Utrecht heeft vanaf morgen de eerste brewpub: brouwerij, proeverij én veganistisch restaurant | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft vanaf morgen de eerste brewpub: brouwerij, proeverij én veganistisch restaurant | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft vanaf morgen de eerste brewpub: brouwerij, proeverij én veganistisch restaurant

Utrecht heeft vanaf morgen de eerste brewpub: brouwerij, proeverij én veganistisch restaurant
Het is een fenomeen dat je eigenlijk vooral in Amerika ziet: een brewpub. Vrijdag kent ook Utrecht er één. Bij station Zuilen in het gebouw van NUtrecht en dB’s opent de brouwerij/proeflokaal/veganistisch restaurant Oproer morgen de deuren. “We willen het idee dat bier en vlees bij elkaar horen doorbreken.”

Het is een fenomeen dat je eigenlijk vooral in Amerika ziet: een brewpub. Vrijdag kent ook Utrecht er één. Bij station Zuilen in het gebouw van NUtrecht en dB’s opent de brouwerij/proeflokaal/veganistisch restaurant Oproer morgen de deuren. “We willen het idee dat bier en vlees bij elkaar horen doorbreken.”

Eerlijk is eerlijk: het is op zijn zachtst gezegd nog een beetje rommelig in de nieuwe onderneming van Mark Strooker (37) en Bart-Jan Hoeijmakers (37), maar morgen gaat het avontuur van de brouwers toch echt beginnen. Oproer is de naam van het nieuwe en gewaagde horecaconcept van de twee. Met Amerikaanse en zelf gebrouwen bieren, lokale wijnen en verrassende veganistische gerechten moet de plek een nieuwe trekpleister worden in het gebied.

Strooker en Hoeijmakers kennen elkaar uit de brouwwereld. “We hadden beide een kleine brouwerij hier in Utrecht,” vertelt Strooker. “Ik brouwde zelf onder de naam Rooie Dop en Bart-Jan had de micro-brouwerij Ruig opgericht. De brouwerswereld is een kleine dus je komt elkaar regelmatig tegen. We merkten al snel dat onze voorkeuren allebei uitgingen naar Amerikaanse bieren zoals IPA’s Stout’s en al snel hadden al zoiets van laten we gaan samenwerken.”

Portland

Strooker is vanwege de stedenband tussen Utrecht en Portland en zijn fascinatie voor Amerikaans bier al meerdere keren op en neer gevlogen tussen de twee steden en heeft zo nuttige contacten opgedaan met lokale brouwers van de bierstad aldaar. “Wij kunnen nu bieren verkopen die je ergens anders in Europa niet zo snel zal vinden.” Ook het idee voor een brewpub is daar ontstaan. “In Amerika is het heel normaal om bij een brouwerij een proeflokaal te hebben waar je ook nog eens kunt eten. Meestal in de vorm van foodtrucks. Dit wilden wij eerst ook maar de vergunning voor dit pand bestaat restaurant met additionele horeca en dus moesten wij iets anders erbij verzinnen,” verklaart Strooker.

“En toen kwam al snel het idee om iets te doen met wat ik zelf altijd mis bij brouwerijen: vegetarische gerechten,” vult Hoeijmakers aan. “Er hoeft echt niet altijd vlees bij bier. Dat idee willen we doorbreken met deze plek. We hebben nu een fantastische veganistische kok gevonden, die op haar manier burgers bij de bieren weet te serveren.” De twee willen met hun nieuwe zaak doen wat ze een aantal jaar geleden ook wilden bij het starten van de brouwerijen: “Iets laten zien en proeven wat wij tof vinden,” besluit Hoeijmakers.

Oproer is vanaf morgen geopend.

6 Reacties

Reageren
 1. Enric

  Gentlemen, you have my attention

 2. Marit

  Wat ontzettend leuk, fijn en mooi! Ik wens jullie heel veel succes en plezier met dit initiatief. Utrecht heeft dringend behoefte aan een veel actievere vegan scene en meer plekken voor vegans om te kunnen eten/drinken. Jullie dragen daar mooi aan bij. Dank!

 3. ErikSerge

  Klinkt boeiend, moet vandaag toch in Utrecht eten dus kom wellicht even langs , lokatie is wat off-centre.

 4. Jeroen Clemebs

  Ik kom vandaag gelijk eten en drinken.

 5. Willemradio

  In cafe Derat al een Oproer Black Flag gedronken, kom hem snel ook eens bij jullie zelf drinken (als ik weer eens bij Db’s moet zijn 😉
  @ ErikSerge is een pracht lokatie, goed bereikbaar en voldoende parkeerplekken.

 6. Jacqueline de boer strooker

  Het ondernemer schap zit de strookers in het bloed veel succes mark
  Vriendelijke groet
  Jacqueline de Boer Strooker

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).