Utrecht krijgt tweede brewpub: “Buiten het centrum is er nog vrij weinig in Utrecht” | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt tweede brewpub: “Buiten het centrum is er nog vrij weinig in Utrecht” | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt tweede brewpub: “Buiten het centrum is er nog vrij weinig in Utrecht”

Utrecht krijgt tweede brewpub: “Buiten het centrum is er nog vrij weinig in Utrecht”
Stephen Grigg en Gijs van Wiechen in De Kromme Haring. Foto: Mark Prins Fotografie
Het voor Nederland nieuwe fenomeen ‘brewpub’ is in opkomst in Utrecht. ‘De Kromme Haring’ wordt de tweede kroeg in Utrecht waar ze zelf het bier brouwen. Vechtclub XL gaat onderdak bieden aan brouwers Gijs van Wiechen en de Amerikaan Stephen Grigg.

Het voor Nederland nieuwe fenomeen ‘brewpub’ is in opkomst in Utrecht. ‘De Kromme Haring’ wordt de tweede kroeg in Utrecht waar ze zelf het bier brouwen. Vechtclub XL gaat onderdak bieden aan brouwers Gijs van Wiechen en de Amerikaan Stephen Grigg.

Vanmiddag gaat De Kromme Haring voor het eerst open, al is de brouwerij nog niet geïnstalleerd. “We hebben de laatste dagen al veel glurende buren gehad”, vertelt Van Wiechen. “Ik verwacht vooral veel gezelligheid vanavond, een vrimibo met de buurt. Op 30 september houden we een groot feest en en als de brouwerij hier is gaan we een meerdaagse evenementen organiseren.”

In de brouwkroeg worden straks zes eigen bieren verkocht en zes bieren van andere brouwerijen, die de twee initiatiefnemers zelf erg kunnen waarderen. Opvallendste uitschieter hierbij is een speciaal rabarberbiertje. Van Wiechen: “Het is een zuur en toch zacht biertje dat lekker doordrinkbaar is. Erg interessant voor fijnproevers.”

De plek is tot stand gekomen na een succesvolle crowdfunding waarmee een ton werd opgehaald. Het dubbele van wat de twee vroegen bij aanvang van de inzamelingsactie. “Dat was heel spannend. Veel brouwerijen hebben dit geprobeerd en niet allemaal met evenveel succes. Wij hebben echt gekeken naar wat we voor de Utrechter kunnen betekenen en waarom Utrecht hier beter van wordt. Dat beviel goed. Mensen binden zich aan je en dat zorgt ervoor dat niet alleen wij, maar een hele groep wil dat het een succes wordt.”

De inrichting. Foto: Mark Prins Fotografie
De inrichting. Foto: Mark Prins Fotografie

Ook de locatie, in Vechtclub XL aan de Europalaan, moet helpen om van brewpub een succes maken. “We voelden ons direct thuis hier”, zegt Van Wiechen, die voor dit project jarenlang bij Kafé België werkte. “We hoorden dat ze met het project ‘Vershal‘ bezig waren en dat bleek goed bij ons te passen. En deze locatie scheelt ook een hoop gedoe wat betreft vergunningen. We worden goed gefaciliteerd.”

De locatie kent straks vijftig zitplaatsen plus dertig op het terras. Vooral dat de plek net buiten het centrum ligt vinden de ondernemers spannend. “Buiten het centrum heb je in Utrecht eigenlijk nog vrij weinig van dit soort plekken. In Amsterdam en Rotterdam is dit veel gebruikelijker.” Ook zijn er ervaringen uitgewisseld met de andere brewpub in Utrecht, Oproer bij Station Zuilen. “Wij hebben niet zoals zij een restaurant maar natuurlijk hebben we met ze gesproken. De brouwerij-wereld is een kleine en het zijn goede bekenden van ons. Zij zullen straks ook wel even langskomen.”

8 Reacties

Reageren
 1. Dirk

  Mooi initiatief, alle succes en ik kom snel een keer langs.

 2. Mark

  De eerste was Oudaen, toch, de tweede Oproer, en dat maakt dit denk ik dus de derde brewpup in Utrecht. Als je het woord op een p laat eindigen wordt het meteen veel leuker, trouwens, maar dat terzijde.

 3. Vivant Omnes Virgines

  Volgende stap is een cafe waar je zelf het bier moet maken?

 4. Bert Haanstra

  Leuk initiatief. Wat betreft de locatie is het een niet zo sprankelende uithoek (in mijn perceptie iig). Prove us wrong and brew along 😉

 5. Mark

  Oh, en Maximus Leidse Rijn natuurlijk. Vier.

 6. Henk

  Maximus was de eerste brewpub in Utrecht…

 7. Henk

  Oudean idd sinds de jaren negentig al, Maximus in 2012, Oproer begin 2016 en nu de Kromme Haring. Leuk! De Leckere en van de Streek zullen snel volgen is de verwachting.

 8. Simon

  Kale peertjes aan een draadje, check.
  Oude industriele stoelen, check.
  Betonnen vloer, check.
  Bloempotten aan een touwtje, check.
  Oftewel, helemaal volgens het boekje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).