Op bezoek bij pizzeria O’Panuozzo in de Mariastraat: ‘Er was nog geen goede pizza in Utrecht’ Op bezoek bij pizzeria O’Panuozzo in de Mariastraat: ‘Er was nog geen goede pizza in Utrecht’

Op bezoek bij pizzeria O’Panuozzo in de Mariastraat: ‘Er was nog geen goede pizza in Utrecht’

Op bezoek bij pizzeria O’Panuozzo in de Mariastraat: ‘Er was nog geen goede pizza in Utrecht’
Foto's: Robert Oosterbroek
Wie wel eens door de Mariastraat loopt, moet de drukte bij het Italiaanse restaurant O’Panuozzo ook wel eens zijn opgevallen. Vaak staat er een rij en zijn zowel binnen als buiten alle houten tafeltjes gevuld. Reserveren kan niet en dus moet je gewoon op je beurt wachten. En voor een Napolitaanse pizza of broodje, een o’panuozzo in het Napolitaans, vers uit de oven doen veel mensen dat maar al te graag. 

Wie wel eens door de Mariastraat loopt, moet de drukte bij het Italiaanse restaurant O’Panuozzo ook wel eens zijn opgevallen. Vaak staat er een rij en zijn zowel binnen als buiten alle houten tafeltjes gevuld. Reserveren kan niet en dus moet je gewoon op je beurt wachten. En voor een Napolitaanse pizza of broodje, een o’panuozzo in het Napolitaans, vers uit de oven doen veel mensen dat maar al te graag. 

“Dit is een passie van mij. Ik ben hier elke dag”, zegt eigenaar Domenico Meschinelli. “Alleen als ik op vakantie ben, ben ik er niet.” Hij zit aan een van de hoge tafels binnen in zijn restaurant. Het is lunchtijd en alle tafels zijn bezet. Dat betekent in totaal iets minder dan dertig mensen. Er wordt veel Italiaans gesproken. Door Domenico en zijn personeel, van wie de meesten er fulltime werken, maar ook door de gasten. “Ik denk dat 70 procent Italiaans is, zowel van de gasten als het personeel.”

Gemiddeld worden er dagelijks 400 pizza’s gebakken in de oven in de open keuken. “Mensen die langslopen stoppen om te kijken wat de pizzajongens doen. Dat is mooi en belangrijk. De pizzabakkers zijn namelijk het hart van de zaak.” Elke pizza die uit de oven komt, wordt grondig gecheckt. En als die niet naar hun zin is, wordt er een nieuwe gemaakt. De ‘afgekeurde’ pizza’s mag het personeel mee naar huis nemen.

En Domenico’s eigen favoriete pizza? Dat is een pizza margherita, gemaakt met San Marzano tomatensaus, buffelmozzarella, basilicum en extra vergine olijfolie. Die pizza vindt hij het lekkerst om zijn eenvoud. “Simpel, maar heel goed.”

‘Een paradijs’

Acht jaar geleden begon hij het restaurant in de Mariastraat, samen met één pizzabakker. Aan het begin deed Domenico dan ook zelf de afwas en de bediening. Maar het avontuur begon allemaal op de locatie in de Voorstraat samen met zijn broer Elio. “We vonden dat er in Utrecht nog geen goede pizza was.”

Samen openden ze het restaurant op de Voorstraat. Zijn broer is nu de eigenaar van die locatie. Ongeveer een jaar nadat ze samen startten, opende Domenico in de Mariastraat. Het restaurant op de Voorstraat was namelijk te klein om met zijn tweeën te runnen. “In het begin hadden we daar plek voor maar tien mensen”, zegt Domenico.

Tekst loopt door onder de foto

Inmiddels is er zicht op een derde, veel grotere locatie. Aan het einde van het jaar komt er nog een restaurant bij op de Van Sijpesteijnkade. Binnenkort begint de verbouwing. Daar is meer plek en kunnen er dus grotere groepen worden ontvangen. Met negentig plekken binnen en zestig buiten is het daar vele malen groter dan het knusse zaakje in de Mariastraat.

Domenico vindt Utrecht klein en mooi. De Mariastraat noemt hij “een paradijs”. Via de eigenaar van restaurant Het Zuiden, zijn overbuurman, kon hij hier beginnen. “Ik had nooit gedacht zo’n locatie te vinden. Het is echt een mooie straat.”

Mozzarella uit Caserta 

Domenico is opgegroeid in de provincie die bekendstaat om de buffelmozzarella: Caserta. Die ligt in het zuiden van Italië, naast Napels. De meeste producten die worden gebruikt in zijn restaurant, bestelt hij dan ook direct daarvandaan. “Veel producten die we gebruiken kan je niet vinden in andere pizzeria’s, zoals de provola di bufala en ricotta di bufala.”

Afgelopen zomer kreeg de pizzeria nog het keurmerk ‘Excellent’ van de prestigieuze 50 Top Pizza. Die Italiaanse organisatie benoemt ieder jaar, zoals de naam al verraadt, de beste pizzeria’s en pizzabakkers van Europa en ter wereld. Ook twee andere Nederlandse pizzeria’s staan op de excellent-lijst. Die zijn te vinden in Amsterdam. In Caserta zijn volgens de organisatie de afgelopen twee jaar de beste pizza’s ter wereld te vinden.

Volgens Domenico heeft zo’n 90 procent van de Italianen een passie voor eten. “In onze cultuur in het zuiden van Italië is dat echt belangrijk. Als je met Zuid-Italiaanse mensen praat, praat je de helft van de tijd over eten.” Hij is zijn restaurant dan ook niet begonnen voor het geld. “Dat doe je vanuit passie en omdat je gelooft in wat je doet.” Het interieur hoeft van hem dan ook niet heel mooi te zijn. “Als mensen zich maar thuis voelen. Dat is wat ik wil. Het moet hier relaxt en makkelijk voelen, net als mijn karakter.”

29 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Nou nog wat minder felle lampen in de zaak zodat je binnen geen zonnebril.op hoeft 🙂

 2. Baliekluiven op z'n gemakkie

  Het is de beste pizza in Utrecht, dat klopt. (Maar La Lotta, Punk Pizza, en Bastacosi zijn ook niet verkeerd.)

 3. passalacqua

  absoluut de beste pizza van Utrecht, ik ben vaak in Napels en bij O’Panuozzo worden ze met dezelfde passie en enthousiasme gemaakt, sla al die andere pizzeria’s over want die doen maar wat, en die amerikaanse ketens die ook “pizza” beloven, gewoon niet doen!

 4. W

  @baliekluivert: punk pizza is toch weg..?
  Volgens mij had overigens Sardegna de beste pizza’s. Jammer dat die weg is…

 5. Scherpschutter

  Absoluut fantastische pizza, maar dat interieur is wel een ding ja. Daar ga je nou niet even voor je plezier zitten, eerlijk is eerlijk.

 6. SDS

  Leuk een lokale ondernemer met hart voor zijn zaak zo in de schijnwerper. Een archief raadplegen met een overzicht zou wel fijn zijn.

 7. Wim

  @ W

  Inderdaad, Sardegna, het enig echt Italiaanse restaurant dat Utrecht gekend heeft. Jammer jammer.

 8. peter R.

  Deze meneer moet toch ook maar eens gaan proeven bij Pizzart in winkelcentrum Lunetten, verbluffend goede pizza’s en het merkwaardige is dat ze niet eens een houtoven hebben, wat eigenlijk een voorwaarde is. En zeg niet dat ik geen verstand heb van pizza want ik heb in Napels bij Da Michele gegeten, de pizzahemel zoals bekend.

 9. Wies

  De beste pizza van Utrecht. Alleen jammer dat je niet kunt reserveren… maar dat is heel Nederlands van mij gedacht.

 10. Wilma de Kruyf

  Hopelijk een goede opvolger voor La Pizzeria op de Voorstraat van Sandro en Rita.
  We gaan zeker jullie pizza’s proberen.

 11. V.

  En voor pizza thuis, zeker Pizzarte in Lunetten eens proberen, authentiek Italiaans

 12. passalacqua

  @peter R
  da Michele is een tourist trap, geen Napolitaan die daar komt!

 13. W.

  Dit zijn denk ik inderdaad wel de beste pizza’s in Utrecht. Sowieso ben ik erg blij dat het aanbod in fatsoenlijke pizza’s met vele bovengenoemde zaken in Utrecht aanzienlijk verbeterd is, ook voor het bezorgen ervan. Het is ook een tandje duurder, maar dat verschilt betaalt zich terug in kwaliteit. Pizzart kende ik nog niet, maar ziet er overigens ook erg goed uit zeg.

  Nog los van de Amerikaanse ketens bestond het aanbod tot jaren geleden voornamelijk uit de “Bella Italia’s”, waar je naast pizza’s zeg maar ook een broodje shoarma en dergelijken kon bekomen. Prima als vette bek op een brakke avond, maar het had weinig met goede pizza van doen.

  @Baliekluiven op z’n gemakkie: Punk Pizza is helaas al een tijdje ter ziele, maar die waren inderdaad ook erg lekker.

 14. Ruud Te Grotenhuis

  Ooit de lekkerste pizza gegeten in Napels, in Alkmaar bij Roberto dezelfde kwaliteit genoten

 15. Janmetdekortevoornaam

  Satriales aan ASW is ook een omweg waard!

 16. Henk

  @v: Pizzart (zonder de e op het eind) is zeker ook goed. Maar iets te veel gedoe op de pizza’s. O’Panuozzo is wat mij betreft toch echt de betere van de 2.

 17. Roberto Di Aarti

  je zou me moeten overtuigen met een gratis pizza ik ben ze nog niet tegen gekomen in Utrecht een pizza is ook beleving dus eet ik die in Italie.

 18. Dave

  We vergeten mr Jacks.

 19. Bert Bruislijm

  Beste pizza is in Lunetten bij Pizza art.Punt.
  Echte Napolitaan en niet al dat geneuzel als bij deze tent.
  Ga maar eten en vertel me dat ik fout zit.

 20. Rottebert Peermans

  Niet zo tof doen allemaal. Jullie leven zeker onder een steen! Anders wist je wel dat de beste pizza wordt gemaakt door Dr Oetker.

 21. passalacqua

  @Bert
  je zit fout, behalve als je bedoelt dat ie de beste van lunetten is

 22. Fred

  Vreemd dat niemand de pizza’s van Mario aan de Oudegracht noemt, die zijn namelijk super lekker.

 23. W.

  Dave, qua beleving steekt die er in elk geval met kop en schouders boven uit. Of het de beleving is waar je op hoopt bij een restaurant laat ik in het midden. Legendarische tent om curieuze redenen en de reviews op Google Maps zijn vermakelijk leesvoer – tenminste nog iets wat er als zoete koek in gaat daar.

 24. Roberto

  Wat bedoelt Demencio met klein ? Zijn dorpje is zeker geen 370.000 inwoners, en Napels heeft ook nog geen miljoen inwoners.
  Waarschijnlijk kent hij alleen de middeleeuwse binnenstad.

 25. Roberto

  Of bedoelt hij dat zijn Ego groot is en die van Utrecht klein ?

 26. passalacqua

  @Roberto
  Napels en agglomeratie, het hele (uitgestrekte) stedelijk gebied telt 5 miljoen mensen

  @Fred
  serieus? lekker is nogal subjectief, en niet per definitie goed gemaakt bijv, ze zijn nogal vet namelijk die slices

 27. rtytry

  @Roberto
  Utrecht is een kleine provinciestad, als je wat van de wereld hebt gezien zelfs een dorp

 28. Anna

  Het zal best prima pizza zijn maar bezorgskills zijn dik onder de maat. Bijna 2 uur wachten op n donderdagavond, bezorgtijd verspringt continu. Je staat dus steeds achterin de rij. Tikkie verneukt.

 29. nick

  best pizza van de stad, no doubt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).