Op bezoek bij Covers Couture: ‘Voor iedere bruid to be een passende jurk’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Covers Couture: ‘Voor iedere bruid to be een passende jurk’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Covers Couture: ‘Voor iedere bruid to be een passende jurk’

Op bezoek bij Covers Couture: ‘Voor iedere bruid to be een passende jurk’
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Alexandra Covers van Covers Couture aan de Choorstraat 25-31.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Alexandra Covers van Covers Couture aan de Choorstraat 25-31.

In 1951 opende meneer Covers zijn eigen stoffenzaak aan de Choorstraat. Klanten gingen thuis zelf aan de slag met hun gekochte bundeltje stoffen. De tweede generatie Covers neemt avondkleding en bruidsjaponnen op in het assortiment van de winkel. Een succes dat ook de derde generatie Covers doorzet bij de overname in 1990. Met Alexandra Covers (53) aan het roer is er bruidskleding en kleding voor de (schoon)moeder. “Mannen zie je hier weinig”, lacht Alexandra. “Vaders en goede vrienden komen weleens mee, maar vaak zijn het toch alleen maar dames. Het is een hele happening voor de aanstaande bruid en haar meest dierbare vriendinnen, haar zus(sen) en haar moeder.” Alle bruiden to be worden op afspraak geholpen. Die worden vooraf ingepland, dus binnenlopen en zomaar wat passen is geen optie. Een bezoekje duurt al gauw 2,5 uur.

_DSC6534

“Het is een van de mooiste dagen van je leven – als het al niet de mooiste is -, dus nemen we de tijd om de bruid te leren kennen. We beginnen met een gesprek: wie ben je, wat wil je uitstralen en hoe ziet jouw grote dag er uit? Waar je trouwt, in welk jaargetijde en met welke mensen om je heen is ook van belang. Het draait dus allemaal om goed luisteren en kunnen filteren. We willen zoveel mogelijk van je weten, want de jurk is een afspiegeling van alle antwoorden op die vragen samen. Als we jou niet kennen, kunnen we nooit de goede jurk voor je vinden.”

Traantjes van geluk

Het Amerikaanse televisieprogramma Say Yes to the Dress is volgens Alexandra een goede afspiegeling van hoe het er bij Covers Couture aan toe gaat. Net zoals bij wedding stylist Randy in de zaak staan de dozen met tissues klaar. “Als de jurk gevonden is, is het tijd voor champagne. Natuurlijk wordt er dan gehuild, maar het zijn tranen van geluk. Het is een emotionele gebeurtenis als je jouw jurk gevonden hebt. Het is niet zomaar een jurk; we verkopen emotie. En ja, dan pinken de stylisten zelf soms ook een traantje weg.” Alexandra is ervan overtuigd dat er voor iedere bruid to be een jurk te vinden is in haar winkel. Het merendeel van de zeshonderd jurken is wit, maar qua stijl en model is er van alles. Van klassieke sprookjesachtige hoepeljurken, tot statige haute couture en verleidelijk kant met diep decolleté. “De eerste is voor een bruiloft in de kerk of in een kasteel met heel veel vrienden en familie. De laatste zou daar misstaan. Die past bij een zomerse bruiloft op het strand, omringt door een klein groepje intimi.”

_DSC6554

Bruiloft 2.0

Zelf is Alexandra gelukkig getrouwd sinds haar 25ste. De aanstaande bruiden van nu zijn vaak ook zo rond die leeftijd. Vroeger was dat anders. “Het is niet meer vanzelfsprekend dat de ouders van de bruid de jurk betalen. Het stel moet dus zelf sparen voor hun grote dag. Toen ik trouwde was er minder keus als tegenwoordig. Ik koos voor een jurk met pofmouwen; dat was toen in. Zou ik nog eens trouwen, dan zou ik iets anders kiezen. Nu is er voor iedereen een jurk. Evengoed voor een maatje meer, een zwangere bruid, een bruid die voor een tweede keer trouwt en een bruid die de dertig al ruim gepasseerd is.

Net als bij ‘Say Yes to the Dress’ staan de dozen met tissues klaar

“Vroeger trouwde je van huis uit en ging je daarna samenwonen met je man. Daarna begon je pas aan kinderen. Die volgorde is er tegenwoordig niet meer. De meiden gaan studeren, werken, krijgen een vaste relatie, gaan samenwonen en krijgen een kindje. De bruiloft is nu vaak niet meer het begin, maar een extra moment waarop ze hun leven samen vieren.”

Deze tekst verscheen ook in onze DUIC Krant:

2 Reacties

Reageren
  1. Mia Amram

    Ja Covers is al jarenlang een begrip in Utrecht en omgeving, hele mooie winkel en topmensen die er bezig zijn!

    Goed dat DUIC aandacht besteedt aan de winkeliers in de binnenstad, hoop dat we dit vaker gaan zien. Utrecht heeft een schat aan leuke, aparte winkels die zich onderscheiden van de overal-hetzelfde-ketens en dus het grote verschil maken met de andere steden…

  2. Ankie kok

    Warme herinneringen aan de bezoekjes aan Covers! We reisden er elke keer een eind voor, maar het was de moeite dubbel en dwars waard! Fantastische mensen werken daar , die als je binnen komen onbekenden voor je zijn, maar als je er weggaat mèt een schitterende goed passende japon, hele goede bekenden geworden zijn, vrienden voor het leven !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).