Het was een Indonesische vriend die ons ooit op Opium wees. “Goddelijk” was zijn niet geringe kwalificatie, een reden om deze zaak aan de Voorstraat snel te bezoeken. Dat is nu een paar jaar geleden. Het bleef niet bij deze eerste keer. Onze ervaringen waren divers: van heerlijk tot aardig. Zeker was in elk geval dat Opium bij veel Utrechters in de smaak viel. Tijdig reserveren is aanbevolen. De laatste tijd bereikten ons berichten dat het restaurant platgezegd de richting van een “vreetschuur” opging. Te massaal, te weinig oog voor detail. Wij delen deze mening niet, maar hebben wel een punt van kritiek.
Eerste indruk
Het blijft een zaak om verliefd op te worden. Mooie, warme inrichting met veel oosterse elementen. Zelfs de toiletten hebben een touch van zen meegekregen.
We worden hartelijk welkom geheten. Het is zomer dus we nemen eerst een drankje op het terras aan de straatkant. Een iets te zoete Pinot Grigigio en een glas Swinckels Volmaakt, een superieur biertje van de Bavaria brouwerijen.
Wat een contrast. Binnen die heerlijke atmosfeer, buiten die verloederde Voorstraat. Het blijft ons verbazen dat ondanks alle maatregelen deze belangrijke straat in het centrum zo’n ongure sfeer uitstraalt. Overigens hoeven we ons nergens zorgen om te maken, want twee panden verderop is een noodpost van de politie ingericht. Als we geen agenten naar binnen zagen gaan, hadden we het niet geweten.
We gaan naar de binnentuin die als een oase aanvoelt. Een fonteintje, een paar loungebanken en tafels die binnen een uur allemaal bezet zijn. Publiek is gemêleerd: we zien een groepje vriendinnen op middelbare leeftijd, veel stelletjes, een jongen die zijn vriendin presenteert aan zijn ouders, een groepje collega’s dat het weekend inluidt.
De kaart
East meets West, zegt Opium op haar website. East met een vleugje westers lijkt ons een betere omschrijving. Op de vitello tonato na zijn alle voorgerechten gewoon oosters. Bij de hoofdgerechten is dat iets anders. Een kalfsribeye kom je niet snel in een oosters restaurant tegen. Verdeling vis, vlees, curry’s en vegetarisch is gelijk: van elk twee. Vlees komt van de Groene Weg, Vis van duurzame vishandel Lijffijt & De Jong. Geen amuse of brood vooraf. Voor 2,95 euro wordt sesambrood met dips aangeboden.
Wij beginnen met de Thaise viskoekjes en vanzelfsprekend de pekingeend, al jarenlang een succesnummer van Opium. Het valt tegen. De pekingeend heeft blijkbaar te lang op het vuur gestaan. Wat knapperig hoort te zijn, is doorbakken. Een klassieker wordt zomaar een veredeld hapje shoarma. Even slikken. Dat geldt ook voor de viskoekjes. De textuur lijkt van rubber en de smaak is veel te zout. De zurige yuzo-mayonaise compenseert dat weliswaar enigszins maar het blijft een gerecht zonder enige nuance.
Als hoofdgerecht kiezen we de Thaise viscurry. We proeven garnalen, witvis, zalm, Spaanse pepers, rode ui, paprika, paksoi, kokosmelk en korianderolie. Voor de duidelijkheid deze curry is eigenlijk een soep die je met de bijgeleverde rijst wat meer substantie kan geven. Het is een heerlijk, pittig en goedgevuld gerecht, waarbij de koriander nadrukkelijk aanwezig is. Daar moet je van houden, wij doen dat. Een aanrader voor slechts 15,95 euro. Het tweede hoofdgerecht is de ossenhaasfilet met misosaus. Een voortreffelijk stuk vlees gecombineerd met taugé, paprika, lente-uitje, koriander paksoi en missosaus. Naar die missosaus moesten we even goed zoeken. We vonden een paar streepjes en dat was jammer. Het had de filet lekker op smaak kunnen brengen. Nu was het gerecht iets te neutraal en deed vooral de groenten aan de oosterse keuken denken. Lekker maar niet erg bijzonder.
Als dessert nemen we de chocoladetaart met granita van kiwi en limoen. De taart is iets te droog, de granita een heerlijke toevoeging. Omdat Irish Coffee hier met room uit de spuitbus wordt geserveerd, houden we het verder bij koffie.
De wijnkaart
Opium heeft een gevarieerde wijnkaart met een aantal wijnen dat ook per glas te verkrijgen is. Zo koos mijn disgenoot een glas Pinot Grigio uit Veneto als aperitief, hoewel de kaart ons zuren van jonge appels en citrus beloofde, vond zij deze wijn, die fris hoort te smaken, een beetje te zoet. Verder een op Frans eikenhout gerijpte Chardonnay uit de Chileense Casablanca Valley bij de Thaïse viskoekjes. Een mooie volle wijn die de zo karakteristieke boterbabbelaarsmaak combineert met het aroma van perzik en ananas. De Blauer Zweigelt, een Oostenrijkse wijn, goed gekoeld, met bramen, bessen en een licht pepertje hield zich prima bij de Pekingeend. Bij de Ossenhaas kozen we een Carmenère uit Colchagua in Chili, deze stoere, volle wijn had door zijn rijping op eikenvaten een vanilleachtige zachte afdronk. Bij de rode Curry kozen we een Spaanse rosé uit de Penedes, een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon, met een mooie donkere kleur, weinig restzoet, kersen en een hint van bramen.
Per fles wit is nog de keuze uit een Ona White, een blend van Viognier, Riesling en Chardonnay, jammer dat deze wijn niet per glas wordt verkocht, een Catelaanse Chardonnay en in het hogere prijssegment een Sancerre en een Pouilly Fuissé. Voor rode wijn per fles is er een Côte du Rhône, uiteraard een blend van GSM, een Rioja Crianza, een Spätburgunder, een Syrah uit Chili en een Pinot Noir uit Marlborough. In het hogere segment een Saint Emillion Grand Cru en een Barberesco. Al met al een wijnkaart met fantasie en voor iedere beurs.
Het oordeel
Allereerst. We hebben bij Opium een hele prettige avond gehad. De bediening was buitengewoon aardig en attent. De sfeer aangenaam. Op twee tegenvallende voorgerechten na, was het eten gewoon goed. Ook de prijskwaliteit-verhouding is in orde. Toch hebben we een punt van kritiek.
Uit eerdere ervaringen weten we dat er een goede kok in de keuken staat. En ook deze avond was dat bij vlagen duidelijk. Zijn werk wordt gewaardeerd, het restaurant zit vol. Toch kan succes ook stilstand veroorzaken. Wij vinden dat de keuken te mainstream is. De kaart is goed maar wel erg veilig. Volgens ons kan deze kok meer. Kom op, toon wat lef.
Verder nog
- Parkeren: parkeergarage Kruisstraat
- 7 dagen geopend vanaf 17.00 uur (geen lunch)
Cijferlijst
Ambiance: 8,5
Bediening: 8,5
Keuken: 7

















geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.