Update: Restaurant Syr heeft locatie gevonden op de Lange Nieuwstraat | De Utrechtse Internet Courant Update: Restaurant Syr heeft locatie gevonden op de Lange Nieuwstraat | De Utrechtse Internet Courant

Update: Restaurant Syr heeft locatie gevonden op de Lange Nieuwstraat

Update: Restaurant Syr heeft locatie gevonden op de Lange Nieuwstraat
Restaurant Syr, een restaurant dat mede gerund gaat worden door vluchtelingen, heeft een locatie gevonden. Het zal in juni feestelijk openen op Lange Nieuwstraat 71, waar nu nog het restaurant Karaf zit. Karaf houdt op met bestaan.

Restaurant Syr, een restaurant dat mede gerund gaat worden door vluchtelingen, heeft een locatie gevonden. Het zal in juni feestelijk openen op Lange Nieuwstraat 71, waar nu nog het restaurant Karaf zit. Karaf houdt op met bestaan.

Restaurant Syr is tot stand gekomen dankzij een crowdfundactie. Het initiatief van Stichting Gys en een groep Utrechters werd massaal gesteund: de crowdfunding haalde in 19 dagen het minimumbedrag van 165.000 euro op. De opbrengst van het restaurant wordt gebruikt om vluchtelingen te helpen. Het overgrote deel gaat bijvoorbeeld naar Stichting  voor Vluchteling-Studenten UAF, een organisatie die vluchtelingen ondersteunt in werk of studie.

Culturele activiteiten

De focus ligt op het restaurant, waar smaken uit het Midden-Oosten zullen worden gecombineerd met Europese gerechten. “Er zullen in het nieuwe restaurant culturele activiteiten worden georganiseerd zoals exposities, storytelling en muziek. Deze komen kleinschalig in het restaurant”, vertelt projectcoördinator Ode Swart. “Grotere evenementen zullen we extern houden, maar wel binnen Utrecht natuurlijk.”

Op woensdag 1 juni zal het team achter Syr de sleutels krijgen van het pand, dan zal er een aantal weken flink worden verbouwd. In de tussentijd wordt personeel geworven. Een deel van het team is al ingevuld. Swart: “We zijn nu druk bezig met het werven van werknemers, zowel Nederlanders als vluchtelingen. We zetten vacatures uit bij de gemeente en het UAF. Zij selecteren de mensen die in aanmerking komen, wij zullen die mensen ontmoeten en kijken of ze geschikt zijn om in het restaurant te werken. Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die ons gewoon een mail sturen.”

Mensen verbinden

“Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en vluchtelingen met verblijfsstatus en ambitie een kans te geven in de maatschappij”, zei Kleitia Zeqo, manager van het crowdfundingproject, eerder tegen DUIC. “Daarom sluiten we niemand buiten: een vluchteling die hier nu een half jaar woont is net zo welkom als iemand die na zes jaar nog niet heeft kunnen aarden.”  

“De geplande opening valt toevalligerwijs nagenoeg samen met Wereld Vluchtelingen Dag (20 juni). Soms is het gewoon zo dat dingen kloppen”, meldt het team in een bericht.

Karaf

Karaf houdt op te bestaan. De eigenaren dragen het project een warm hart toe en willen zich volgens Swart zich richten op Loof, hun andere restaurant.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Antoine

  Huh?!?! Ik dacht dat de crowdfunding nodig was om een restaurant op te zetten gerund door vluchtelingen. Nu lees ik dat het overgrote deel van de opbrengst naar UAF gaat….

 2. Harry

  @Antoine: Je leest verkeerd. De winst die het restaurant gaat maken gaat naar vluchtelingen organisaties.

 3. Vincent

  @ Antoine: dat is niet wat er staat. De crowdfunding was voor het restaurant; de winst van dat restaurant gaat vervolgens deels naar UAF.

 4. Jasper

  De opbrengst van het restaurant gaat naar het UAF. Dus niet de opbrengst van de crowdfunding.

 5. Antoine

  Oeps verkeerd gelezen idd. Dank.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).