Verhuurder dwingt Theeschenkerij De Tuinkamer in Park Oog in Al te stoppen | De Utrechtse Internet Courant Verhuurder dwingt Theeschenkerij De Tuinkamer in Park Oog in Al te stoppen | De Utrechtse Internet Courant

Verhuurder dwingt Theeschenkerij De Tuinkamer in Park Oog in Al te stoppen

Verhuurder dwingt Theeschenkerij De Tuinkamer in Park Oog in Al te stoppen
Landhuis Park Oog in Al
Theeschenkerij De Tuinkamer moet per 1 april uit het monumentale landhuis Park Oog in Al. Na anderhalf jaar ondernemen is de uitvoering van het concept niet goed genoeg bevonden door de verhuurder. 

Theeschenkerij De Tuinkamer moet per 1 april uit het monumentale landhuis Park Oog in Al. Na anderhalf jaar ondernemen is de uitvoering van het concept niet goed genoeg bevonden door de verhuurder. 

Voor uitbater Karen van den Besselaar kwam het nieuws dat ze moet sluiten als een schok. Eind vorig jaar kreeg ze van verhuurder Schoonderwoerd te horen dat het contract wordt ontbonden. “Ik had al wel aangevoeld dat we niet op één lijn zaten, maar dit zag ik niet aankomen”, zegt ze. “Het huidige concept kwam niet overeen met wat zij voor ogen hadden”, vult ze aan.

De Theeschenkerij is onderdeel van een groter project in het landhuis. Schoonderwoerd biedt verschillende kleine ondernemers de ruimte in het landhuis tegen een lage huur. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet het concept publiekelijk toegankelijk zijn, een maatschappelijke component hebben en moet het trainingen bieden aan bijvoorbeeld werklozen in de wijk. Bij de Theeschenkerij kwam dit tot uiting in workshops, bijeenkomsten en activiteiten voor de wijk.

Bij de Theeschenkerij kwam dit niet genoeg naar voren. Volgens Haik van Exel, bestuursvoorzitter van Schoonderwoerd, bleef Theeschenkerij De Tuinkamer te klein, ondanks het harde werken van de uitbater. “Juist door de basisopdracht vanuit het trainingsbureau kun je niet compleet je eigen tent opzetten. Het moet een duidelijk sociaal-maatschappelijke stempel hebben en een hoge kwaliteit bieden voor de deelnemers van onze training.”

De plek sluit echter geen moment. “Desnoods gaan we tijdelijk naamloos verder”, zegt Van Exel. “Er blijft een horecagelegenheid zitten, juist voor de wijk.” Schoonderwoerd is dan ook op zoek naar een nieuwe ondernemer met een sociaal hart, maar die is volgens hem niet eenvoudig te vinden.

Afscheid

Van den Besselaar woont zelf in Oog in Al en vond Theeschenkerij De Tuinkamer vooral een ruimte om een diverse groep mensen samen te brengen; van jong tot oud en van particulier tot zakelijk. Ruim een jaar geleden, in november 2015, opende ze de horecagelegenheid na anderhalf jaar voorbereiding.

Van den Besselaar was bij het horen van het nieuws verbaasd. “Dan ga je alle stappen door: boosheid, oneerlijkheid en later berusting. Maar als je je uiteindelijk niet gesteund voelt, dan houdt het gewoon op.”

Een nieuw ondernemingsproject in de toekomst sluit ze niet uit, maar ze heeft nog geen idee wat het zou worden. “Na deze jaren voorbereiding en uitvoering waarin ik mijn hele ziel en zaligheid en passie heb gelegd, ga ik vanaf 1 april eerst maar even goed afscheid nemen. Daarna ga ik pas denken aan een eventueel nieuw concept”, aldus Van den Besselaar.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Martin D

  Ontzettend zonde en wat en waardeloze pipo die Haik van Exel met zijn maatschappelijk verantwoordelijke coöperatie. Zij deed ontzettend haar best en komt een of andere vage bestuurder met zo’n kul-reden.

  Kijk ook even op de website: http://www.schoonderwoerd.nl/over-ons/onze-gezichten/1-haik-van-exel.html

  Ik wordt…. Fantastisch dat de gemeente zake doet met zulke mensen…

  En what the hell doet die gast voor de wijk buiten en of ander vaag adviesbureau?

 2. Gideon

  Veel succes met het vinden van een nieuwe uitbater, daar trapt geen mens toch meer is.

 3. Pieter

  Kan mij wel iets bij de kritiek van de verhuurder voorstellen. Ben er enkele keren geweest maar vond het allemaal wat vaag. Er is geen duidelijk concept. Dit prachtige monumentale pand verdient beter. Een duidelijk op de wijk gericht studiecentrum bijvoorbeeld. Géén zweverige “ontdek-je-zelf cursusjes” maar een diploma-gerichte brede opleiding die meetelt op de arbeidsmarkt.

 4. herman

  Terecht! Oog in Al is een officieel Utrechts stiltegebied, de bewoners zetten hun Volvo zo stil mogelijk neer en lopen op kousenvoeten snel naar binnen.

  Een theeschenkerij, restaurant of sportschool past absoluut niet in deze buurt.

 5. Gregor

  Kinderstoelen hadden ze niet eens. Wat doe je dan in godsnaam in Oog in Al?

 6. cico

  Zitten er dan werkelozen in Oog en Al?

 7. Lukas

  Erg jammer dat zo’n leuke plek moet sluiten. De reden is me niet helemaal duidelijk. Kunnen die knuffel pipo’s er niet uit en de thee schenkerij er terug in? Dan heeft de wijk er ook nog iets aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).