Op bezoek bij nieuwe biologische Superfair op de Biltstraat: “We zijn the best of both worlds” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij nieuwe biologische Superfair op de Biltstraat: “We zijn the best of both worlds” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij nieuwe biologische Superfair op de Biltstraat: “We zijn the best of both worlds”

Op bezoek bij nieuwe biologische Superfair op de Biltstraat: “We zijn the best of both worlds”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Superfair, een biologische winkel op de Biltstraat.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Superfair, een biologische winkel op de Biltstraat.

In de Biltstraat zit de biologische supermarkt Superfair. Deze winkel richt zich op meer dan alleen de biologische shoppers. Eigenaar Harrie Westra (46): “We zijn meer dan alleen een biologische winkel. We zijn een heel boodschappenkarretje vol, maar als je alleen bent kan je hier ook gerust 100 gram rijst halen.”

Westra is zoon van een kruidenier en was jarenlang werkzaam in een grote supermarktketen. Hij zag dat klanten steeds meer vragen om biologische producten, maar niet volledig tevreden zijn met het huidige aanbod. “Het is vaak een stuk duurder en geen prettige winkelomgeving. Wij zijn betaalbaar en een ruim opgezette 100% biologische winkel. Alle dagelijkse boodschappen zijn hier te doen.” Het idee is om precies tussen een reguliere supermarkt en een natuurvoedingswinkel te gaan zitten. “We zijn the best of both worlds.”

De winkel heeft een oppervlakte van 500 vierkante meter en een aanbod van zesduizend producten: onverpakte artikelen, vegetarische vleesvervangers, veel glutenvrij aanbod en anderszins verantwoorde levensmiddelen.

Verpakkingsvrije trend

Het is de eerste vestiging van Superfair in Nederland. De keuze om in Utrecht te huisvesten is er een gericht op publiek. “Ik kom uit Zeist en ons hoofdkantoor is hier gevestigd. Waarom we precies hier zijn geopend komt omdat we denken veel publiek te trekken uit onder meer Wittevrouwen en omgeving. Utrecht is ook verder aan het ‘vergroenen’.”

Naast een volledig biologisch aanbod is het ook mogelijk om hoeveelheden van producten precies af te wegen: “Dat is een trend. Dat wat je nodig hebt neem je mee. Zo minder je ook weer met verpakkingen.”

Westra had bij zijn eerste winkel de mogelijkheid om het volledig naar zijn hand te zetten. Hij heeft dan ook enkele andere keuzes gemaakt dan in supermarkten gebruikelijk is. Zo is het alleen mogelijk om te pinnen bij de kassa (‘dat vinden kassamedewerkers ook fijner’), zijn vakkenvullers wat ouder en tevens adviseurs bij de producten (‘zodat ze zelf ook kunnen koken én beter duurzaam advies kunnen geven’) en is veel te proeven in de winkel (‘mensen moeten bekend worden met het aanbod’). Verder is een groot gedeelte van de winkel self-service en kunnen klanten de eigen producten afwegen.

De drukte in de winkel stemt op de eerste dag in ieder geval tot tevredenheid bij het personeel. “Vanochtend hadden we heel veel enthousiaste klanten en bleken de onverpakte producten vooral erg in trek. Als je alleen bent kan je hier gerust 100 gram rijst halen.”

Superfair 07
Harrie Westra in de nieuwe winkel. Foto’s Jesse Holweg

Superfair 06 Superfair 04 Superfair 03 Superfair 02

23 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Ben benieuwd! Is bij mij in de buurt dus ga ik binnenkort zeker een keer langs. Als de prijzen niet beduidend hoger zijn (zoals ze dat meestal wel het geval is bij biologisch winkels) wordt het bezoek weliswaar herhaald….

  2. Utrechter

    Mooie winkel! Zou zo fijn zijn als zoiets ook in de wijk West ergens zou komen. Locatie Oog in al / Winkelcentrum Groeneweg of op de Kanaalstraat. Zoiets missen we nu!

  3. Jan

    Belachelijk duur.

  4. Karenlee

    Ach, jammer….. 🙁

  5. Richard

    vandaag een bezoek gebracht aan Superfair, wat een mooie winkel en wat een ruime keuze.

  6. Paulus

    ga er zeker kijken a.s, vrijdag, vooral op zoek naar goede vleesvervangers

  7. Jeroen

    Ze hebben veel keus in melkvrije alternatieven voor kaas. Fijn voor mensen met een melkallergie of overgevoeligheid.

  8. Ronald

    Maar wat is er nou precies anders dan een ekomarkt?

  9. Tja....

    Belachelijk duur of de echte prijs? Tja, wat is de waarheid. Dat reguliere supermarkt zulke lage prijzen hanteren voor spullen, door of hun producten vol te stoppen met toevoegingen en rotzooi of ernstig bezuinigen op dierenwelzijn?

    Je kan dan winkels die dat niet of minder doen, duur noemen, maar misschien zijn die andere winkels wel gewoon te goedkoop.

    Simpelweg op te vangen door minder van alles te kopen. je geeft dan evenveel uit. En je verspilt minder.

  10. Joe

    Niet betaalbaarder dan andere eko-winkels.
    Verder is dit volgens mij echt niet waar de Biltstraat op zit te wachten. Binnen 100 meter nu 3 supermarkten, waarvan 1 te klein en te duur (estafette, hoe lang houdt die het nog vol?), 1 te druk (Jumbo) en 1 (Superfair) in ieder geval ook te duur.
    Als de Jumbo iets laat zien, is het dat er in Wittevrouwen makkelijk nóg een gewone supermarkt bij had gekund. Lekker stunten met de prijzen, dan staan de rijen tot achterin de winkel. Die functie gaat de Superfair vrees ik niet vervullen.
    Ik fiets dan toch maar weer door naar een van de AH-supermarkten in de nabije omgeving.
    Wat willen we verder in de Biltstraat? Een fatsoenlijke bakker, een geldautomaat, een drogist etc etc

  11. @ Joe

    Joe’s hersens zijn al te ver aangetast door alle toevoegingen en marketingacties (lees: hersenspoelen). Helaas. Gelukkig zijn er steeds meer mensen wel bereid meer te betalen voor betere producten.

  12. @ @ Joe

    Of die hele bio-act heeft jouw brein aangetast, want begrijpend lezen is je te hoog gegrepen. Joe zegt dat de mensen hier in de wijk liever iets anders hadden zien komen. O.a. een bakker en weer een pinautomaat. Dit is maanden gelegen ook uitgekomen uit onderzoek.

  13. @ @ Joe

    Leuk dat je de arrogantie hebt om namens de hele wijk te spreken.

  14. T

    In mijn ogen ‘worst of both worlds’. Erg duur en daarom misleidend in hun merkpositionering.

    De term biologisch is verworden tot het goedkoop keurmerk scoren om extra geld te vragen. Denk daarbij aan varkens die een ritje naar Parma en terug maken om zo de officiële stempel ‘parmaham’ te mogen dragen.

    Deze winkel is daar een nieuw dieptepunt in en overduidelijk opgericht als moneymaker in plaats van dat er iets van ideologie achter zit.

  15. Henkie

    Ze mogen ook is verdiepen aan de online succesvole webwinkels in utrecht. Bijvoorbeeld unitedwardrobe.nl en ovstore.nl

  16. Utrechtse Vogel

    Dure spullen zijn beter dan goedkope spullen.

  17. Maarten

    Dat er een stukje marketing en geld verdienen in bio/eko zit, dat weet iedereen toch. Het staat zelf in het artikel, verpakkingsvrij is een trend…. Daar is toch ook niets mis mee.
    Te duur, wat een onzin. Het wordt tijd dat er weer eens een besef komt dat niet alles voor een spotprijs te koop is. Meer focus op fair trade zou ook een oplossing zijn (hoewel ook dubieus keurmerk). Mensen die dat niet snappen, mogen best een half jaartje op een plantage gaan werken 😛
    Hoe dan ook, ik wens deze ondernemer veel succes.

  18. Tja...

    Iedere ondernemer is het te doen om een goede boterham te verdienen. Daarom is het ook zo vermoeiend dat sommige mensen steevast als geitenwollensok of extreem links worden weggezet. Doordat winstmarges min of meer gelijk blijven, maar het product een “eerlijker” product is, vallen de prijzen hoger uit, maar duur? Het lijkt duur, omdat mensen dumpprijzen gewend zijn.

  19. Peter

    Ziet er mooi uit. Hopelijk komt er ook één in Breda.

  20. coen

    Ja een pinautomaat, een koninkrijk voor een pinautomaat!

  21. Jaap

    Biologische produkten aanbieden tegen een betaalbare prijs is natuurlijk nobel en ‘relatief fair’ voor moeder natuur
    Maar in hoeverre zijn de aangeboden produkten fairtrade voor de producenten / boeren, met name in niet westerse landen. Daar hoor ik niets over.
    En wat ik ook niet helemaal snap is de verpakkings-besparing. 10 zakjes van 100 gram rijst levert toch meer afval op dan een 1 kg verpakking ? En wat weet je van de houdbaarheid van de produkten, die je los koopt ?
    Ik denk dat het meer met het ouderwetse grutter-gevoel te maken heeft, dan dat het een verbetering voor de ‘natuur’.

  22. Jiri

    Genoeg bakfiets GroenLinksers in Utrecht die in deze winkel hun links-lullen-rechts-brullen mentaliteit kunnen omzetten in schuldgevoel-afkoop. Prima, kom ik ze niet meer tegen bij de supermarkten voor de gewone man! Overigens gun ik deze ondernemer dat linkse volk niet, alleen maar gezeik aan je harses. Deze man verdient oprechte en eerlijke consumenten. Hopelijk kan hij zich daar op richten. Succes Superfair!

  23. Harald Bunnink

    Zo, uitstekend begin van de dag Jiri. Maak er wat van vandaag

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).