Utrecht vindt noodplan woningbouw kansloos | De Utrechtse Internet Courant Utrecht vindt noodplan woningbouw kansloos | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht vindt noodplan woningbouw kansloos

Utrecht vindt noodplan woningbouw kansloos
Wethouder Paulus Jansen
De Utrechtse wethouder Paulus Jansen heeft met ferme woorden het woensdag gepresenteerde noodplan voor woningbouw in Nederland afgeschoten. “Gemakzuchtig en redelijk kansloos”, is te lezen bij Binnenlands Bestuur.

De Utrechtse wethouder Paulus Jansen heeft met ferme woorden het woensdag gepresenteerde noodplan voor woningbouw in Nederland afgeschoten. “Gemakzuchtig en redelijk kansloos”, is te lezen bij Binnenlands Bestuur.

De vereniging van projectontwikkelaars, NEPROM, heeft een plan gepresenteerd waarmee de woningnood teruggedrongen moet worden. Er wordt onder andere opgeroepen om tijdelijk te stoppen met aanvullende eisen bij nieuwbouwplannen en gemeentelijke bezwaarschriftprocedures. De organisatie wil daarnaast ook terughoudendheid van gemeenten bij de regulering van sociale en middeldure woningen en minder bemoeienis   bij het bepalen van welke type woning gebouwd moet worden. Onder deze voorwaarden wil ‘de sector’ jaarlijks 30 duizend nieuwe woningen extra bouwen. Momenteel komen er jaarlijks rond de 50.000 nieuwbouwwoningen bij, terwijl de vraag boven de 80 duizend ligt.

De wethouder laat aan Binnenlands Bestuur weten het plan van NEPROM maar niks te vinden. “Ik spreek de voorzitter vaak, maar nu lijkt hij zijn hand te overspelen.” Volgens Jansen zou het plan vooral bedoeld zijn om grote woningbouwlocaties mogelijk te maken in weilanden. “In Utrecht bouwen we echter 5 duizend woningen per jaar in stedelijk gebied. Mensen die naar Utrecht komen willen juist in de stad wonen, met alle voorzieningen. Anderen die liever een groter tuin hebben komen in de omliggende regio aan hun trekken. We laten zien dat we ruimte genoeg hebben mits je verstandig en met respect voor de buurt en omwonenden bouwt.”

Over de bouwprocedures en bezwaarprocedures is hij ook resoluut: “Niet de procedures zijn traag, het loopt vast als er geen draagvlak is en mensen dus bezwaar gaan aantekenen, omdat ze zich niet gehoord voelen. Juist via zorgvuldige procedures kun je de potentiële bezwaarmakers al in een vroeg stadium bij het project betrekken. Daarmee voorkom je een gang naar de rechter en win je heel veel tijd.”

De wethouder acht de kans dan ook klein dat het plan door de politiek en bestuurders omarmd gaat worden.

6 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Uiteraard wordt dit plan afgeschoten. Wel het allerlaatste dat de Gemeente wil is een marktpartij die alle problemen in de markt efficient, doeltreffend, goedkoop en razendsnel voor een groot deel oplost. Dat laat namelijk zien hoe totaal overbodig de Gemeente eigenlijk is en ontmaskert haar als de sluwe instandhouder van de problemen in de eerste plaats.

    Een riante woning met grote tuin in Utrecht. Dat wil natuurlijk helemaal niemand. Right…

  2. Lombokker

    Door de krappe markt stijgen de huizenprijzen hier nog sneller dan in Amsterdam. Qua gebrek aan studentenhuisvesting staan we op de tweede plaats. Hierdoor vind er nauwelijks doorstroming plaats op de huizenmarkt.
    Mensen die een grotere koopwoning willen blijven zitten omdat er te weinig aanbod is. Sociale huurwoningen blijven deels bezet door mensen die inmiddels genoeg verdienen om aan een koopwoning te beginnen. En voormalig studenten met een baan hebben blijven op hun kot wonen omdat er geen betaalbare starterswoningen zijn.
    Om de doorstroming weer op gang te krijgen zullen er veel meer woningen moeten worden gebouwd dan nu het geval is. En dan vooral koopwoningen, want in Utrecht wonen en werken veel mensen die relatief hoog zijn opgeleid, en die een koopwoning willen en kunnen betalen.
    Helaas steekt de gemeente Utrecht liever veel geld in allerlei hobbyprojecten, zoals milieuzone, stadsboulevards en in het geval van de SP sociale woningbouw. Dus, gemeente Utrecht en Paulus Jansen, haal je kop eens uit je kont, en zorg dat die huizenmarkt weer in beweging komt.

  3. Willem

    @Lombokker: De huizenmarkt zet je niet in beweging door procedures en voorschriften maar af te schaffen. Dan wordt het een rommeltje, waartegen u dan zeker weer zult fulmineren op Duic.

  4. BW

    @Lombokker
    Volgens mij is Utrecht best actief om de beschikbare ruimte in Utrecht te benutten voor woningen. Denk bijvoorbeeld aan grote projecten zoals de Veilinghaven, daarna het Veemarkt terrein, nu de Merwedestrook, er bestaan daarna plannen voor het rangeerterrein bij de Cartesiusweg en zo bestaat nog een flink aantal plannen. Probleem is alleen dat veel mensen (ook ik) liefst zo dicht mogelijk in of bij het centrum wil wonen, maar dat die ruimte beperkt is. Voor mensen die ook iets verder uit het centrum willen wonen is de Leidsche Rijn in pakweg 10 jaar uit de grond gestampt. Gezien het aantal mensen wat toch in de stad wil wonen is de markt inderdaad krap, maar waar moet volgens jou dan nog gebouwd worden waar dat nu nog niet het geval is?

  5. maarten van den oever

    Weliswaar zijn er overheidsregels zoals het voorschrijven van woningoppervlaktes die niet handig zijn, mals we het gehele plaatje bekijken moeten we naar meer ingrijpen van de overheid toe als het tenminste het streven is om een evenwichtige sociale mix in de stad te houden. Als het aan de NEPROM ligt maken ze van utrecht een yuppengetto. geef de overheid de macht en het geld om in het bouwprogramma de rechten van alle groepen te garanderen, want met de middelen die ze nu hebben kunnen ze dat niet.

  6. Frans

    Wat een misbruik maken van de situatie zeg door deze club.

    Prima dat de wethouder zijn rug recht houdt Eem zogenaamde oplossing voor een probleem verzinnen dat de markt zelf veroorzaakt. Men creëert zelf krapte, om de prijzen op te drijven.Dan met oplossingen komen die nog minder regelgeving voor ze oplevert, zodat ze nog meer problemen kunnen veroorzaken.

    Wie gelooft er nu eigenlijk nog in de zegeningen van de vrije markt? Kijk naar wat voor problemen de vrije markt sinds half jaren tachtig heeft opgeleverd voor de gemiddelde mens. Kijk ook hoe een zeer kleine groep mensen sinds dat moment zichzelf enorm verrijkt heeft. Via politieke partijen wereldwijd heeft men wetgeving gecreëerd die slechts in het voordeel van deze zeer kleine groep werkt en in het nadeel is van de overgrote meerderheid. Alles wat in het voordeel van de gewone man werkt is slim van binnenuit kapot gemaakt. Wolven in slaapkleren. Zeg maar gerust, de gemiddelde VVD’er. Men is over de hele wereld in sociaal democratische partijen geïnfiltreerd om zaken door te drukken, wetgeving te verneuken en deze bewegingen kapot te maken. Het neo-liebarlisme is een ziekte.

    Wat een lef ook van de vastgoedwereld. Men heeft de overheid nodig om überhaupt aan grond te komen, want de grond is van de mensen samen, van de gemeenschap, althans: zo zou het moeten zijn. Deze grond verkrijgt men door vriendjespolitiek en corruptie al vaak onder de marktprijs (denk aan de corruptiezaken in de provincies waarbij steevast VVD’ers en PvdA’ers betrokken zijn en aan de bouwfraudezaken). Dan ook nog eisen dat de eigenaar van gegrond minder zeggenschap krijgt over wat er op die grond gebeurd? Wat een lef. Haha.

    Trouwens, door stelselmatig via de overheid zaakjes te regelen voor zichzelf, bewijst de zogenaamd vrije markt dus al simpelweg niet heilzaam te zijn. Anders zou ze die overheid die ze zo verkettert niet steevast nodig hebben, misbruiken en/ of omkopen. Wij mensen zijn de baas, we hoeven ons niets wijs te laten maken. Wij mensen zijn de baas, niet de superrijken.

    Daarnaast heeft de wethouder, voor het eerst sinds zeer lange tijd natuurlijk volmondig gelijk. De gemiddelde buitenstaander trekt naar Utrecht, niet om in Leidsche Rijn, Houten of Nieuwegein te wonen< daar staat namelijk genoeg te huur en te koop tegen redelijke prijzen. Men wil in of nabij het centrum wonen. Daar heeft de gemeente Utrecht al lang beleid voor gemaakt. Er staan genoeg projecten op stapel de komende jaren, waar gelukkig nog enige eisen aan gesteld worden (naar mijn idee nog veel te weinig), zodat niet alle woningen naar de hoogste bieder gaat. Dit spel van prijsopdrijvingen waar makelaars en projectontwikkelaars op uit zijn (mooi toch, zaken veel duurder verkopen dan de "eigenlijk" waarde), zie bijvoorbeeld het opleveren van nieuwbouw in fases, zodat men steeds hogere prijzen kan rekenen. Gelukkig wordt daar tegengas tegen gegeven. Het is voor sommige mensen al moeilijk voor te stellen, na decennia te zijn opgegroeid in een neo-liberale maatschappij, dat het idee nergens op slaat dat de rijken(rijkeren) alles opeisen. Zijn de rijkeren de mensen waar de samenleving het meest aan heeft? Zijn zij de mensen die alles aan zichzelf te wijten hebben? Hebben zij niet simpelweg ook veel geluk en anderen wat meer pech te verduren gehad? Het idee dat de armeren maar buiten de stad moeten wonen en de rijkeren erin slaat natuurlijk nergens op. Je verliest als stad, en de stad is van ons allemaal, zo veel mensen die je gewoon nodig hebt in een stad qua werkzaamheden en omdat ze nuttig zijn voor de samenleving. Dat vergeten de rijkeren gemakshalve altijd even.

    Mij advies: richt coöperaties op met andere mensen. Initieer zelf projecten. Koop zelf grond, wordt zelf mede-eigenaar en ontwikkel je eigen nieuwbouw- of renovatieprojecten. Wordt zelf eigenaar en huurder tegelijk. Genoeg mogelijkheden. Samen sta je sterker. Een goede methode om de macht daar weg te halen waar mensen deze macht misbruiken en zichzelf verrijken op kosten van gemeenschapsgeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).