Op bezoek bij speciaalzaak de Goey-Koot: “Ik was de eerste in Nederland die kiwi’s verkocht.” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij speciaalzaak de Goey-Koot: “Ik was de eerste in Nederland die kiwi’s verkocht.” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij speciaalzaak de Goey-Koot: “Ik was de eerste in Nederland die kiwi’s verkocht.”

Op bezoek bij speciaalzaak de Goey-Koot: “Ik was de eerste in Nederland die kiwi’s verkocht.”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Ben Koot en zijn zoon Edwin in de Goey-Koot aan de Nobelstraat.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Ben Koot en zijn zoon Edwin in de Goey-Koot aan de Nobelstraat.

De speciaalzaak aan de Nobelstraat bestaat sinds 1936 toen de oom en tante van Ben Koot een groentezaak op nummer 26 begonnen. “Toen ik in januari 1961 uit dienst ging, ben ik tante Rika gaan helpen in haar groentewinkel. Het was helemaal niet mijn bedoeling om dit vak in te gaan, maar het klikte zo leuk dat ik de winkel heb overgenomen” De zaak is in 1967 verhuisd naar de huidige locatie op nummer 22 en is in de loop der jaren flink uitgebreid.

De winkel is befaamd in Utrecht vanwege het uitgebreide en bijzondere assortiment. “Het was vroeger een sport voor mij om bijzondere producten in huis te halen. Mijn zwager reisde de wereld rond en kwam altijd thuis met gekke vruchten. Ik was de eerste in Nederland die een kiwi, deze heette toen gooseberry, verkocht!”, zegt Ben trots. De zaak wordt veel door studenten en oudere stellen maar ook door bekende Utrechters bezocht. “Meneer Bruna kwam bijna dagelijks langs om een flesje koffiemelk, koffie en suiker te halen. Hij zei dan altijd: “volhouden, doorwerken en dan blijf je gezond.” Zolang Ben zich gezond voelt, wil hij in de winkel blijven werken.

Edwin, de zoon van de 75-jarige Ben, heeft de speciaalzaak twee jaar geleden van zijn vader overgenomen. “Ik ben blij dat mijn vader er staat”, aldus Edwin. Vanaf zijn vijftiende werkt Edwin mee in de zaak. Hij omschrijft de zaak als eerlijk, leuk en ouderwets. Het ouderwetse karakter is terug te zien in het interieur en aan het personeel dat met hart voor de zaak werkt.

Niets is onmogelijk

Daar waar vroeger de bestellingen met een bakfietsbrommer werden rondgebracht, wordt dit nu gedaan met twee gekoelde busjes en daarnaast is de nieuwste aanwinst een elektrische fiets. Het klantenbeleid is altijd hetzelfde gebleven: niets is onmogelijk en alles kan in huis worden gehaald. Men kan vragen naar eetbare bloemen, roodlof of marjolein kruid. “Je leert je klant kennen. De een wil luxe tomaten en de ander 21 perssinaasappelen per week. We doen ons best om dit plaatje in te vullen.” Sommige bestellingen worden gebracht naar klanten die er al waren toen Edwin een 15-jarig jochie was en andere bestellingen gaan naar de horeca of andere instellingen.

Je zou verwachten dat met een speciaalzaak bepaalde producten overblijven. Dit is niet het geval: “Als tomaten nét te rijp zijn, kun je er nog heerlijke soep van maken. Als luxe tomaten overblijven, sturen we ze naar een restaurant en dan maken ze er eigen gedroogde tomaten van. Sommige producten liggen in het magazijn, omdat er geen plaats in de winkel is. Zo ligt er een maggiplant in het magazijn die smaakt naar een druppeltje maggi. Daarnaast liggen er truffelaardappels, een aardappel met een paarse binnenkant die aardappelpuree bijvoorbeeld een leuke kleur geeft.

“Ik merk dat de vraag naar bijzondere producten aantrekt. Mensen vinden het leuk om te koken.” Edwin kan ze daar goed in adviseren, want hij heeft bijna alle producten in handen gehad. Het liefs staat hij in het groentegedeelte, omdat hij de onvoorspelbaarheid leuk vindt: “Wat vandaag makkelijk te krijgen is, is morgen een probleem.” Zelf houdt hij van gele bieten uit de oven met balsamico azijn, maar als er vanavond een typisch Hollands maal op tafel staat, is hij ook tevreden.

goey3goey2goey1

11 Reacties

Reageren
 1. Inge

  Dit is zeker een fijne en bijzondere winkel. Ben er heel blij mee!

 2. Chris

  Ik woonde ooit naast de Goey-Koot, en vind het ontzettend leuk ook dat zo’n kleine buurtsuper niet wordt weggevaagd door allerhande grote ketens. Hoop dat de gemeente zich daar altijd voor blijft inzetten 🙂

 3. Hans Dortmond

  Ik ben in 1939 geboren in de Nobeldwarsstraat en heb daar bij mijn ouders bijna 20 jaar gewoond. Mijn moeder was vaste klant bij De Goey-Koot. Aan de deur kwam groenteman Koot, familie van, met paard en wagen. Toen we klein waren mochten wij vaak een stukje meerijden op de groentekar. Aan de deur kamen ook de melkboer en de bakker, beiden met de bakfiets. De Nobelstraat was toen nog een leuke winkelstraat.

 4. Leonora Ravenhorst

  Vroeger, kwam zijn oom, met paard en wagen langs de deur, dus ook bij ons op de Biltstraat. Mijn moeder, inmiddels 84 is nog steeds klant bij Goey-Koot, en wanneer ik in Utrecht ben, ga ik er ook nog steeds langs, als is het maar om de chocolade-vlokken te kopen die ze nergens anders hebben. Mooie herinneringen!

 5. Ingrid

  Een van mijn favoriete winkels, door het ongekende assortiment groenten en de fijne sfeer. Heel fijn dat Edwin het heeft overgenomen waardoor de winkel blijft voortbestaan tot ik minstens 80 ben ;-)).

 6. Katy

  Ja, een geschenk dat deze winkel er is en ook door blijft gaan. Dank zij het doorzetten van Ben en het voortzetten van Edwin, maar zeker ook Diana is éen vd drijvende krachten!
  Zowel sfeer als assortiment, PRIMA!!!

 7. Frank

  Leuk stukje. In ere houden dit soort winkels. Hij moet alleen wel wat aan z’n Engels gaan doen of z’n geheugen even opfrissen. Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat kiwi’s ooit ‘kruisbessen’ genoemd werden…

 8. Nico Holvast

  De oude Koot van de groentekar staat nog steeds in de winkel in de Griftstraat. Die zaak wordt ook voortgezet door de zoon

 9. Mathieu

  Ik ben de zoon van edwin Koot
  En als ik zou kiezen de jumbo of goey-Koot
  Goey-Koot natuurlijk niet omdat ik toekomstige eigenaar ben
  Maar omdat je vriendelijk wordt geholpen en je krijgt veel aandacht zelf ga ik met een vriend maandelijks helpen in de winkel

 10. Joep

  Jawel Frank,een kiwi is de Chinese kruisbes.

 11. Dirk

  Jarenlang aan de Maliesingel gewoond en wekelijks de winkel bezocht. Toen ik een been brak en aan huis was gekluisterd, belde Ben mij op omdat hij ongerust was. Vervolgens heeft hij 6 weken lang de boodschappen thuisgebracht en pas toen ik weer mobiel was en naar de bank korrelgrootte, kreeg ik de rekening.
  Fantastische winkel en geweldige service die verder gaat dan tot de kassa

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).