Utrecht heeft met U-type eigen lettertype | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft met U-type eigen lettertype | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft met U-type eigen lettertype

Utrecht heeft met U-type eigen lettertype
Het lettertype werd woensdagavond gepresenteerd in de Metaal Kathedraal
De Regio Utrecht heeft met ‘U-type’ nu haar eigen lettertype. Het font gaat gebruikt worden in een internationale campagne van Economic Board Utrecht (EBU) ter promotie van Utrecht.

De Regio Utrecht heeft met ‘U-type’ nu haar eigen lettertype. Het font gaat gebruikt worden in een internationale campagne van Economic Board Utrecht (EBU) ter promotie van Utrecht.

Het lettertype staat volgens ontwikkelaar DDK symbool voor waar de regio sterk in is: ‘mensen en ondernemende partijen samenbrengen en verbinden’. Verder zijn de letters “nieuw en dynamisch” en onderstrepen ze “het ondernemende en verbindende karakter van de Regio Utrecht”.

Directeur van DDK, Joris Daalhuisen, zegt over het lettertype: “De software die nodig is om met zo’n dynamisch lettertype te kunnen werken, is echt state-of-the-art.” Jaap Breugen van EBU vult aan: “Het gaat verder dan een logo. Het is een levend kunstwerk, gemaakt voor de regio, door een toptalent uit Utrecht.”

Het lettertype U-Type is per direct te zien op de nieuwe website utrechtregion.com. “Daar zetten we het U-Type in voor het aantrekken en behouden van internationaal talent”, zegt Breugem.  U-Type is ontworpen door Guido de Boer. Hij is grafisch ontwerper en docent aan de HKU.

14 Reacties

Reageren
 1. Hans

  We hadden toch al een eigen lettertype? Is zelfs in steen geschreven.
  http://www.delettersvanutrecht.nl/uitleg/lettertype-de-letter-van-utrecht/
  Gemiste kans?

 2. Gas

  Nou, nou, wat een gebakken lucht verhalen rond een lettertype (font), dat een font een bepaald karakter heeft, ja, maar mensen samenbrengen en verbinden etc?
  Daarnaast is het niet echt mooi, maar ja smaken verschillen.
  “Software die nodig is om er mee te werken is state of the art” Euh? Als je een font maakt in een TTF en/of OTF betstand ben je er al, kan je zelfs nog mee werken op een oude XP computer.met Pagemaker erop

 3. Frank

  Mooi. Nu hebben we dus inmiddels de huisstijl van de Gemeente Utrecht met een lettertype , we hebben de huisstijl van de City Brand met een lettertype. En nu gaan we daar een derde gezicht aan toevoegen met een lettertype dat nog net niet de eigenschappen van Comic Sans heeft, dat weliswaar geschikt is om in duizend vrolijke variaties gebruikt te worden, maar wat op de utrecht region site in ieder geval slechts in zijn meest saaie vorm toegepast wordt omdat men -terecht- bang is voor verrommeling in het design.

 4. Martin

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk vaak aangetrokken ben om ergens te gaan wonen op basis van *.otf of *.ttf bestanden… Blah.

 5. Tineke

  Er bestaan zulle mooie letters en nu wordt er een soort speelgoedletter voor de gemeente ontworpen, is echt heel erg lelijk en vooral zonde van het geld

 6. Harry

  Ik mag hopen dat dit lettertype niet standaard op de websites en brieven van de gemeente gebruikt gaat worden. Voor een beetje dyslect zoals ik is dit lettertype namelijk niet te lezen…

 7. Daniel

  Leuk, origineel idee! Vind het juist goed van Utrecht dat ze nu een moderne / hippe manier kiezen van communiceren. Weer eens wat anders. Ben benieuwd waar het lettertype allemaal voor gebruikt gaat worden. Kunnen we hem daarnaast ook zelf gebruiken / ergens downloaden?

 8. Luuk Upuuk

  Dit filmpje met een lichtprojectie projecteren op het Vredenburg dan is de discussie over dat kunstwerk ook weer voorbij.

 9. Jeetje

  Waar kan ik het font (ttf) downloaden? Moet ik betalen als ik deze wil gebruiken? Zo ja, zie ik weinig kans van slagen.

 10. Jan

  Een té kinderachtig en speels lettertype. Helaas. Liever uitbesteden of een poll op los laten. Het in elkaar laten flansen van een font door een docent uit Utrecht is té makkelijk.

 11. Linde

  Misschien kunnen ze met die kunst-mest iets schrijven in dit lettertype op Vredenburg

 12. Cico

  Ik ben dol op typografie en vind het goed uitziende letter belangrijk. Maar dit is inderdaad bijna Comic Sans. Gezellig, dik en rond.

 13. Peter Villevoye

  Nou, ik ben het beslist niet eens met de meeste reacties die het U-type font vergelijken met Comic Sans. Dit U-type font zit qua ontwerp en techniek echt netjes in elkaar. Fraaie vormen, goede balans, vrolijke uitstraling, fatsoenlijke spatiëring. Het is weliswaar een font met enkel hoofdletters, dus niet geschikt voor langere zinnen of hele lappen tekst. Maar voor woorden, koppen, korte slogans, etc. oogt het font best aardig.

  De vele OpenType alternatieven en ligaturen vind ik ook goed geslaagd, al zullen we daar op het web weinig van meekrijgen (tenzij de tekst als beeld wordt verwerkt). Die “state-of-the-art software” is inderdaad een beetje overdreven. De gebruikte OpenType-features bestaan al sinds 1996 en zijn met software zoals Adobe InDesign snel en makkelijk toe te passen.

  Ik vind het font alleen niet zo goed passen bij Utrecht. Ik associeer de speelse lompheid meer met een merk als Ben & Jerry of de broodnodige restyle voor Lush-winkels. Maar goed, ons stadsjie heeft een derde font nodig, so be it…

 14. Hendrik

  Hele toffe animatie om het lettertype te presenteren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).