Op bezoek bij Smulders Kookt: huisgemaakte maaltijden uit een bakfiets op het Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Smulders Kookt: huisgemaakte maaltijden uit een bakfiets op het Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Smulders Kookt: huisgemaakte maaltijden uit een bakfiets op het Jaarbeursplein

Op bezoek bij Smulders Kookt: huisgemaakte maaltijden uit een bakfiets op het Jaarbeursplein
De stad zit vol bijzondere winkeliers met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Smulders Kookt op het Jaarbeursplein.

De stad zit vol bijzondere winkeliers met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Smulders Kookt op het Jaarbeursplein.

Onder aan de enorme trappen op het Jaarbeursplein, waar een enorme stroom van mensen de hele dag in en uit het centraal station loopt, staat sinds drie weken een piepklein kraampje. Eigenlijk is het zelfs niet meer een bakfiets waar Shamida Smulders haar vers bereide maaltijden verkoopt. In de winterse kou staat de kokkin en eigenaresse van het eenmansbedrijfje trots onder de doeken van haar kraampje. Voor 7,50 zijn hier elke dag drie uiteenlopende huisgemaakte maaltijden te krijgen.

‘Mijn vriendinnen lachten me allemaal uit toen ik mijn idee vertelde, want ik ben een echte koukleum’, lacht Smulders breeduit. Ze heeft zich dan ook goed voorbereid op het koude winterweer. Over een dikke laag truien en een jas, wordt een schort getrokken en daarna een wollen sjaal om het af te maken. De berenmuts gaat wel af voor de foto: ‘Anders zie ik er zo raar uit.’

Open mind

De 26-jarige Smulders wist altijd al dat ze ondernemer wilde worden, maar had naar eigen zeggen altijd te wilde ideeën. Een marktkraampje met versbereide meeneemmaaltijden lijkt wel een schot in de roos.

‘Ik ben met een open-mind begonnen zonder teveel verwachtingen, maar ik heb al een heel stel vaste klanten. Vooral de positieve reacties maken me blij.’ En warempel, een net uit de fietsenstalling komende jongen roept met een opgestoken duim: ‘Ik had gisteren de Marokkaanse schotel, het was heerlijk!’

Drie weken geleden stond ze voor het eerst onder aan de roltrappen. ‘Vorige week was ik zelfs 3 dagen op rij uitverkocht, toen ging het ineens ongelooflijk hard.’ Vandaag heeft ze dus ook maar extra veel maaltijden meegenomen. Ook omdat het gerecht runderstoof van vandaag, op haar site aangegeven als een goddelijke runderstoof met wortel en aardappelpuree, past bij het koude weer.

Het idee van een cateringbedrijf ontstond de afgelopen zomer. Smulders werkte op kantoor voor een vastgoedbedrijf in Amsterdam. Het viel haar op dat er nergens rond het station een huisgemaakte bourgondische maaltijd te krijgen was. Het besluit om een cateringbedrijf te beginnen was dan ook snel gemaakt. Het bleek echter moeilijk om zo klanten te bereiken. Dus besloot ze een vergunning aan te vragen om op straat te verkopen. ‘Via-via kon ik de fiets kopen van een aantal krakers en kon de verbouwing beginnen.’ Het vervoersmiddel is nu omgetoverd tot een heuse marktkraam.

Bijzondere verzameling

Elke dag komt Smulders vanuit Lunetten aangefietst met haar maaltijden in de bakken. ‘Ik begin ’s ochtend om acht uur met boodschappen doen en begin daarna te koken. Dan maakt de kokkin gewoon waar ze zin in heeft. Wel houdt elke dag rekening met vegetariërs en is er altijd een vega-keuze.

Van een zeevruchtenschotel tot aardappelgnocchi of spinaziegehaktballetjes. Het kraampje is elke dag een bijzondere verzameling van gerechten. Ook gisteren stond Smulders van 16.00 tot 19.30 weer op haar vaste plek met drie nieuwe gerechten op het menu, met onder andere een groene risotto met geitenkaas en groene groenten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

7 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  Leuk idee. Ik ga snel een keer proeven. Succes Shamida

 2. Joris

  Goeie locatie! Ga ik zeker eens proberen.

 3. Inge

  leuk hoor!
  succes met de verkoop,
  en sterkte met de kou en wind vooral!

 4. eric

  Goede actie, lokatie de Uithof lijkt ook een aardige stek met zoveel studenten! Succes.

 5. Utrechter

  Ik vraag me af of deze dame netjes een standplaatsvergunning heeft of alleen maar een ventvergunning.. Het lijkt erop dat de regels hier met de voet worden getreden o.a. door De Broodfiets/IJsfiets en andere straatverkopers die plekken innemen zonder vergunning.

 6. Joris

  @ Utrechter. Daar snijdt u een heel goed punt aan!
  Ik zie trouwens ook geen reflector achterop de bakfiets! Hoe is het trouwens gesteld met de algehele veiligheid van deze uitbaat? Wat gebeurt er met dat schoolbord tijdens een fikse windvlaag? Moet er geen dakgoot aan die luifel?

 7. Michel

  Utrechter, waar baseert u zich op? Klinkt als een jaloerse grumpy old man. Wat een zure ongefundeerde reactie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).