Utrecht strijdt tegen acht andere locaties om organisatie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant Utrecht strijdt tegen acht andere locaties om organisatie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht strijdt tegen acht andere locaties om organisatie Songfestival

Utrecht strijdt tegen acht andere locaties om organisatie Songfestival
Naast Utrecht zijn er nog acht steden en regio’s die hebben aangegeven dat ze het Eurovisie Songfestival van 2020 willen organiseren. De locaties hebben tot 10 juli de tijd om een bidbook in te leveren bij de organisatie meldt de NPO.

Naast Utrecht zijn er nog acht steden en regio’s die hebben aangegeven dat ze het Eurovisie Songfestival van 2020 willen organiseren. De locaties hebben tot 10 juli de tijd om een bidbook in te leveren bij de organisatie meldt de NPO.

Utrecht, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leeuwarden/Friesland, Maastricht/Limburg en Rotterdam zijn de steden en regio’s die zich hebben aangemeld om het evenement te organiseren. De NPO zegt dat andere geïnteresseerde steden ook nog in de gelegenheid worden gesteld om binnen de termijn een bidbook in te dienen.

Nadat alle bidbooks binnen zijn bij de organisatie – een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de European Broadcasting Union – wordt deze beoordeeld. “Steden worden onder andere beoordeeld op de beschikbare locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie, infrastructuur en bereikbaarheid”, aldus de NPO. De organisatie verwacht in augustus van dit jaar een definitieve beslissing te nemen.

Jaarbeurs

In Utrecht wil de Jaarbeurs het evenement organiseren. “We gaan kijken wat ons bijzonder zou maken ten opzichte van de andere namen die de revue passeren. Ik denk dat we als stad en regio Utrecht voldoende onderscheidende kenmerken naar voren kunnen brengen om een goede kans te maken”, zei Rob Beltman, Directeur Marketing van Jaarbeurs Utrecht, eerder tegen DUIC.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Kees

    De plafondhoogte is ongeveer 10 meter in de Jaarbeurs. Voor een concertzaal met grote decorstukken en optimale camerahoeken is minimaal 30 meter vrije hoogte nodig (tevens de hoogte van de Ziggo dome).

    Voor een serieuze kandidatuur moeten we in Utrecht verbouwen. Vanwege de centrale ligging en de beste treinverbindingen van Nederland is de Jaarbeurs dan wel meteen de beste locatie voor grote concerten in Nederland. Dit is de kans om één van de enorme hallen van 12.000 vierkante meter per stuk om te bouwen tot de grootste concertzaal van Nederland (ter vergelijking: de Ziggo dome heeft een zaalvloer van 3.741 vierkante meter). De bijbehorende infrastructuur (station, routes, parkeerruimte, etc.) ligt er al, terwijl hiervoor anders een flinke investering nodig zou zijn.

    Wat moet er gebeuren? Het dak moet eraf, van hal 7 of hal 12. Op dertig tot veertig meter hoogte komt er dan een nieuwe dakconstructie met voldoende ophangpunten voor licht- en geluidsapparatuur en decors. Warmte- en geluidsisolatie zorgt voor een duurzaam en omgevingsvriendelijk gebouw.

    Deze verbouwing kan worden aangepakt door het bestaande masterplan voor de Jaarbeurs open te breken. Een multifunctionele hal die geschikt is voor XL-evenementen en concerten zoals het Eurovisie Songfestival past binnen de transitie van ‘beurs’ naar ‘beleving’ en past naadloos binnen de ambitie om het centrumgevoel richting het Merwedekanaal door te trekken.

    TivoliVredenburg is de aangewezen partner om deze concertzaal te programmeren en in de markt te zetten als een soort TivoliVredenburg XL, voor concerten voor 20.000 tot 40.000 bezoekers. Dus de grote broer van de Ronda (capaciteit 2.000 bezoekers).

    Afhankelijk van de zaalindeling is er dan natuurlijk ook ruimte voor kleinere opstellingen vanaf 3.000 bezoekers en blijft de hal naast concerten gewoon beschikbaar voor andere evenementen zoals beurzen, shows en presentaties. TivoliVredenburg wordt een huurder van de ruimte voor grote concerten, die zichzelf overigens terugverdienen.

    Promotie, kaartverkoop en productie voor concerten kan meedraaien binnen de bestaande structuren van TivoliVredenburg. De bezoeker koopt dus gewoon een kaartje via de website, loopt vanaf het station naar TivoliVredenburg XL voor het concert en hoeft na afloop slechts het spoor over te steken voor het nachtprogramma in TivoliVredenburg aan de Catharijnesingel.

    In de concertmarkt gaat het om acts die nu meerdere dagen optreden in de Ziggo dome (17.000 bezoekers) of Ahoy (15.000 bezoekers), maar niet terecht kunnen (of willen) in voetbalstadions of op het Malieveld. Bands zijn tegenwoordig niet alleen artiesten, maar ook bedrijven die kijken waar ze financieel rendabel kunnen optreden, dus in zalen met de juiste capaciteit. Twee dagen optreden is minder aantrekkelijk dan één dag in een twee keer zo grote zaal. Naast deze harde bedrijfseconomische realiteit, is er gelukkig ook de herinnering dat de Jaarbeurs de locatie was waar Lowlands ooit in 1967 begon.

    Wie hebben we daarvoor nodig? In het ideale geval een consortium van Jaarbeurs, TivoliVredenburg, Rabobank (denk aan de verbinding met het Open Stage in TivoliVredenburg en een eventuele rol als financier, sponsor of naamgever van de zaal die ook nog eens tegenover hun hoofdkantoor ligt), Nederlandse Spoorwegen (de trein is het meest logische vervoermiddel naar een concertzaal) en een bouwbedrijf (om snel de hal te verbouwen). En de Gemeente Utrecht natuurlijk om dit bestuurlijk mogelijk te maken.

    Ambitieus? Het enige moeilijke dat er in korte tijd hoeft te gebeuren is het verhogen van het dak van een hal. Daar kan in september al mee begonnen worden. Bestaande toegangspoorten, de vloer en de installaties kunnen zoveel mogelijk behouden blijven.

    Als we dit in het bidbook zetten, hebben we niet alleen de beste locatie voor het Songfestival van 2020, maar daarna ook de beste locatie voor internationale concerten in Nederland, vooraf gegaan door gratis promotie in heel Europa. En worden we het niet, dan is er niks aan de hand.

    Wat een mooie kans om nog trotser te zijn op ons Stadsie dat bruist aan alle kant!

  2. Ewout

    Dat de jaarbeurs dit wil snap ik. Maar de stad Utrecht wil dit niet…. gaat het heel west Utrecht weer op slot (net als tijdens de tour de france).

    Kost een hoop geld en levert alleen maar overlast op..

  3. Koel Hoofd

    @ kees
    Droom jij maar lekker door…
    Binnen 8 maanden tijd jouw wensen uit de grond stampen kan niet.
    Technisch niet, bouwkundig niet, juridisch niet, bestuurlijk niet, vervoersmatig niet, financieel niet, en Utrecht komt er ook niet mee op de kaart anders dan met het zoveelste mislukte project.

  4. Doenja

    Goed plan! Er met een hoog plafond dat een “open lucht” gevoel kan nabootsen, zouden hier dan ook allerlei evenementen kunnen plaatsvinden die nu in de open lucht worden gehouden, zodat die onafhankelijk worden van slecht weer. Hebben we dat al ergens?

  5. Alex

    Goed verhaal Kees. Niets aan toe te voegen.

  6. Ton

    Kees, ik weet niet of ik blij moet worden van je plan. Maar je enthousiasme vind ik wel leuk.
    Alleen, 30 meter is wel hoog he ? Misschien moeten we het dak laten zitten en de vloer 20 meter uitgraven ?

  7. david

    kees je hebt inderdaad gelijk,
    de jaarbeurs is productie technisch net echt geschikt voor dit soort grote tv producties, dak is veel te laag voor vrije zichtlijnen,
    kwa dakbelasting kan er ook niet echt veel mogelijk volgens mij,
    weet niet exact wat er in het dat mag van de hallen in de jaarbeurs, maar dit soort grote productie kom je gouw op daklasten tussen de 50 en 100 ton en dat kan niet.
    en nog maar te zwijgen over de accoustiek van dit gedrocht.

    als je de jeurbeurs zou willen ombouwen tot en concertzaal van serieus formaat zou er ook wel wat meer moeten gebeuren dan alleen het dak te verhogen,
    hal zou compleet moeten worden geïsoleerd tegen overlast naar de buurt ( doos in doos constructie) en de hal akoestiek van de hal zelf moet aangepakt worden,
    denk dat een nieuwe hal bouwen goedkoper is dan een bestaande aanpassen.

    denk dat ziggo dome of ahoy toch de meest geschikte locatie is voor het song festival.

  8. Herman

    Nederland heeft een hoofdstad en dat is Amsterdam. Voor zo’n evenement is dat toch de enige logische locatie, er kijken honderden miljoenen mensen naar deze show.
    Alle provinciesteden van Maastricht, via Utrecht, tot Rotterdam kunnen zich de moeite besparen.

  9. Paulp

    Goed verhaal Kees, dit is tenminste eens positief doordenken inplaats van het veel voorkomende ” kleindenken ” zoals veel reacties doen die zelf waarschijnlijk ambitieloos zijn in hun leven…
    Hoe Ewout erbij komt dat de stad dit niet wil is mij een raadsel. Utrecht was dol op de Tour de Frans en loopt juist vaak warm voor grote evenementen.
    Utrecht heeft in veel opzichten een optimale infra structuur en juist daarom dient onderzocht worden welke soort evenementhal in NL een optimale toevoeging zou vormen. Een duurzame hal , multifunctioneel voor grote events die Nederland nog niet heeft . Dit vergt wel de nodige marketing onderzoek , financiers etc. Dus lukt niet op korter termijn.
    Jaarbeurs moet creatief al als decor concept na denken hoe de hoogte van de grootste beurshal van de Benelux toch idiaal is.
    De provincie plaatsen als Breda, Leeuwarden zijn niet serieus te nemen. Zij missen aoké voorzieningen op deze schaal. Ook Den Haag heeft geen grote locaties zoals Utrecht.
    Blijft Amsterdam, waar men de toeristen beu is , Rotterdam met vreselijk ongezellig locatie zuidplein, en Utrecht over.
    Succes Jaarbeurs ! Ga er voor met veel creatief gericht denken ism de collega randstad steden !

  10. Piet

    @Ewout, is een groot feest en daarin moet je je onderdompelen. Ik heb niks met het SF maar lijkt mij prachtig als het naar Utrecht komt. En Utrecht-west zal hierbij niet hoeven worden afgesloten zoals bij de TdF of de marathon.

  11. w

    @Paulp
    haha uw verhaal raakt kant noch wal..

  12. Marjolein

    Hou toch op met die gekkigheid zeg, we hebben al de giro, Tour gehad en volgend jaar ook de Vuelta. Gemeente Utrecht concentreer je op je basis taken (ik weet even geen betere vertaling van Core Business 😉
    Niet helemaal duidelijk of de gemeente Utrecht hier actief in aan het lobbyen is, maar we hebben hier nu wel genoeg van die ongein gehad!

  13. Bernard

    Helemaal eens met Piet, Utrecht is echt de stad voor events ! We zijn gastvrije en hebben alle mogelijkheden hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).