Stomerij Duraco sluit na ruim 155 jaar aan de Ganzenmarkt: ‘We zijn euforisch’ | De Utrechtse Internet Courant Stomerij Duraco sluit na ruim 155 jaar aan de Ganzenmarkt: ‘We zijn euforisch’ | De Utrechtse Internet Courant

Stomerij Duraco sluit na ruim 155 jaar aan de Ganzenmarkt: ‘We zijn euforisch’

Stomerij Duraco sluit na ruim 155 jaar aan de Ganzenmarkt: ‘We zijn euforisch’
John en Joke Hammann voor hun stomerij Duraco. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Stomerij Duraco op de Ganzenmarkt sluit begin maart. Eigenaren John en Joke Hammann en dochter Silvia sluiten als vijfde generatie de deuren van het bedrijf, dat meer dan 100 jaar geleden is overgenomen door de familie Hammann.

Stomerij Duraco op de Ganzenmarkt sluit begin maart. Eigenaren John en Joke Hammann en dochter Silvia sluiten als vijfde generatie de deuren van het bedrijf, dat meer dan 100 jaar geleden is overgenomen door de familie Hammann.

“Mijn dochter ziet het niet zitten om het bedrijf in haar eentje over te nemen en haar man kon niet aan dit vak wennen. Dan moet je het ook zeker niet doen, want je zit er lang aan vast,” zegt John Hammann.

“Het bedrijf zit al 104 jaar in de familie, maar in dit pand zat daarvóór ook al meer dan een halve eeuw een andere stomerij. Mijn opa heeft die stomerij eind jaren dertig overgenomen en is verdergegaan onder deze naam”. Het echtpaar neemt met blijdschap afscheid van het bedrijf. Joke, de vrouw van John: “We zijn euforisch dat we gaan sluiten. John en ik waren al een tijd van plan om met pensioen te gaan. Nu het eindelijk zover is, vraag ik me wel af hoe we ons zullen voelen als we de deur voor de laatste keer saompies dichtdraaien”.

Er komt geen andere stomerij in het pand. “Zo’n overname is onbetaalbaar. We zitten hier nog, omdat we geen kosten meer hebben aan het pand, maar als iemand het pand en de stomerij moet overkopen, weet je bij voorbaat dat de zaak failliet gaat,” zegt John, die 55 jaar geleden als vijftienjarige in de stomerij begon – zijn Joke staat al 46 jaar achter de toonbank. John heeft er geen moeite mee dat er geen andere stomerij in komt. “Ik ben een heel nuchter mens, dus dat boeit mij niet zo.” Bovenin komen appartementen en wat er beneden in het pand komt, weet het echtpaar niet.

De vaste klanten zijn vooral erg teleurgesteld, zegt John: “De mens is toch een gewoontedier. Maar ik denk ook wel dat ik de klanten en het dagelijkse praatje met ze het meeste ga missen.” Een van die vaste klanten was burgemeester Jan van Zanen, die met Valentijnsdag nog persoonlijk afscheid kwam nemen, en al klant is sinds zijn wethouderschap in 1998. “Hij kwam een kopje koffie bij ons drinken en heeft een gedicht meegebracht dat speciaal voor ons is geschreven. Dat hangt nu bij ons aan de muur.”

Van 6 tot 10 maart nemen de eigenaren afscheid en is iedereen welkom om langs te komen voor een kopje koffie of een borrel. Vrijdag 10 maart koppelen ze de machines los, persoonlijk draaien John en Joke op 18 maart de deur voor de laatste keer dicht.

Joke en John in hun zaak.

10 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Leuk achtergrondverhaal weer, DUIC! Meer Utrechtse verhalen, graag!

 2. nosan

  Ach wat jammer…. Maar ik kan het goed begrijpen!
  Dank voor alle jaren service!

 3. Vingervlug

  Kan mooi een koffietentje komen

 4. Nita

  De vaste plek ook voor kwetsbaar spul, sinds ik in 81 in Utrecht kwam. Altijd met kwaliteit en vriendelijkheid. Jammer en heel veel plezier voor de toekomst.

 5. Niels Bokhove

  Wat jammer! Ik herinner mij dat er vroeger een man met een – toen opvallende – kale glimmende kop werkte. Daar lijkt meneer Hammann helemaal niet op. Wie was die kale man?

 6. Helena

  Zeker jammer. De gehele Utrechtse modewereld zit nu met de handen in het haar, want waar kunnen we onze mooie kledingstukken veilig laten stomen als Duraco er niet meer is?

 7. Buurtbewoners

  Bizonder aardige mensen,,goede buren
  Wat jammer dat ze vertrekken
  Lieve geen horeca,,,daar puilt het al van uit op de ganzenmarkt

  Ik wens jullie een lang en gezond leven

 8. T. Bastian

  Stond vandaag voor een dichte deur, erg jammer; kwam al jaren vanuit den Bosch naar Duraco toe. Heel wat stomerijen geprobeerd maar enkel bij Duraco en bij Panda in Den Haag was ik altijd tevreden. Enorm bedankt voor jullie diensten en ik wens jullie het allerbeste.

 9. Hans

  Ik zal de zaak zeer missen. Er was er niet één zoals deze. En de kwaliteit heb ik nergens anders geëvenaard gezien.

 10. W.J. Wesseling

  De kale man, Niels Bokhove, was volgens mij toch wel Hammann sr. Vanuit de school ernaast waar ik op zat kon je zo de stomerij inkijken en deze man in kreukvrij wit overhemd bewonderen. Harde werker, aardige man.
  Veel later bij de zoon wel eens goederen afgeleverd. Ook een harde werker en een aardige man.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).