Partycentrum Het Vechthuis sluit na ruim 40 jaar: ‘Heel veel Utrechters zijn hier getrouwd’ | De Utrechtse Internet Courant Partycentrum Het Vechthuis sluit na ruim 40 jaar: ‘Heel veel Utrechters zijn hier getrouwd’ | De Utrechtse Internet Courant

Partycentrum Het Vechthuis sluit na ruim 40 jaar: ‘Heel veel Utrechters zijn hier getrouwd’

Partycentrum Het Vechthuis sluit na ruim 40 jaar: ‘Heel veel Utrechters zijn hier getrouwd’
Ronald en Liesbeth de Zeeuw staan voor hun Vechthuis, dat na veertig jaar sluit. Foto: Eva de Koeijer / DUIC
Aan de Vecht, net na de Rode Brug richting Overvecht, ligt party- en congrescentrum Het Vechthuis. Al meer dan veertig jaar is het centrum een begrip in Utrecht, maar daar komt een eind aan. In juli sluiten de deuren voorgoed, om plaats te maken voor woningbouw.

Aan de Vecht, net na de Rode Brug richting Overvecht, ligt party- en congrescentrum Het Vechthuis. Al meer dan veertig jaar is het centrum een begrip in Utrecht, maar daar komt een eind aan. In juli sluiten de deuren voorgoed, om plaats te maken voor woningbouw.

Eigenaren Ronald (57) en Liesbeth (54) de Zeeuw hebben de keuze gemaakt het pand te verkopen. “We beginnen ook een beetje op leeftijd te raken. We hebben drie kinderen, maar die zijn nog te jong om het over te nemen of willen niet”, vertelt Ronald de Zeeuw. “Daarnaast is hier nu veel meer mogelijk. Er gold altijd een milieuvergunning voor dit terrein, omdat hier vlakbij een rioolwaterzuivering zit. Die is al bijna zestig jaar oud, daarom wordt er nu een nieuwe gebouwd aan de andere kant van het terrein. De milieuvergunning die over ons terrein liep, is vervallen.”

“Eigenlijk hield die vergunning hier alles tegen. Met een milieuvergunning is alleen zware industrie of horeca mogelijk. Toen bekend werd dat de milieuvergunning zou vervallen, klopte de ene na de andere projectontwikkelaar aan. Het is natuurlijk ook een prachtige stek aan het water. Tja, dan moet je als ondernemer afwegingen gaan maken”, legt hij uit.

Woningbouw

Ondernemer en projectontwikkelaar Oscar de Goede, onder andere bekend van de horeca in de Drieharingstraat, neemt Het Vechthuis over. Er zal geen horeca komen, maar woningen. Wat De Zeeuw gaat doen zodra het centrum gesloten is, weet hij nog niet. “Ik heb heel mijn leven gewerkt en ben nooit toegekomen aan iets anders, dus ga ook één heel jaar helemaal niets doen. Ik wil weer motor gaan rijden. En reizen; genieten van het leven.” Voor hun cateringbedrijf De Reiger gaan ze het komende jaar dan ook opzoek naar een opvolger.

De Zeeuw is een Utrechter in hart en nieren, waarbij de horeca er met de paplepel in is gegoten. “Mijn ouders zijn in 1973 begonnen in de Burgemeester Reigerstraat, met snackbar en lunchroom De Reiger. Daar hielp ik in het weekend als kind mee. Later nam mijn broertje De Reiger over, van waaruit ik met catering ben gestart. Daarvoor heb ik ook nog in dezelfde straat gewerkt bij een vriend van me, Slagerij Brouwer.”

Afscheid

Voor De Zeeuw voelt het naderende afscheid goed, maar wel dubbel. “Ik heb een fantastische tijd gehad, maar het is toch de afsluiting van een hoofdstuk. We komen in een nieuwe fase: de pensionering. Dat is nieuw. Veel vaste klanten vinden het ook ontzettend jammer dat we gaan sluiten. Het Vechthuis is echt een begrip geworden in Utrecht”, vertelt De Zeeuw.

“Sinds 1998 is Het Vechthuis van ons. Daarvoor was het van Ton en Mieke van Doorn, die hier vanaf 1976 zaten. Het pand werd bijna gesloopt, maar door het Monumentenjaar in 1975 besloot de gemeente het gebouw te restaureren. Van Doorn kocht het als een beleggingsproject, maar toen ging de vastgoedmarkt onderuit. Dan maar horeca, besloot hij. Het begon als een kleinschalig restaurant, wat zijn vrouw Mieke vooral runde. Ton was een bouwer en hield zich vooral bezig met uitbreiding van Het Vechthuis. Op den duur was het zo groot geworden en waren de Van Doorns al aardig op leeftijd, dat zij besloten om te verkopen. Wij zochten uitbreiding en Het Vechthuis was voor onze cateringafdeling ook een perfecte locatie.”

Het Vechthuis, waar in de toekomst woningen zullen worden gebouwd. Foto: Eva de Koeijer / DUIC

Slotfeest

De hoogtepunten van de afgelopen jaren in Het Vechthuis waren voor De Zeeuw vooral de huwelijksfeesten. “Heel veel Utrechters zijn hier getrouwd en daarvan hebben wij er de afgelopen jaren natuurlijk ook een heleboel teruggezien, die hier dan hun jubileum kwamen vieren. Dus je groeit eigenlijk met de mensen mee en dat is heel bijzonder. Als jonge mensen zie je ze komen, dan zie je de kindertjes verschijnen en zo gaat het door, heel apart.”

Bruiloften zijn ook de feesten waar je het meest mee moet oppassen, vindt De Zeeuw. “Het is maar één keer. Dus alles moet goed gaan. Als er bij een bedrijfsfeest iets fout gaat, dan is dat vervelend, maar heb je vaak nog wel de kans het een volgend jaar weer beter te doen. Een bruiloft kan maar één keer en moet perfect. Dat is spannend, maar enorm leuk om te doen.”

Om met een knaller te vertrekken en om mensen nog de kans te geven om hun laatste consumptiemuntjes te gebruiken, is er op 17 juni een slotfeest. “Met allerlei Utrechtse artiesten”, vertelt De Zeeuw. “De artiesten Bertjan en Michel helpen met de organisatie, omdat ze hier ook regelmatig feesten hebben gegeven. Het wordt een afsluiter voor Utrecht. Voor ons is het dan ook fijn om de klanten nog een laatste keer de hand te schudden.”

 

7 Reacties

Reageren
 1. Vingervlug

  Vroeger vaak feestjes en partijen gehad.
  Na een paar baco vaak toch ff naar de bootjes.

  Mooie tijden

 2. R

  Wordt het dan verbouwd tot woningen? Een deel van het pand ziet er 18e eeuws uit, wellicht zelfs ouder (de trapgevel). Dat lijkt mij gezien de locatie wel het bewaren waard. Van de schuur / hal erachter kan ik mij voorstellen dat die wordt vervangen / verbouwd. Weet iemand meer over wat precies gesloopt gaat worden? Nieuwe woningen rond een oude kern kan best netjes staan op die plek. Een woontoren van 40 meter zal er denk ik niet komen.

 3. Martin

  Inderdaad een paar leuke feessies gehad in Het Vechthuis. Én een zeer gezellige uitvaart …. Ko, we zijn je nog niet vergeten en zullen dat ook nooit doen!!

 4. Cico

  @R: ik was ook al aan het zoeken wat het Vechthuis ooit was, helaas niks kunnen vinden. Maar het is volgens mij laat 19e-eeuws of begin 20e eeuwse architectuur. Dusdanig verbouwd dat het geen monumentale status heeft, waarschijnlijk.
  Toch hoop ik dat het niet gesloopt wordt voor zo’n schrale blokkendoos. Het is een markant gebouw op een hele zichtbare plek. Hopelijk wordt het gerenoveerd tot appartementencomplex.

 5. Ko

  Thx Martin

 6. Lily Hartogs

  Wat gaat er gebeuren met de Kolfbaan???? Ik vierde daar – met kolven- mijn 70e verjaardag. Bijzondere zaal!

 7. Grada v Ginkel

  Ben er getrouwd in 1980 , waar blijft de tijd ?
  Wanneer is het feest hoe krijgen wij daar bericht van ?
  Groet G v Ginkel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).