaterdag en zondag tot 17:00 een hele kip afhalen voor €10,- in plaats van €14,-.”

10 Reacties

Reageren
  1. Jan Scherjon

    Fantastisch !! Gegrilde kip terug in Utrecht. we hadden in de
    jaren 60-70 Ben Bril op het Vreeburg,was een begrip in heel Utrecht.
    Hoop voor jullie dat het een succes wordt, kom binnen kort een kippetje kopen.

  2. Luuk Upuuk

    Ben geen vegetarier, maar toch echt niet dol op kip hoor! en @ Jan Scherjon, op de Biltstraat zit toch al jaren een poelier Joh van Leeuwen waar de kippetjes aan het spit voor iedereen zichtbaar aan het draaien zijn. Zelfs op Google streetview niet te missen.!

  3. Joris Louwes

    Heel veel succes! Mooi om te zien dat jonge mensen initiatief en flexibiliteit tonen.

  4. Remco

    Ik heb het al geproefd en het is onwijs lekker!
    Aanrader; de blue cheese saus, love it or hate it, but at least try it ;D

  5. Frank

    Leuk enthousiast verhaal. Ik ga ‘t zeker eens proberen. Jammer van de ondermaatse flutflitsfoto. Die doet zwaar afbreuk.

  6. mel

    Klinkt erg goed. Echter 14 euro voor een hele kip? ?? Weet niet hoe groot de kip is maar ik ken slagers met kip van het spit voor max 7 euro per hele kip. Wel prijzig lijkt mij.

  7. Frank

    @mel: Het moet nu eenmaal uit de lengte of uit de breedte. Kwaliteit heeft ook bij kippenvlees nu eenmaal een prijs. Wat kun je voor €7,- in hemelsnaam verwachten? Als je bij slagerij De Molen een verse kip gaat halen ben je probleemloos €20,- kwijt. En dan moet je ‘m dus nog zelf klaarmaken. Maar dan heb je wel een kip met een smaak en textuur zoals je ‘m nergens anders vindt.

  8. Martijn

    @mel en @frank Inderdaad, voor 7 euro moet het wel plofkip zijn. Dan weet je in ieder geval zeker dat het beest een kutleven gehad heeft en de goedkoopste rotzooi gevreten heeft die er maar te vinden is.

  9. Joep

    €20.- voor een kip bij slachterij de molen dat zal wel een sierkip zijn. Zelf kip klaarmaken begin ik niet meer aan, kan absoluut dat gefladder tegen mijn ballen niet waarderen.
    De geitenwollenknusknieën snel cashen zakenlieden met de Eko bullshit geven kippen absoluut geen kippenleven.
    Ooit bij zo’n snel geld eko investeerder gras en bomen gezien in zijn kipppenfabriek?
    Kippen pikken wormen en zaden uit het gras en leven in bomen (kip op stok).
    Drie centimeter extra beweegruimte geven deze durfinvesteerders het arme kippetje extra vanwege het snelle geld.
    Hele kip doet tussen de 3 en 4 euro de kilo.

  10. W.H. de Groen

    14 euro voor een biologisch kippetje lijk me een meer dan redelijke prijs want vlgs mij heeft de ondernemer meerdere kosten die hij/zij hier ook nog in mee moet nemen..!
    Ga het dan ook eens uit proberen deze week.
    En Ben Bril…..die word nog steeds gemist.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).