Syrisch restaurant gaat vluchteling helpen integreren: “Wij sluiten niemand buiten” | De Utrechtse Internet Courant Syrisch restaurant gaat vluchteling helpen integreren: “Wij sluiten niemand buiten” | De Utrechtse Internet Courant

Syrisch restaurant gaat vluchteling helpen integreren: “Wij sluiten niemand buiten”

Syrisch restaurant gaat vluchteling helpen integreren: “Wij sluiten niemand buiten”
Een Syrisch restaurant waar vluchtelingen en Nederlanders samenkomen om een sociaal netwerk op te bouwen en hun talenten te benutten. Dat is het idee achter de crowdfundingscampagne van Restaurant ‘Syr’ die op 25 februari start door Stichting Gys, bekend van de gelijknamige restaurants.

Een Syrisch restaurant waar vluchtelingen en Nederlanders samenkomen om een sociaal netwerk op te bouwen en hun talenten te benutten. Dat is het idee achter de crowdfundingscampagne van Restaurant ‘Syr’ die op 25 februari start door Stichting Gys, bekend van de gelijknamige restaurants.

De crowdfunding richt zich niet alleen op een restaurant. Het is de bedoeling dat er ook een expositiezaal en een cultureel programma komen. Op die manier kunnen verschillende culturen samenkomen en de culturele dialoog ondersteunen. “Maar onze focus ligt nu nog voornamelijk op het restaurant,” vertelt Kleitia Zeqo, manager van het crowdfundingsproject. Waar het restaurant precies gaat komen is volgens Zeqo nog niet duidelijk. Op dit moment vinden er onderhandelingen plaats met twee locaties in de binnenstad.

“Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en vluchtelingen met verblijfsstatus een kans te geven in de maatschappij”, zegt Zeqo. “Daarom sluiten we niemand buiten: een Syriër die hier nu een half jaar woont is net zo welkom als een Syriër die na zes jaar nog niet heeft kunnen aarden.” De enige voorwaarde is dat de vluchtelingen gemotiveerd moeten zijn om zich te ontwikkelen.

Lanceringsevenement

Maar om als restaurant van start te gaan is 160.000 euro startkapitaal nodig. Dat probeert Stichting Gys te verkrijgen door een achtweekse investeringscampagne: het geïnvesteerde geld krijg je binnen twee jaar terug met drie procent rente. Via een lanceringsevenement op 25 februari met Syrische hapjes proberen zij mensen het nut van het restaurant te laten zien.

Volgens Zeqo voelde het voor de stichting niet goed om donaties aan te nemen. “We zijn een sociale onderneming en willen dat mensen het belang van dit restaurant inzien. Maar we hebben ook vertrouwen in onze mensen, waardoor we de investering graag terug willen betalen.”

Syrische keuken

“Het grappige is dat de Syrische keuken één van de oudste van de wereld is, maar niet veel bekendheid in Nederland heeft. Daar willen we verandering in brengen.” Wat komt er op het menu te staan? Dat kan Zeqo nog niet precies zeggen, omdat de samenstelling van het menu in volle gang is in overleg met de Syrische kok.

“In Restaurant Syr bereiden we authentieke Syrische gerechten met een Europese twist. Net als bij Gys streven we naar zoveel mogelijk biologische en organische producten.” Dat zal niet altijd even makkelijk gaan, want sommige Syrische ingrediënten zijn in Nederland nu eenmaal moeilijk te verkrijgen en kunnen dus niet biologisch zijn.

Net als het eten zal ook het team een 50/50 mix zijn. Nederlandse professionals uit de horeca brengen hun kennis over en zetten de structuur neer waarin vluchtelingen zich de vaardigheden kunnen leren die noodzakelijk zijn voor het werk in een keuken. “Dit trainingsprogramma is een elementair onderdeel van het restaurantconcept en zorgt er voor dat de vluchtelingen met deze werkervaring op zak, een betere aansluiting kunnen vinden op de arbeidsmarkt in hun toekomstige carrière. Andersom kunnen wij weer veel leren van de gastvrijheid die erg hoog in het vaandel staat bij in de cultuur,” zegt Zeqo.

In tegenstelling tot andere restaurants is Syr een non-profit onderneming. Alle opbrengst wordt gebruikt om vluchtelingen te helpen. Zeqo: “Het grootste deel gaat naar organisaties die vluchtelingen ondersteunen in werk of studie. Met het overige geld gaan we bij Syr de culturele dialoog in het expositiecentrum ondersteunen.”

8 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Wat een super goed idee, fijn dat deze mensen iets terug doen en hun dankbaarheid tonen door vooral alleen de Syriërs te helpen met hun trauma’s.

 2. joris

  Goede actie!

 3. Willem

  Goede actie! Maar waarom is het toch tegenwoordig nodig dat elk beginnend cafe of restaurant een crowdfundingsactie moet houden? Heeft de bank er dan geen vertrouwen in? En waarom zou ik dat dan wel moeten hebben?

 4. Lex Vanderwal

  Leuk idee. De Syrische cuisine in fantastisch, dus van mij mogen er heel veel Syrische restaurants geopend worden 🙂

 5. Bert

  @Willem

  Omdat banken – per definitie – niet verstrekken aan horeca, laat staan starters. Doen ze al jaren niet. Vandaar de macht (en hoge prijzen van bier) van de brouwerijen, die treden vaak als financier op.

 6. Meisje

  Website van het restaurant : http://restaurantsyr.nl/
  De mensen, het team : http://restaurantsyr.nl/team/
  Prachtig initiatief !
  Ik hoop dat er ook vegetarisch kan worden gegeten.

 7. Ben

  Geweldig initiatief. Een goede toevoeging in het restaurantaanbod in Utrecht. En een goed idee om zo een brug te slaan tussen Syrische vluchtelingen en de Utrechtse bevolking.

 8. Vincent

  Fantastisch initiatief, mogen we in Utrecht trots op zijn! En @Willem , aanvullend op Bert: Ik spreek steeds vaker ondernemers die de bank links laten liggen voor de financiering van hun plannen maar die prima bij de bank terecht kunnen. Vind ik eigenlijk wel een mooie ontwikkeling, zoveel hebben de banken ons nou ook weer niet gebracht de laatste jaren. Toch veel efficiënter als we het zelf doen? Vooruit, er zal best een groot risico aan zitten, maar nu hebben we verandering in de wereld tenminste zelf in de hand. En ik ga er sowieso een paar keer eten als ze open zijn , dus das toch weer iets minder risico 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).