Regina schrijft voor Russische Metro columns over Utrechtse vrouwen | De Utrechtse Internet Courant Regina schrijft voor Russische Metro columns over Utrechtse vrouwen | De Utrechtse Internet Courant

Regina schrijft voor Russische Metro columns over Utrechtse vrouwen

Regina schrijft voor Russische Metro columns over Utrechtse vrouwen
Regina verhuisde tweeëneenhalf jaar geleden van Moskou naar Utrecht om hier een leven op te bouwen met haar Nederlandse man en 3-jarige zoontje. Ze is columnist voor de Russische Metro vanuit Nederland. Ze houdt haar Russische volgers op de hoogte over de ‘Nederlandse vrouw’ en culturele gewoontes die haar opvallen. 

Regina verhuisde tweeëneenhalf jaar geleden van Moskou naar Utrecht om hier een leven op te bouwen met haar Nederlandse man en 3-jarige zoontje. Ze is columnist voor de Russische Metro vanuit Nederland. Ze houdt haar Russische volgers op de hoogte over de ‘Nederlandse vrouw’ en culturele gewoontes die haar opvallen. 

Regina woont samen met haar man en zoon in Kanaleneiland. Twee of drie keer per maand schrijft ze voor de Russische Metro over haar leven in Utrecht; wat ze denkt over vrouwen, mannen, fietsen en de mentaliteit in Nederland. Ze verbaast zich over bepaalde gewoonten, zoals de gewoonte om schoenen aan te houden in huis. “In Rusland echt onmogelijk, daar doen we altijd onze schoenen uit als we binnen komen”, vertelt Regina. “Dat soort kleine verschillen zorgt wel eens voor problemen.”

Een van haar columns in de Metro bekijken kan hier.

Russische vrouwen verzamelen haar columns. De onderwerpen zijn interessant, omdat Nederland voor hen een exotisch land is. Ze kennen de typische kenmerken als fietsen, molens, wiet en tulpen, maar wat is er nog meer? Deze alledaagse dingen, die juist bijzonder zijn voor Russen, probeert Regina te beschrijven. Ook probeert ze stereotypes over Nederlanders te nuanceren. Volgens Regina bestaat er een beeld over Nederland dat ze veel vrijheid hebben en wiet roken. “Maar Nederland is niet voor niks welvarend; de mensen werken hier ook gewoon heel hard.”

‘Mannen besteden hier soms meer tijd aan hun uiterlijk dan vrouwen’

Feministisch en onafhankelijk

“Ik ben van mening dat Nederlandse vrouwen onafhankelijker en feministischer zijn. Zo besteden ze minder tijd aan hun uiterlijk een dragen ze zelf hun zware tassen. In tegenstelling tot Moskou, waar een vrouw heel veel make-up draagt en nooit een zware tas draagt als haar man ernaast loopt. In Rusland zullen sommige vrouwen nog niet eens het afval buiten zetten zonder make-up. In Utrecht zie ik soms het omgekeerde, namelijk dat mannen meer tijd besteden aan hun uiterlijk dan vrouwen. Dat vind ik heel interessant om te zien.”

“Verder wijst mijn man me er vaak op dat ik niet lach. Hier in Nederland lachen mensen omdat het vriendelijk overkomt. Daar ben ik niet aan gewend; in Rusland kan je niet zoveel mensen met een glimlach op zijn of haar gezicht vinden. Russische mensen denken praktisch: ‘waarom moet ik een glimlach tonen als ik niet blij ben?’.”

“In Rusland moet je eerst iemand leren kennen voordat je je openstelt en emotie toont, dat is hier echt heel anders. Ik merk ook dat ik het op dit moment nog lastig vind om echte vriendschappen op te bouwen door het verschil in mentaliteit.”

Keuzevrijheid en gelijkwaardigheid

Ook de opvoeding in Rusland is heel anders, kinderen krijgen volgens Regina in Nederland namelijk veel meer keuzevrijheid. “Zelfs op de kinderdagopvang wordt nog aan een kind gevraagd welk deken hij of zij wil. Kinderen in Rusland daarentegen, dragen in sommige scholen nog steeds een uniform en zij worden niet gevraagd om hun mening. Leraren dragen hier jeans, sneakers en een T-shirt. Dit zal je in Rusland echt niet zien: ze zijn daar veel klassieker gestijld en ze stralen meer autoriteit uit.”

‘Nederlanders denken veel pragmatischer’

Verder zijn er grote verschillen in het behouden van historische en religieuze monumenten. Zo veranderen Utrechters een kerk of klooster in een restaurant of hostel, terwijl dit in Rusland een groot schandaal zou zijn. Dit is dan ook iets wat Regina heel erg verraste. “Nederlanders denken veel pragmatischer; als ze een kerk kunnen gebruiken die leeg staat en ze er geld mee kunnen verdienen, waarom niet?”

Regina schrijft over veel, maar kan niet over alles schrijven op het Russische Metronieuws waar sommige onderwerpen worden gezien als propaganda. Zo kunnen onderwerpen over de gaypride nog gevoelig liggen.

Toch probeert ze haar volgers hierover te informeren door middel van haar eigen Instagram en plaatste ze een video van de gaypride in Utrecht. Op deze manier probeert ze haar Russische volgers zo veel mogelijk te informeren over haar Nederlandse leven. Haar doel is om uiteindelijk, als haar Nederlands beter is, wel over onder andere dit soort onderwerpen columns te schrijven voor Nederlandse media.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).