Restaurant Instock opent vestiging in Utrecht: “Koken met ‘geredde’ producten” | De Utrechtse Internet Courant Restaurant Instock opent vestiging in Utrecht: “Koken met ‘geredde’ producten” | De Utrechtse Internet Courant

Restaurant Instock opent vestiging in Utrecht: “Koken met ‘geredde’ producten”

Restaurant Instock opent vestiging in Utrecht: “Koken met ‘geredde’ producten”
De drie initiatiefnemers van Instock. Foto: DUIC/Annelies Hoelen.
Het restaurant Instock opent 17 december haar deuren in een pand aan de Vleutenseweg. De oprichters willen voedselverspilling tegengaan. In het restaurant koken ze dan ook hoofdzakelijk met ‘geredde’ producten: producten die anders weggegooid zouden worden.

Het restaurant Instock opent 17 december haar deuren in een pand aan de Vleutenseweg. De oprichters willen voedselverspilling tegengaan. In het restaurant koken ze dan ook hoofdzakelijk met ‘geredde’ producten: producten die anders weggegooid zouden worden.

De initiatiefnemers, Freke van Nimwegen, Bart Roetert en Selma Seddik, werkten bij de Albert Heijn. Daar viel het ze op hoeveel voedsel er wordt verspild in een supermarkt. Daarom kwamen ze met het idee om een restaurant te beginnen waar gekookt wordt met de producten die anders weggegooid zouden worden. “Denk dan aan een brood van een dag oud of een zak mandarijnen waar één rotte tussen zit”, aldus Van Nimwegen.

Freke van Nimwegen.

“We pitchten het idee bij de directie van de Albert Heijn, die gelijk dolenthousiast was”, vertelt van Nimwegen. “Met hun steun konden we het concept opstarten, maar het is wel écht ons eigen initiatief.” Verschillende vestigingen werden benaderd en reageerden positief. “Niemand voelt zich er lekker bij om eten weg te gooien.”

Bewuster omgaan met eten

“We willen niet alleen het verspilde voedsel in kilo’s reduceren, maar mensen ook bewust maken van het probleem”, legt van Nimwegen uit. Zo staan er op de menukaart feitjes over voedselverspilling en vertellen de serveersters en obers over de problematiek als ze een tafel bedienen. “We leven in een wereld met steeds meer mensen – straks misschien wel tien miljard – maar tegelijkertijd worden de grondstoffen steeds schaarser. Dat terwijl we een derde van ons voedsel weggooien, hartstikke scheef natuurlijk.”

In 2014 begonnen ze met een ‘probeersel’: een pop-up restaurant in Amsterdam. Na een succesvol jaar besloten ze te verhuizen en uit te breiden. Zo hebben ze nu niet alleen een restaurant in Amsterdam, maar ook een in Den Haag en vanaf december dit jaar in Utrecht. De keuze voor Utrecht als derde locatie is voor een groot gedeelte gebaseerd op gevoel. “We hebben echt het gevoel dat hier bewuste mensen wonen, die groen leven en veel bezig zijn met sociaal ondernemerschap en ‘goed doen’. Wat dat betreft denken we dat het concept hier goed zal aanslaan.”

instock
Freke van Nimwegen

Pieperbier

Instock produceert ook een eigen biertje van verspilde aardappelen. Het ‘pieperbier’ wordt in samenwerking met brouwerij Troost gemaakt. Van Nimwegen: “Jaarlijks wordt er meer dan 340  miljoen kilo aardappelen verspild. Dat vonden we zonde. Daarom maken we van een deel van deze aardappelen bier. Een deel van de mout wordt dan vervangen door aardappel.”

18 Reacties

Reageren
  1. Rick

    Ik juich dit initiatief van harte toe! Goed dat er meer awareness hiervoor onstaat, en als er dan ook nog lekker gekookt wordt is dat helemaal een plus.

  2. Sjonnie

    @ Rick

    Awareness. Zeg dat eens in goed Nederlands joh.

  3. frans

    wat geweldig dat nu eindelijk niets wordt weggegooid en als ik
    weer in Utrecht ben zal ik zeker naar de Jaffa gaan.
    Leuk is het dat een jaffa een sinaasappel is naast de naam van het restaurant.
    Mensen, veel succes!!

    frans

  4. JdV

    Tja, daar sta je dan als regulier restaurant terwijl je je normale inkopen doet bij de groothandel. Je concurrent krijgt alle ingrediënten gratis en daar mag jij dan mee concurreren.

  5. cas

    bla bla bla restaurant, is er echt geen beter nieuws te vinden redactie??

  6. Joris

    Goed dat er meer bewustwording voor ontstaat.

  7. Paulus

    @ JdV

    Tja, dat is slim zaken doen he 😛

  8. Raphaël

    Hoeveel weggegooid eten wordt er met dit initiatief nu gered?

    Het voelt een beetje dubbel. AH drukt de inkoopprijs en zet producenten onder druk. Vervolgens vernietigen zij grote hoeveelheden voedsel zodat de winstmarge hoog blijft. Om daarna wel dit soort initiatieven te steunen…
    Lijkt meer op gratis reclame voor AH (windowdressing). Het initiatief is in principe mooi en alle beetjes helpen maar de verspilling en de oorzaken ervan worden niet structureel aangepakt.

  9. ANNEKE HANNA BORGERS

    How do you say and spell awareness in Dutch? I find the Dutch language is going by the wayside it seems a lot of English is used in the Ouwe Hollandse Taal
    It much be the media, however, the idea you have regarding the food restaurant is absolutely tremendous and good luck

  10. Jolanda Veen

    Wat een goed idee. Behalve dat van die serveerster die me uitleg gaat geven over voedselverspilling. Ik ben me daar al zeer bewust van, net als van allerlei andere zaken waar wel wat meer bewustzijn in mag komen, voedselgebonden en anders. Dan zou ik vanuit dat bewustzijn kiezen voor zo’n restaurant en hoef ik niet uitgelegd te krijgen wat ik al weet. Dat zou me dus eigenlijk tegenhouden. Beperk het maar tot de feitjes op de menulijst, dan heb je de keuze of je het wilt lezen of niet. Maar nogmaals: wel een geweldig idee!!

  11. JdV

    @paulus. Of concurrentievervalsing.

  12. suzan

    Prima idee, maar wel een beetje dubbel mbt de problematiek die Raphael ook al aanstipt: AH zet veel producenten (ook boeren) het mes op de keel en wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat ze veel voedsel vervolgens wegmieteren is ingecalculeerd en economisch geen probleem omdat ze voor (te) lage prijs inkopen.
    Eigenlijk zou je deze praktijken van AH moeten boycotten.
    Ook wel een beetje jammer van de naam van dit restaurant. Ik erger me dood aan al die Engelse namen en termen. We live in Holland ja?!

  13. John

    Denk niet da ik hier ga komen.
    Wil gewoon goed eten, is al moeilijk genoeg in Utrecht.

  14. Marcel Benders

    @ John

    Goed eten is helemaal niet moeilijk in Utrecht.

    Dat de culinaire gidsen Utrecht over het hoofd zien, heeft meer met hun gedrag te maken, ze vinden alleen dategene wat voor de hand ligt.

    In Utrecht betaal je tenminste ook geen belachelijke overprijsde prijzen> mensen die hun status ontlenen aan duur uit eten……man, man, man. Hoe zum kotsen decadent wil je het eigenlijk hebben? Ga jij lekker voor honderd euro uit eten, ik lach je uit.

  15. Paulus

    @ JdV

    Of domme concurrentie. het is recht van de sterkste op de zo door rechts gepropagandeerde markt toch?

    Verder eens met Suzan en Raphaël. Lees hun reacties maar eens.

    Vet irritant dat men met name met AH inz ee is gegaan. Hoe markt verontreinigend en compleet niet duurzaam wil je het hebben en dan doet zo’n merk als Albert Heijn zo dus aan Green Washing en dit leuke initiatief werkt daar dus gewoon aan mee.

  16. John

    Dag Marcel, dank voor je genuanceerde reactie.
    Hartelijke groeten van John

  17. FD

    Beetje rare zaak.
    Op/Over de datum spullen worden voor geld gekookt en verkocht in een eethuis.
    De deugmens zit daar misschien te genieten vanwege goedgevoel.
    Ik ga er van uit dat de keuringsdienstvanwaren vinger aan de pols gaat houden.

    De Op/Over de datum spullen gaan/gingen doorgaans naar de (helaas nodige) voedselbanken.
    Die voedselbanken krijgen nu minder input omdat restaurants als deze “gevoed” moeten worden. (en AH krijgt voor de ”restjes” betaald, shame)
    Het zou een mooi concept zijn als alle minima en daklozen voor een symbolisch bedrag een maaltijd zouden kunnen nuttigen in zaken ala Jaffa.
    Locatie is prima.

  18. Erik

    Hahaha, Jd, john en FD weten in dit geval geen raad met de vrije markt.

    Kijk beste reaguurders, zo werkt de vrije markt. Er is overproductie van tomaten. Die dingen zijn niet op/over de datum. Er zijn er gewoon veel meer dan genoeg. Er zijn plenty mooie tomaatjes in van die emmers bij de AH, dus lelijke tomaten willen we niet. En als niemand tomaten met rimpels wil kopen, dan wordt het afval en dan zijn ze voor de hoogste bieder. In dit geval gratis. Anders gaan ze door de shredder.

    Over een paar maanden is er een tekort aan aardappels. Zal ik dan nog eens terugkomen om uit te leggen hoe het komt dat die dingen dan 2 keer zoveel kosten als vorig jaar? Of begrijpen jullie dat wel?

    Doen gutmenschen eens aan vrije markt, is het weer niet gut.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).