Utrechters maken sieraden met goud uit onze smartphones | De Utrechtse Internet Courant Utrechters maken sieraden met goud uit onze smartphones | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters maken sieraden met goud uit onze smartphones

Utrechters maken sieraden met goud uit onze smartphones
Pascale Veerling
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer de gerecyclede gouden sieraden van Pascale Veerling en Judigje van Emmerik.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer de gerecyclede gouden sieraden van Pascale Veerling en Judigje van Emmerik.

Je telefoon is goud waard, letterlijk. Pascale Veerling en edelsmid Judigje van Emmerik maken gouden ringen, kettingen en oorbellen van het goud uit oude mobiele telefoons. Veerling begon met het bijzondere project na een bezoek aan verwoestingen in het Amazonegebied in 2014. Het resulteerde in een winkel aan de Valkstraat.

“Ik studeerde culturele antropologie in Utrecht en ik ben naar Peru gegaan voor een veldonderzoek. Daar onderzocht ik de sociale gevolgen van de illegale goudmijnbouw in die omgeving”, vertelt Veerling. De illegale mijnen zijn vaak door de lokale bevolking opgezet of door corrupte partijen. Er moet een flinke hoeveelheid regenwoud vernietigd worden voor het bouwen van zo’n mijn en de infrastructuur daaromheen. Volgens Veerling is het probleem sinds haar onderzoek alleen maar erger geworden. De recente bosbranden in het gebied helpen de zaak ook niet.

Edelmetaal

Na haar onderzoek startte ze de Fair Gold Foundation. “Ik heb nooit de intentie gehad om onderzoeker te worden. Maar ik wilde een praktisch vervolg geven aan mijn research. Mensen uit dat gebied vertelden mij dat ze handen en geld tekort kwamen om de ontbossing tegen te gaan.” Veerling wilde na deze gesprekken de kern van het probleem aanpakken; de vraag naar goud uit dat gebied moest minder worden. Overigens is er ook meer edelmetaal in omloop dan dat er vraag naar is. Veerling zet zich daarom in om goud een circulair product te maken.

Ze is elektrische apparaten, en vooral mobiele telefoons, gaan recyclen: “In heel veel apparaten zit goud, maar in onze mobieltjes zit relatief het meest. Zelf heb ik veel liever gerecycled goud uit onze ‘urban mine’ dan een illegale mijn in het Amazonegebied.” Een urban mine is niets anders dan een grote berg elektronisch afval in de stad. Met de opbrengst steunt ze herbebossingsprojecten in Zuid-Amerika en Nederlandse schoolprojecten over recycling.

Edelsmid

In 2017 ontmoette ze edelsmid Judigje van Emmerik die ook al met ‘eerlijk’ goud werkte. “Ik kan ideeën bedenken, maar ik ben zelf geen smid. Toevallig zat Judigje met haar atelier in Utrecht. We hebben heel veel gepraat en binnen een jaar zijn wij een online winkel gestart. Sindsdien proberen wij voet aan de grond te krijgen”, vertelt Veerling. Na de opening van de winkel heeft het duo veel mobiele telefoons gerecycled. Het goud uit de urban mine krijgen ze in de vorm van goudstaven weer terug van partners. “Duizend telefoons staan garant aan drie of vier ringen.”

De naam van de winkel ‘Mara & Villosa’ komt van het Spaanse woord maravillosa en betekent zoveel als ‘sprookjesachtig’. “Wij merken dat er in onze winkel veel vraag is naar duurzaam goud. Sommige mensen die duurzaam willen trouwen stellen ons dan vragen over waar het edelmetaal vandaan komt”, zegt Veerling. Informeren over problemen en oplossingen voor het Amazonegebied is ook een onderdeel van hun dienst. Het duo is nu bezig met het ontwerp van een nieuwe sieradenlijn en hoopt in de toekomst een fysieke winkel te openen.

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Duizend(!) mobiele telefoons die omgesmolten moeten worden….voor 3-4 ringen? Dat klinkt mij behoorlijk onduurzaam in de oren. Zeker omdat het goud ook al eens gewonnen is in het verleden en daarna ook nog eens opnieuw gesmolten moet worden om er ringen van te maken. Bovendien zijn al die afgedankte mobiele telefoons natuurlijk ook weer vervangen door nieuwe exemplaren die ook weer goud bevatten…

  Desalniettemin: ik wens de dames alle zakelijke succes toe!

  De belevingsmarketing hebben de dames prima op orde, het geloof in het nut van deze operatie lijkt er ook te zijn net als een slim businessmodel (relatief goedkoop goud), maar zoals wel vaker bij idealisten gaat het in de basale logica over de veronderstelde duurzaamheid al mis….

 2. Kadoendra

  @Scherpschutter

  U heeft duidelijk geen verstand van de huidige grondstofmarkt.

  Een goudmijn delft goud en de hoeveelheid goud gaat per een bepaalde hoeveelheid gram in een ton gedolvende gesteente.
  Dus hoe meer gram goud per ton gedolven gesteente hoe winstgevender de goudmijn is.
  Door een hogere goudprijs wordt het recyclen van goud uit smartphones winstgevend ook zijn er goudmijnen die in verhouding minder gram per ton gesteente delven in vergelijk met de hoeveelheid gram goud die uit smartphones komen!

 3. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Nee. U leert maar niet bij. Het gaat nog steeds niet goed met gewoon lezen wat er staat. Ik zeg nota bene dat ze een slim business model hebben.

 4. Simon

  1-0 voor Kadoendra

 5. Koel Hoofd

  @scherpschutter Hier is echt wel wat voor te zeggen hoor!
  De gemiddelde hollander heeft 5 ouwe mobieltjes thuis,dat zijn dus minstens 35 miljoen motieltjes, dat is toch een paar kilo goud.
  Zit ook nog meer kostbare grondstoffen in, maar daar hebben deze dames nog niet aan gedacht omdat dit meer expertise eist dan goudsmid en antropologie. Als ze dit goed aanpakken, dan hebben ze het echt leuk voor elkaar voor zichzelf en de wereld! Meer van deze intiatieven kan ik wel waarderen.

 6. Louis

  1000 telefoons waarvan het goud door een “chemische proces” (hoezo duurzaam?!?) van de printplaten wordt afgehaald.

 7. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Dat zei ik, toch? Business wise is het een heel slim idee. Alleen dat duurzaamheidsmarketing verhaal eromheen rammelt aan alle kanten.

  De markt zal oordelen. Fair en genadeloos als ze altijd is.

 8. VincentDV

  @Louis: Wat is er mis met een “chemisch proces”? Vrijwel alles is chemie. Alle processen in de hersencellen die jou het bericht deden typen, zijn chemisch. Planten die CO2 omzetten in voedsel en zuurstof gebruiken chemische processen. De processen die gebruikt worden bij zorgvuldige recycling zijn juist heel duurzaam en leveren geen belasting op voor het milieu.

 9. VincentDV

  Deze vrouwen zitten niet zelf het goud uit de telefoontjes te halen, ze zamelen telefoons in die vervolgens door een professioneel bedrijf worden verwerkt. Daarbij wordt niet alleen het goud teruggewonnen maar ook de rest van de materialen. Ongeveer 85% van een telefoon kan worden hergebruikt, waaronder veel zeldzame grondstoffen.

  Deze ondernemers voorkomen dat telefoons bij het gewone afval terechtkomen en zorgen, dat is al pure winst. Maar ze zorgen er ook voor dat mensen beter nadenken over hun keuzes. Dat blijkt wel uit het feit dat er lekker gediscussieerd wordt onder dit bericht.

  Ze gaan niet met z’n tweeën de wereld redden. Maar ze laten wel zien wat het ondernemen van de toekomst inhoudt, dat verdient lof.

 10. bee

  allemaal leuk en aardig maar als je ziet wat voor chemicaliën je nodig hebt om
  een heel klein beetje goud uit die mobieltjes te halen vraag ik me af wat goed is.
  en wat gebeurt er met de rest van het mobiel wat over blijft? want er blijft meer rotzooi over dan goud .
  er zit trouwens ook nog een minieme hoeveelheid platinum in.
  hier kan je zien hoe zo”n proces om goud te winnen gaat ,of dat wel helemaal milieu verantwoord is vraag ik me af.
  https://www.youtube.com/watch?v=606hyxDM63g

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).