Utrechts gemaakt: Ventje bouwt prijswinnend interieur voor Volkswagen camperbusjes Utrechts gemaakt: Ventje bouwt prijswinnend interieur voor Volkswagen camperbusjes

Utrechts gemaakt: Ventje bouwt prijswinnend interieur voor Volkswagen camperbusjes

Utrechts gemaakt: Ventje bouwt prijswinnend interieur voor Volkswagen camperbusjes
In deze rubriek staat een creatief, ambachtelijk, innovatief of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: Ventje

In deze rubriek staat een creatief, ambachtelijk, innovatief of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: Ventje

Frank Westland begon zo’n drie jaar geleden met het ontwerpen van een nieuw interieur voor Volkswagen camperbusjes. Sinds een jaar zijn de interieurs op de markt. Iemand met een geschikt bestelbusje kan zo’n interieur laten inbouwen bij Franks bedrijf, Ventje. Afgelopen maand won het interieurontwerp van Ventje een prestigieuze Red Dot Design Award in de categorie productontwerp.

Tientallen jaren worden Volkswagenbusjes al gebruikt om te kamperen. Frank: “Ik heb in het nieuwe ontwerp de indeling helemaal uitgedacht en uitgetekend. Het is eigenlijk voor het eerst dat er een heel ander interieur voor dit soort camperbusjes komt. Vijftig jaar lang heeft iedereen hetzelfde gedaan: het keukentje in de lengte en het bed achterin.”

Hoe ziet dat interieur van Ventje er dan uit? Wat maakt het zo anders? “De keuken zit dwars op de rijrichting en in de achterkant van de bus”, vertelt Frank. “Dat betekent dat, als je de achterklep opengooit, je staand achter de bus kan koken. Maar je kan ook vanbinnen bij de keuken en de lades daaronder.”

De stoelen in de bus kan je op verschillende manieren opstellen, afhankelijk van wat je op dat moment van je kampeerreis het handigst vindt. “De stoelen kunnen in een vierzitsopstelling met een tafel en je kan er een loungebank met rugleuningen mee maken. En van alle matraskussens kan je een bed maken.” Ook aan de opslagruimte is gedacht, die vind je onder de banken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Als industrieel ontwerper en fervent kampeerder liep Frank al wel tien jaar rond met ideeën voor een nieuw ontwerp van het camperinterieur: “Ik ben met een grote rugzak op kampeerreis geweest buiten Europa. Vaak kan je makkelijk je tentje opzetten om te overnachten. Ik merkte dat je in Europa helemaal niet zo’n vrijheid hebt, als je met je tent op reis gaat. Met een camperbusje wel: daar zit alles in en dus hoef je bijna niks te plannen. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan met ontwerpen. Eigenlijk heb ik gewoon gemaakt wat mij het beste leek.” Waarom een camper en niet een caravan? “Zo’n Volkswagen T5 of T6, die zijn mooi compact, daar rij je zo mee weg.”

Ventje bouwt niet alleen de prijswinnende interieurs in bussen. Je kan bij dit Utrechtse bedrijf ook de ingerichte camperbusjes huren, vertelt Frank. “Wij zijn er zó van overtuigd dat we een goed product hebben. Zeker in deze tijd, met corona en nu veel dingen niet kunnen, is het een mooie manier van reizen. We verhuren de campers, omdat we zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid willen geven om op deze manier op reis te gaan.” Het team van Ventje krijgt veel enthousiaste reacties van huurders. “Het is leuk om bijvoorbeeld een mailtje uit Bretagne te krijgen, dan weet je ook waar de busjes helemaal komen. Het is voor ons als startup erg fijn om te merken dat mensen een goeie ervaring met onze campers hebben.”

6 Reacties

Reageren
 1. jasper

  red dot design awards zijn een doorgestoken kaart waar een smak geld betaalt moet worden voor de inschrijving én bij het ‘winnen’ het uitdragen van de award.

  er worden elk jaar tussen de 1500 en 2000 red dot awards uitgedeeld.

  het is een verdienmodel met alleen maar winnaars.

  camperbusjes daarentegen zijn wel ontzettend leuk!

 2. Peter

  De ontbrekende link: https://ventje.nl/

 3. Kadoendra

  Leuke camperbusjes!

 4. Koel Hoofd

  Is dit nieuw design? Eerder opnieuw het wiel uitvinden.
  In de jaren zeventig was het allemaal doodnormaal, heb ze toen vaak genoeg op campings gezien. Toen bestuurd door blowende hippies, nu door niet rokende hipsters.

 5. Nanno

  Dat is top ventje 👍

 6. Niet-rokende-hipster :-)

  Je hebt altijd jaloerse fietsbellen die reageren en die jaloezie kan ik goed begrijpen.
  Ik heb zelf al jaren een standaard VW t4 campertje en naar volle tevredenheid, net op de camping het busje van Ventje eens goed bekeken en moet zeggen dat het echt heel goed uitgedacht is. Bijna alle ruimte is optimaal benut en prachtig afgewerkt, daar wordt ik ook wel een beetje jaloers op.
  Dat zonnepaneel zo mooi geïntegreerd daar ga ik toch ook eens naar op zoek.
  Top Frank en collega’s

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).