Op bezoek bij De Oude Pijpenlade: “We zijn eigenlijk tien kleine winkeltjes in één” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij De Oude Pijpenlade: “We zijn eigenlijk tien kleine winkeltjes in één” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij De Oude Pijpenlade: “We zijn eigenlijk tien kleine winkeltjes in één”

Op bezoek bij De Oude Pijpenlade: “We zijn eigenlijk tien kleine winkeltjes in één”
Annette Haasnoot in De Oude Pijpenlade
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging op bezoek bij Annette Haasnoot van antiekzaak De Oude Pijpenlade aan de Oudegracht 199.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging op bezoek bij Annette Haasnoot van antiekzaak De Oude Pijpenlade aan de Oudegracht 199.

Beeldjes, sieraden, platen, glaswerk, servies, kerstballen. De Oude Pijpenlade heeft alles. En alles in De Oude Pijpenlade kent een geschiedenis. In het kleine volgestouwde winkeltje ruík je gewoon het verleden. “Alles hier is door andere mensen gekoesterd en bewaard. Die spullen gaan via ons door heel veel handen en zo maken we er andere mensen weer blij mee.” Eigenaren Erika Elkes en Annette Haasnoot noemen de winkel ‘het feest der herkenning.’

Annette Haasnoot werkt al 21 jaar met plezier in De Oude Pijpenlade. De winkel is een collectief: er is niet één eigenaar, maar verschillende met ieder een eigen hoekje in de winkel. In dat hoekje staan de spullen van die eigenaar en aan het eind van de dag wordt de omzet verdeeld. “We zijn dus eigenlijk tien kleine winkeltjes in één,” lacht Annette.

img_7302

Dit concept zie je niet veel in Nederland. Soms komen er mensen bij, soms gaan anderen weer weg. Annette wijst naar de andere kant van de gracht: “Heel veel winkeltjes aan de overkant zijn gestart door mensen die hier begonnen, en later groot verder zijn gegaan.”

Sieraden

Iedereen heeft zo zijn specialiteit: porselein, vintage, Aziatisch antiek of sieraden. Sieraden zijn Annette’s cup of tea. Die worden ook erg veel verkocht in de winkel. Er liggen er ook een paar van haar in de vitrines. Ze wijst een blauwe ketting en een kleine, glimmende broche in de vorm van een hondje aan. “Die broche is nog van mijn oma geweest. Helaas wil niemand hem hebben, want hij ligt hier al een tijdje,” lacht Annette. “Maar ik vind het wel leuk dat ik er ooit iemand anders blij mee kan maken.” Zelf heeft ze naast De Oude Pijpenlade nog een antiekzaak met juwelen in Leersum. Annette heeft altijd al een passie gehad voor antiek: “Dit is er bij mij echt met de paplepel ingegoten, want mijn moeder had ook een antiekzaak.”

Het gaat duidelijk goed met de winkel: veel passanten komen even binnen kijken en glunderen van de nostalgie. Annette vertelt dat er vaak mensen komen die een tussenstop maken in Utrecht om even dit stukje gracht ‘met al die leuke winkeltjes’ mee te pakken.

En die mensen zijn altijd anders. Annette vertelt dat ze er nooit een bepaald type uit kan opmaken. Het enige wat deze mensen gemeen hebben, is hun liefde voor antiek. “Vroeger zat hier een rechtbank, dus zowel rechters als studenten kwamen hier.” Dat is ook wat Annette leuk vindt aan haar baan: verschillende mensen die komen verzamelen, kopen cadeautjes of komen snuffelen. “We hebben iets voor iedereen, het begint bij vijftig cent.”
Ook vintage wordt steeds populairder: spullen uit de jaren vijftig en zestig bijvoorbeeld. Erika: “Dat zijn dingen die ik zelf nog heb meegemaakt en nu komen veel jonge mensen het hier kopen. We zijn hip!”

img_7304

Als het aan Annette ligt, is antiek iets voor altijd: “Mensen willen graag iets wat ‘eigen’ is, wat niet in de massa-industrie is gemaakt. De kwaliteit is beter en het is natuurlijk ook unieker: een Ikea-bank is misschien goedkoop en praktisch, maar je weet wel dat de hele straat erop zit.” Volgens Erika Elkes heerst er momenteel een weggooicultuur. Daar profiteren zij als winkel weer van.

De Oude Pijpenlade is niet alleen in Utrecht populair. Annette wijst naar een uitgeknipte pagina op het prikbord, in het Japans. Ze vertelt dat het een Japanse reisgids voor Nederland is. Twee jaar geleden kwamen de schrijvers foto’s maken en toen stuurden ze het boekje op. “Ze noemen ons een must-see,” glundert Annette.

Fotoverslag

De Oude Pijpenlade (Emma van Bergeijk)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).