Op bezoek bij Notorious Clothing: “Laat maar zien die rondingen!” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Notorious Clothing: “Laat maar zien die rondingen!” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Notorious Clothing: “Laat maar zien die rondingen!”

Op bezoek bij Notorious Clothing: “Laat maar zien die rondingen!”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Manja Brouwers van Notorious Clothing aan de Voorstraat 41.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Manja Brouwers van Notorious Clothing aan de Voorstraat 41.

Bij het betreden van de kledingwinkel aan de Voorstraat wanen klanten zich vijftig jaar terug in de tijd. Jurken met een alternatieve twist, maar tegelijkertijd vrouwelijk, sexy, volwassen en stijlvol. Effen zwart, rood, paars of groen maar ook met bloemen, stippen of strepen; denk pin-up, rockabilly, Marilyn Monroe, Dita Von Tees, Bettie Page.

“Het is reproductie en kleding die geïnspireerd is op de jaren vijftig en zestig, maar dan in een modern jasje, met moderne stoffen en een moderne pasvorm.” vertelt Manja (37). “We noemen het ‘Retro fashion for modern women’. Het tijdloze van toen, met net iets meer pit en meer kleur. Toen was het allemaal veel fletser en veel zoeter, maar hier is het stoer en in deze jurken kan je ook bewegen.”

notorious clothing

Manja heeft rekken vol met jurken en rokken, maar ook clutches en schoenen met lage en hoge hakken. “Loop- en zitschoenen dus. Voor de heren; dat zijn schoenen waar je niet te ver op hoeft te lopen, voor het theater of op een verjaardag bijvoorbeeld.”

Droombaan

Na negen jaar bij het WNF zit Manja niet meer op haar plek. Ze denkt na over wat haar droombaan zou zijn: een eigen winkel waarmee ze een gat in de markt –waar ze zelf al tijden tegenaan loopt- mee kan opvullen.

“Notorious is eigenlijk het resultaat van het feit dat ik zelf een beetje een gefrustreerde shopper ben!” lacht Manja. “Ik draag graag iets alternatievers, maar dan kwam je al snel uit bij kleding met doodshoofden en schreeuwerige teksten. Het was heel puberaal of juist heel ouwelijk; er zat niets tussenin.”

Haar moeder hoort haar frustratie en verbazing aan en zegt haar: ‘Dan begin je toch zelf een winkel?!’. Na de nodige voorbereiding staat de opening gepland op een druilerige dag in december 2010 en knapt er uitgerekend op die dag een waterleiding voor de deur. Het verkeer wordt noodgedwongen omgeleid en de straat staat blank, maar het mag de pret niet drukken.

“Ja, dat is gebeurd.” Manja haalt haar schouders op. “Eigenlijk was de winkel direct vanaf dag 1 een hit!”

Bridget en Audrey

Jurken zijn er in allerlei kleuren, modellen en prints en dat trekt een gevarieerd publiek, wat betreft de leeftijd, maar ook de achtergrond van de klanten.

“Een Gooische dame staat hier te passen naast een meisjes met tattoos en geverfd haar. Als er interactie ontstaat tussen die twee is dat super leuk om te zien: ja, waar komen die twee elkaar nou tegen?!”

Een jurk voor een opening, een chic gala, een feestje waar uitbundig gedanst mag worden, voor kantoor of voor thuis op de bank: het hangt allemaal in de winkel. Bridget Maasland en Audrey Bolder (Goede Tijden, Slechte Tijden) zijn graag geziene klanten.

Foto 20 NC

“Maar meestal komen ze niet zelf hoor: hun stylisten shoppen hier voor ze. Het is wel tof om te zien dat mensen je kleding dragen en dan niet in het bijzonder alleen BN’ers. En!,” roept Manja enthousiast uit, “Met de inhuldiging van de koning waren er ook twee jurken van mij bij!”

Het ligt aan de jurk

Inmiddels is er ook een webshop aan de winkel gekoppeld, maar de van oorsprong Brabantse onderneemster ziet de klanten veel liever naar de winkel komen.

“Ik ben geen winkel begonnen zodat ik de hele dag pakketjes in kan pakken! Ik wil contact met mijn klanten en -waar gewenst- advies kunnen geven.”

En advies geven is belangrijk vanwege het vertekende beeld dat dames soms van hun eigen lichaam hebben. Geregeld zijn er klanten die vinden dat een jurk ze niet staat, vanwege –de in hun ogen- te brede heupen, ‘zwaaiflapjes’ onder de armen of stevige benen. Manja probeert dat beeld bij te schaven.

“Als de jurk je niet staat, ligt dat niet aan je lijf, maar aan de jurk!”

“Het is een negatieve denkspiraal waar die dames in zitten en dat is zo jammer. Voor ieder negatief punt, zijn er honderd positieve punten te benadrukken. Het ligt nooit aan je lijf: dan heb je gewoon niet de goede jurk! Kleding moet in dienst staan van jou als persoon en niet andersom. Een jurk moet juist het beste uit je naar boven halen.”

Hollandse ziekte

Manja betreurt het dat de dames van nu het niet lijken aan te durven om zich op te tutten en in een mooie jurk te hijsen. Vooral bij chiquere gelegenheden mag het –wat haar betreft- wel wat mooier.

Foto 9 NC

“Ik noem het altijd maar de Hollandse ziekte; ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!’. Het lijkt erop dat de Hollandse dames zich al snel overdressed voelen. Als ik naar het bos ga trekt ik ook gewoon een spijkerbroek en wandelschoenen aan, natuurlijk. Maar ik zou het wel aanmoedigen soms iets aan te trekken dat echt heel mooi is. Voel je je mooi, dan straal je dat ook uit!”

Manja verkoopt kleding tot en met maat 50. Volgens haar is dat nodig, want de meeste kleding in winkels die specifiek op een maatje meer gericht zijn, zijn weinig flatteus en erop gericht om het lichaam te verbergen.

“Laat maar zien die rondingen! Echt!” zegt Manja vol overtuiging. “Iedere vrouw moet zich mooi kunnen voelen en de aandacht krijgen die ze verdient. Twee vriendinnen –de een met maatje 36 en de ander met een maatje meer- kunnen hier gewoon samen komen winkelen; hoe leuk is dat!?”

6 Reacties

Reageren
 1. Elly Bron

  Prachtig, heel positief artikel over een mooie positieve winkel!

 2. frans Borgers

  wij wonen in Frankrijk en komen oorspronkelijk uit Utrecht.
  Als we weer eens naar Utrecht gaan, dan komen we zeker
  naar uw winkel aan de Voorstraat.
  Vooral de grote maten maakt hetvoor mij aantrekklijk bij u rond “te neuzen”

 3. Karenlee

  Een heel leuk winkel bij mij om de hoek met leuk, aparte kleding. Ik heb een paar dingen van Notorious in de kast hangen, maar sleep vooral vriendinnen die het niet kennen er naar toe. Sommige zijn nog ‘vaster’ klant geworden dan ik!

 4. Anneliese Zoutendijk

  Hartstikke leuk en positief bericht “nicht Manja” de eerst volgende keer dat ik weer in Utrecht
  ben, kom ik weer bij je neuzen! Tot dan!

 5. Jan Scherjon

  Mooie fleurige aanwinst Notorios Clothing ! de dames van tegenwoordig zien er zo saai uit met uitzondering van een enkele , doe die gymschoenen uit en draag leuke schoenen met een
  hoog hakje b.v Queenies en Petticoats onder je jurk en laat je benen zien met kousen met een naatje versier je zelf ! het is nu zo’n eenheids worst en doe die rugzak af en probeer minder op je tablet te kijken als je op straat loopt ,voel je vrij beken kleur!
  Jan Scherjon Edelsmid.

 6. Flota verschoor

  Leuk leuk leuk. Tot welke maat worden de urken geleverd? En het exacte adres van de winkel? Of online shop? B.v.d.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).