Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne gaat sluiten: ‘Maar we zijn nog niet weg’ - De Utrechtse Internet Courant Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne gaat sluiten: ‘Maar we zijn nog niet weg’ - De Utrechtse Internet Courant

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne gaat sluiten: ‘Maar we zijn nog niet weg’

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne gaat sluiten: ‘Maar we zijn nog niet weg’
Marleen Salet in haar winkel Salet Frères. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
Nog ruim een week en dan sluiten de deuren van Salet Frères, het oudste winkeltje van Hoog Catharijne. Vanwege de verbouwing van de stationshal gaat het per 1 juli dicht. DUIC ging langs en blikte terug op de afgelopen jaren.

Nog ruim een week en dan sluiten de deuren van Salet Frères, het oudste winkeltje van Hoog Catharijne. Vanwege de verbouwing van de stationshal gaat het per 1 juli dicht. DUIC ging langs en blikte terug op de afgelopen jaren.

Na 47 jaar zit het erop. Toch staat Marleen Salet nog altijd breed glimlachend achter de toonbank. Al dertig jaar werkt ze in de zaak, die is opgericht door haar vader en oom. De eerste drie jaar was die gevestigd op de Jaarbeurstraverse. Daarna kwam het winkeltje terecht in het Radboudkwartier van Hoog Catharijne, waar het in totaal 44 jaar heeft gezeten.

Frère en soeur

Hoewel Marleen Salet het ontzettend jammer vindt dat de winkel niet kan blijven, geeft ze aan dat ze goed weet om te gaan met de situatie. “We zijn niet bitter of zuur.” De verbouwing is lang geleden aangekondigd waardoor ze al geruime tijd weten dat ze weg moeten. Bovendien verdwijnt Salet Frères niet helemaal: de online webshop blijft bestaan.

Iedereen die regelmatig door Hoog Catharijne loopt zal het winkeltje op zijn minst van de buitenkant herkennen. Van binnen is het klein, propvol spullen en fel verlicht. Het raam hangt vol met drukke teksten. “Het lijkt misschien alsof het vol staat, maar ik vind het eigenlijk al behoorlijk leeg. Normaal gesproken staan er namelijk nog veel meer spullen, maar we zijn al bezig met inpakken.”

Samen met haar broer Patrick Salet runt Marleen Salet de winkel. Zeven dagen per week is die open. Komt er na al die jaren dan echt een einde aan het familiebedrijf? “Heel misschien komen we terug na de verbouwing. Maar als dat zou gebeuren is dat pas over twee jaar. Ondertussen gaan we waarschijnlijk kijken of we een andere geschikte locatie kunnen vinden in de stad, alleen weten we dat nog niet helemaal zeker.”

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne: Salet Frères. Foto: DUIC / Marlot van den Berg

Eigen weg

Het kleine winkeltje heeft een grote collectie die in de loop der jaren steeds is veranderd. “We begonnen met kunstnijverheid, maar we verkopen nu vooral cadeau artikelen en wat design spullen. Ook hebben we echt ‘onderbroekenlol’ verkocht: T-shirts met teksten en bijvoorbeeld het bierspel. Maar er zijn ook jaren geweest waarin we alleen maar aardewerken verkochten”, legt Marleen Salet uit.

Salet Frères is nooit ingesprongen op de trends. “We hebben altijd onze eigen weg gevolgd en kochten veel in bij kleine buitenlandse bedrijfjes. Zo hadden we spullen die de mensen hier nog niet kenden.” Volgens Marleen Salet schuilt daarin ook de kracht van de winkel.

Afscheid

De afgelopen jaren heeft de eigenaresse alle veranderingen in Hoog Catharijne meegemaakt. Ze vindt het jammer dat er geen straatmuzikanten meer zijn. “Dat was toch altijd wel gezellig.” Het contact met de andere winkeliers is ook een stuk minder geworden. Vroeger waren het allemaal kleine zelfstandigen, tegenwoordig zijn het grote bedrijfsfilialen.

De vaste klanten gaat ze zeker missen. Vooral nu bekend is dat ze bijna weg gaan merkt ze dat die langskomen om afscheid te nemen. Het voelt voor haar daardoor ook echt als een afscheid en ze beseft hoe leuk het contact met de klanten is.

Marleen Salet heeft er alle vertrouwen in dat er weer iets leuks op hun pad komt. “We zijn nog niet weg. Hiervan moeten we afscheid nemen, maar voor hetzelfde geld vinden we een andere mooie plek. Het moet dan wel écht een leuk stekkie zijn en bij ons passen.”

1 Reactie

Reageren
  1. regelmatige klant

    Met onderbroekenlol kan je op een triplel3 locatie geen droge boterham meer verdienen. Die tijd is geweest. Jammer hoor veel succes elders

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).