Op bezoek bij Marijn van der Leden van Swaak: ‘Wij hebben zelfs olifantenpoeppapier’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Marijn van der Leden van Swaak: ‘Wij hebben zelfs olifantenpoeppapier’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Marijn van der Leden van Swaak: ‘Wij hebben zelfs olifantenpoeppapier’

Op bezoek bij Marijn van der Leden van Swaak: ‘Wij hebben zelfs olifantenpoeppapier’
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Marijn van der Leden (33) van Swaak aan de Oudegracht 195-197.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Marijn van der Leden (33) van Swaak aan de Oudegracht 195-197.

Bij Swaak kan iedere creatieveling terecht voor zijn of haar kunstenaarsbenodigdheden: van ouders die opzoek zijn naar knutselgoed voor hun kinderen tot bekende Utrechtse kunstenaars als Theo Mackaay. Ook Dick Bruna kwam langs voor zijn fineliners en beeldhouwer Theo van de Vathorst, de man die ondermeer de deuren van de Domkerk heeft gemaakt, is een vaste klant.

Verf zit vijf generaties in de familie

Om de geschiedenis van de winkel voor kunstenaarsbenodigheden te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat Swaak is voort gekomen uit twee bedrijven: Swaak en Corn van der Leden. De heer Rijntjes is Swaak begonnen in 1892 op de Mariaplaats. Aan de Amsterdamsestraatweg richtte de over-overgrootvader van Marijn het schildersbedrijf Corn van der Leden op. De overgrootvader van Marijn kocht het huidige pand aan de Oudegracht en vestigde daar het schildersbedrijf samen met een winkel. Omdat de heer Rijntjes geen opvolger kon vinden is Swaak samengegaan in Corn. van der Leden en Swaak. Later stopte de vader van Marijn met het schildersbedrijf en ging hij verder met de winkel in huisschilderverven, kunstschilderverven en een lijstenmakerij. Het contact met de mensen in de winkel leek hem veel leuker dan elke dag ergens anders te staan schilderen. Na de lange verfhistorie was het logisch dat Marijn in de voetsporen van zijn familie zou treden. In 2005 heeft hij de zaak van zijn vader overgenomen en is verder gegaan onder de naam Swaak, omdat dit de oudste en meest bekende naam was.

Op zijn zeventiende is Marijn gestopt met het VWO en in de zaak gaan werken: “Leren vond ik geen feestje en ik was opgegroeid met de verf. Als klein jochie hielp ik met het mengen van de verf”. Naar eigen zeggen is hij niet zo creatief: “Het is frustrerend als iets niet lukt, maar ik probeer wél alles uit, alleen houd ik het resultaat liever voor mezelf”.

Sinds de overname heeft hij al verschillende veranderingen doorgevoerd: “Ik ben gestopt met de verkoop van huisschilderverf, want kunstverf is dynamischer en trendgevoeliger.” Natuurlijk is hij een aantal vaste klanten daarmee kwijtgeraakt, maar van deze keuze heeft hij geen moment spijt gehad. Om klanten beter en gerichter te helpen, heeft hij ook een webshop opgericht. “Mensen bestellen online grote gespannen doeken en die worden dan thuisbezorgd. Dat is veel handiger dan dat klanten ze hier in de winkel moeten ophalen.” Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om bij Swaak foto’s te printen. “Ik fotografeer zelf ook en als ik de foto’s wilde afdrukken was ik nooit tevreden. Ik dacht: ‘als het nergens anders beter kan dan doe ik het zelf’.”

Marterharenpenselen en olifantenpoeppapier

De foto’s kunnen bijvoorbeeld worden ingelijst bij de lijstenmakerij die zijn vader heeft opgericht. Op deze manier is het plaatje rond: kunstenaars halen hun benodigdheden, maken of drukken het kunstwerk, kiezen een mooie lijst en lijsten het werk vervolgens in. Het assortiment gaat met de tijd mee en komt over de hele wereld vandaan. In Nepal wordt papier met aparte motiefjes met de hand gemaakt. “Dit papier wordt gebruikt bij bijvoorbeeld boekbinden of mensen maken er lampenkappen van.” We hebben ook olifantenpoeppapier vervolgt Marijn: Marijn legt uit dat er een verschuiving plaatsvindt van dierlijke naar kunstmatige producten: “De eigenschap van het product verandert. Zo zijn van eekhoornhaarpenselen vervangen door nylonpenselen en die hebben dezelfde structuur. Ik vind het boeiend om dit soort veranderingen te volgen en ik wil dit dan ook als eerste hebben.”

De klant is koning en kwaliteit staat daarbij voorop: “Ik wil niet dat over tien jaar het schilderij van de muur valt. Voor kunstenaars is het natuurlijk een romantisch idee dat hun werk over 100 jaar nog bestaat.” Ook voor Marijn geldt dit romantische idee voor de toekomst van de zaak. Hij heeft al een zoontje van twee: “We beginnen met vingerverven en kijken dan wel weer verder”, grapt hij.Swaak6 Swaak5 Swaak4 Swaak3 Swaak1 

9 Reacties

Reageren
 1. Gas

  “De heer Rijntjes is Swaak begonnen in 1892 op de Mariaplaats”

  Wat ik mij gelijk afvraag is; waar komt dan de naam Swaak vandaan?
  Is het een acroniem? Stichtse Winkel Artiesten Artikelen Koopjes?
  Of zoiets, overigens kwam ik vaak aan de Mariaplaats tijdens mijn Artibus tijd,
  Lekker volle winkel.

 2. Marijn

  Vroeger was de naam Albert Swaak, de heer Rijntjes was familie van Swaak.

 3. tiny

  Martelharen???

 4. Marcel Gieling

  Wat een bijzondere geschiedenis van een bijzondere zaak, uniek in zijn soort. Bijzonder ook dat er nog jonge ondernemers zijn die van koers durven te veranderen. Chapeau

 5. Hermanus

  En voor de kunstenaar… is het gewoon een erg fijne zaak waar ik voor al mijn artistieke strapatsen, de juiste middelen vind. Fijne bediening en fijne sfeer. Ook niet onbelangrijk.

  Leuk artikel!

 6. Gas

  @Marijn, aha, dat wist ik niet, dank

 7. Anne van Tuijl

  De moeder van Jan Rijntjes is met Swaak begonnen in 1892, niet zijn vader. Haar naam was Albertina Swaak. Jan en Berna hadden drie kinderen die geen van alle interesse hadden in het voortzetten van de winkel.
  ik heb er zelf jaren gewerkt, en heb enorm veel geleerd van Jan.

 8. Marianne van Heijningen

  Eigenlijk een andere vraag. Ik heb ook jaren bij Swaak gewerkt. Fantastisch bedrijf met gedreven leiding. Hoe is het Jan en Berna vergaan nadat ze Swaak hebben overgedaan?

 9. Marka Swaak

  De zaak was oorspronkelijk van de heer A.F Swaak. Zijn weduwe H.M Swaak- Rijntjes heeft de zaak overgenomen en in 1931 verkocht aan de heer P.J.M Rijntjes. Wellicht familie van Jan Rijntjes

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).